Kuntavaalit yllätti ministeriön - kuten talvi autoilijan
Vaalilain 10 §:n mukaan oikeusministeriö toimii valtioneuvostossa ylimpänä vaaliviranomaisena. Oikeusministeriön tehtävä on siten huolehtia, että vaalien järjestäminen onnistuu ajallaan. Kuntavaalien ajankohta on laissa säännelty. Vaalipäivä on vaalilain 144 §:n mukaan huhtikuun kolmas sunnuntai. Kuntalain 15,1 §:n mukaan valtuuston toimikausi on neljä vuotta ja se alkaa vaalivuoden kesäkuun alusta. Säännös sisältyy kuntalain II osaan, joka sisältää säännöksiä demokratiasta. Vanhan valmiuslain 29 §:n kunnallisvaalien siirtämistä koskevasta säännöksestä luovuttiin valmiuslain muutoksella L1552/2011, sillä hallituksen esityksen HE 3/2008 mukaan vaalien toimeenpanoa poikkeusoloissakin pidettiin tärkeänä.
Monissa maissa on järjestetty vaaleja huomattavasti hankalammissa koronatilanteissa. Yhdysvaltain (marraskuu 2020) ja Portugalin (tammikuu 2021) presidentinvaalit pidettiin ajallaan, vaikka Portugalissa oli yli 10-kertaisesti pahempi koronatilanne kuin Suomessa (15.300 tartuntaa/10 milj). Kataloniassa järjestettiin helmikuussa 2021 vaalit, joissa huomioitiin riskiryhmien lisäksi myös koronatartunnan saaneet ja karanteenissa olevat. Sveitsissä pidettiin kansanäänestys 7.3.2021 burkakiellosta. Hollannissa on tarkoitus järjestää maaliskuun 2021 parlamenttivaalit normaalisti. Eri maiden äänestyksistä ja suojautumiskeinoista Ylen jutussa.
Suomen koronatilanne on muita maita parempi ja silti Suomessa siirretään vaalit. Päätösehdotusta on perusteltu THL laskelmilla. THL on tehnyt mallinnuksia koronan leviämisestä. Kysymyksessä ei ole ollut ennuste koronan leviämisestä.
Ehdokashakemusten jättöpäivä on ollut 9.3.2021 vaalilain 152 §:n mukaisesti. Oikeusministeriön päätös on annettu 3 päivää sitä ennen, vaikka vaalien ajankohta ja uuden valtuuston toimikausi on tiedetty jo lain perusteella vuosia sekä myös koronan vaikutus ja leviäminen on ollut tiedossa jo vuoden, samoin kuin muunnoksen leviäminen jo useita kuukausia.
Oikeusministeriöllä on ollut aikaa reagoida tilanteeseen jo huomattavasti aiemmin. Vaalien järjestäminen koronaturvallisesti olisi ollut mahdollista esim. ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän aikataulutuksella sekä järjestämällä enemmän äänestyspaikkoja myös esim. drive in-äänestyspaikalla, kuten koronatestitkin. Jos kaupassa käyntikin on sallittua ja turvallista toimintaa, niin kai myös lain säännöksen mukainen äänestystoiminta voi olla turvallista. Myös sähköinen äänestys Viron tapaan tulisi olla mahdollista.
Onko kyse siitä, että Suomessa valmistaudutaan joillakin alueilla totaaliseen ulkonaliikkumiskieltoon?
Tekstin aiheet:
Kummallisvaalit menossa entistä kummallisemmiksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mahtavaa …Hallitus ei kaadukkaan vielä Keskustan rökäle tappioon 🙂
Kesäkuussa korona on entistä pahempi ja taas siirretään vaaleja ja Hallitus istuu kuin tatti:)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vaalien siirto vaikuttaa enemmänkin poliittiselta, korona on vain huntu jollekkin. Voisiko taustalla vaikuttaa myös eu:n elvytysrahaston läpiajo – ettei se vaarannu. Kansa on myös vaatinut saada äänestää elvytysrahastosta kuntavaalien yhteydessä. Tätä ei haluta?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007846559.html Näin puoluesihteerit kommentoivat vaalien siirtämistä – kristillisten Asmo Maanselkä: ”En jaksa uskoa laskelmaan
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nyt jään innolla odottamaan,että oikeusministeriö/hallitus siirtää tätä turhanpäiväistä kellojen siirtelyä,talviajasta kesäaikaan.Sitä voisi siirtää alkuun vaikka 100 vuodella eteenpäin,ja katsoa sitten uudestaan mitenkä EU/maailma makaa?:):):)
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Taistokin. Tätä on ”Hömppälän” elämä, kun Hallitus kuuntelee pientä hännäkästä ja rahvaskansa: Taivaslähettilästä. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti