Suomella oikeus vaatia oikeusvaltioperiaatetta EU:ssa?
Otsikossa asetettu kysymys on vallan ajankohtainen, sillä Suomi on 25 eu-jäsenmaan joukossa vaatimassa Unkarilta ja Puolalta oikeusvaltioperiaatteen noudattamista jotta eu-budjetin rahat voidaan jakaa myös heille. Tänään on uutisoitu laajasti kuinka meillä Marinin hallituspuole Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on itse tunnustanut lähettäneensä perustuslakivaliokunnan muille jäsenille s-postina oman muutosluonnoksensa Haavistoa käsittävään valiokunnan lausuntoon.
Somessa esille tuomansa kirjoituksen mukaan Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) on syytellyt mainitun s-postin MTV uutiselle vuodon tehnyttä valiokunnan jäsentä unohtaen oman politisoituneelta ulospäin näyttävän tekonsa.
Voidaanko ylipäänsä ylintä lainsäädäntövaltaa käyttävää valiokuntaa enää pitää oikeusvaltioperiaatetta kunnioittavana, kun mainitun valiokunnan enemmistöjäsenet ovat hallituspuolueiden kansanedustajia ja siten mahdollisesti poliittista vaikutusvaltaa käyttävä elin? Viimeistään tämä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) geissi osoittaa sen suuntaista toimintatapaa, ettei oikeusvaltioperiaate toteudu vaan siellä voidaan näköjään ”harrastaa” poliittista peliä. Onkohan kyseessä ensimmänen kerta, kun hallituspolitiikka näyttelee tai ainakin yrittää näytellä osaa valiokunnan päätöksissä?
Perustuslakivaliokunta ei ole vielä julkistanut loppulausuntoaan tutkinnan tuloksena, joten nähtäväksi jääkin miten eduskunnalle annettavassa lausunnossa perustellaan ulkoministeri Haaviston toimintaa tutkinnan kohteena olevassa asiassa sekä mahdollisen syytteen asettamisesta valtakunnanoikeudessa.
Joka tapauksessa PeV:ä on kohdannut kova kolaus kansalaisluottamuksessa poliittisesti riippumattomatonta elintä kohtaan, joka sen tulee olla eduskunnan ylimpänä perustuslain sekä muiden voimassa olevien lakien ja sopimusten tulkitsijana.
Saattaa olla ettei tämä kohtu laannu ihan muutamaan uutisointiin, eikä some kirjoitteluunkaan.
Tekstin aiheet:
Lykkääkö asian politisoituminen entisestään Haavisto-päätöstä, kysyy politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Tiistai-iltana tilanne kuitenkin muuttui kerralla liki dramaattisesti poliittisemmaksi, suorastaan skandaalinkäryiseksi.
PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA yrittää viimeiseen saakka välttää sitä, että sen päätöksenteko miellettäisiin poliittiseksi. Nyt poliittisuuden leimaa ei enää voi välttää.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007670477.html
Politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala katsoo käsitykseni mukaan luottamuksen horjuvan PeV kohtaan suuresti. Hän puhuu jopa poliittisesta skandaalinkäryisestä tapahtumasta, jota ilmeisesti onkin. Mahtaneeko Vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Ohisalo ottaa kantaa tähän uskomattomaan suhmurointiin?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Suomella ei ole mitään oikeuksia EU:ssa!
Ei ole ikinä ollut, eikä tule olemaan.
On pelkkä silmänlumetta väittää jotain muuta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ei niin, mutta velvollisuuksia sitäkin enemmän. Ainakin mitä tulee maksujen määrään ja niiden lisääntymisiin matkan varrella. Kaikki riippumatta siitä millainen on maamme taloustilanne todellisuudessa. Puhumattakaan kansalaisten keskimääräisestä varallisuudesta moniin muihin jäsenmaihin verrattuna.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olihan tästä Haavisto hommelista jo tietoa eilen YLE:n uutissivustolla.Että Perustuslakivaliokunnan jäsenistä suurin osa on sitä mieltä.Että Haavisto rikkoi lakia tuossa Al-holia koskevassa jupakassa.Mutta rikkomus on kuulemma niin vähäinen,että häntä ei pidä asettaa syytteeseen?Tämähän oli odotettavissa jo etukäteen,että ei kyseistä”herraa”syytteeseen laiteta.Mutta minkä helvetintakia?Tämmöisen jutun selville saaminen ja päätös kestää pitkälti toista vuotta?Aivan turhaa yhteiskunnan rahojen tuhlausta koko homma.Jään edelleen kaipaamaan Suomeen Perustuslakituomioistuinta!Mikäli meillä sellainen olisi,niin ei tämänkään homman taputtelu päätökseen olisi niin yksinkertaista,kuin nyt!!!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jollain tapaa on itselleni muodostunut sellainen kuva asiantuntijoiden kuulemisista, jotta niissäkin on poliittiset vaikutelmat tulleet monissa esille. Mm. ex. oikeuskansleri on esittänyt kantanaan syytteen nostamisen ja tuo on ilmeisesti sitten poliittisten muiden lausuntojen ohitettavissa. Oi aikoja, oi tapoja, oikeusvaltioperiaatetta Suomessa kuvaavaa toimintaa. Kuullaan poliittisesti oikeaa mielipidettä edustavia enemmistönä ja siinä onkin sitten perustelujen pohja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Twitter-sankarit Scheinin ja Ojanen antoivat odotetusti julkisen tukensa Haavistolle mutta tästä punaviherkoneen ykkösketjusta puuttuu yllättäen sentteri Lavapuron kommentti, tosin ei niin etteikö sitä muutenkin tietäisi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nyt vihreät lankeaa samaan toimintaan kun PS:et tapaus Mäenpään osalta
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Eipä ole mitenkään keskenään verrattavissa. Aivan eri luokan asioista on kyse Haavistoa koskevissa asioissa.
Sitä paitsi PeV:ssa ei tietääkseni ole uutisoitu vastaavanlaista suhmurointia kuin mihin sortui Vihreiden edustaja. Eduskunnassa tehtiin äänestyksessä Mäenpäätä koskien perustuslain mukaisesti päätös. PeV:n tulisi nauttia puoluepoliitissta puolueettomuutta. Nythän Vihreät tekivät hallituspolitiikkaa lähettämällä vain s-postin hallituspuolueiden edustajille. Siten siis vain PeV:n enemmistöjäsenille.
Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ei tietoakaan Vihreiden toiminnassa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vihreisiin sopii vertaus tässä tapaus Haavistossa!Edesmenneen Kari Kuuvan vuoden 1966 hittipiisistä=Lärvätsalo go go tulkaa tänne tääl on shov!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Omia puolustaa molemmat niin PS:et kun vihreät.
valiokunnassa syyttämistä vastusti PS:et ja nyt vihreät. Asia ei muutu miksikään vaa kaikki puolustaa omiaan.
Ja näin tulee olemaan tulevaisuudessa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Omia voi ja saa puolustaa laillisin keinoin. Vihreillä näyttää olevan oma lainsäädäntö. PS käytti Mäenpään tapauksen kohdalla laillista toimintatapaa, ei suhmurointia. Suuri ero toimintatavoissa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Näin oli tapaus Mäenpää että lain mukaan meni, mutta ei tullut toteen näytettyä että onko Mäenpää syyllinen vai ei?.
Tämä jäi avonaiseksi kysymykseksi.
Minä ainakin olisin hallunut että oikeus olisi tämän todennut että Mäenpää on syytön. Tämä ei nyt toteutunut.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Oletko kuullut syyttömyysolettamasta?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti