Norjan mallilla maaseutu kukoistamaan
Kuten tiedämme, on Suomen väestö keskittymässä pääasiassa etelän suuriin kaupunkeihin ja maaseutu autioitumassa. Siksi tervehdinkin ilolla Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän ehdotusta, jossa harvaan asutuille alueille muuttavat voisivat tulevaisuudessa saada verohelpotusta sekä opintolainaansa anteeksi 2 600 euron arvosta.
Verohelpotuksen esikuvaksi nostettiin Norjan malli, jossa valtionveron osuutta laskettiin reilusta 14 prosentista vajaaseen 11 prosenttiin. Lisäksi harvaan asuttujen alueiden yrityksiltä poistettaisiin työnantajamaksut. Työryhmä esitti myös maksettavaksi syrjäseutulisää harvaan asutuilla alueilla toimiville valtion ja kuntien virkamiehille.
Tämä on tervetullut esitys kaiken tämän tiiviin kaupunkirakentamiskeskustelun lomaan. On tärkeää, että ihmisillä on aidosti mahdollisuus valita asuinpaikkansa, sillä tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista (etenkin nuoret ja keski-ikäiset) haluaa asua omakotitalossa rauhallisella, väljällä alueella lähellä kaupunkia.
Julkisessa keskustelussa on kuitenkin annettu ymmärtää, että valtaosa suomalaisista pyrkisi kaupunkeihin ja kerrostaloihin. Tämä käsitys perustuu kuitenkin vain tiettyjen väestöryhmien mielipiteisiin ja edustaa lähinnä pääkaupunkiseudun asukkaita.
Itse ainakin henkilökohtaisesti toivon, että valtioneuvosto ryhtyy työryhmän esittämiin toimenpiteisiin ja edesauttaa näin toimenpiteillään elämisen ja työskentelyn mahdollisuuksia myös harvaan asutuilla seuduillamme.
Tekstin aiheet:
Itse toivoisin hataasti, että hehkutus ja panostus maamme edelläkävijänä digitalisaatiossa ja sen myötä tehostuneessa tietotekniikassa johtaisi siihen, että tätä mahdollisuutta aidosti hyödynnettäisiin koko maan kannalta edullisimmin.
Onko todella suurtakin järkeä keskittää valtaosa verovaroin ylläpidetyistä tominnoista muutamaan paikkaan maassamme? Ihan vain siitä syystä, että tämän myötä joudumme rakentamaan tarvittavan infran toiseen tai jopa kolmanteen kertaan.
Esimerkkinä vain tuon sumpun rakentaminen Kehä III:n sisäpuolelle. Sen toimivuus vaatii yhä uusia ja uusia teiden rakentamisia, mittavine ylikulkusiltoineen. Ratoja on Raitsikan lisäksi jo moneen tarkoitukseen. Nyt puuhataan tas jotain Jokerirataa. Tampereen, Turun ja Hesan väliä on päästävä kulkemaan tunnissa. Samaan aikaan joku Työperäisen maahanmuuton tuoma kertoo, että hän tekee kansainvälisiä projekteja ja saa yhteyden tarvittaessa Piilaksoon mikrosekunneissa. Etäisyys ei ole mikään ongelma.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ajatus on erinomainen!
Nyt tietotekniikan kukoistuskautena, kun työskentely ja kauppaostokset ovat entistä vähemmän sidottu työpaikan fyysiseen sijaintiin, maaseutu tarjoaa monelle hyväpalkkaiselle henkilölle varteenotettavan vaihtoehdon.
Verojen alentaminen suosii niitä, joiden palkka on korkea. — Ja maaseutu, kehittyäkseen, tarvitsee juuri huippuosaajia. — Perusjuntinkin toimeentulomahdollisuudet paranevat, jos raha alkaa liikkua maaseutuympäristössä.
Verojen alentaminen maaseudulla olisi työntekijälle, etenkin suomalaiselle, todellinen vaihtoehto ulkomaille muuttamisen sijaan!
Vielä aluepoliittinenkin aspekti tähän:
Pidetään maaseutu asuttuna.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
hyviä näkökulmia!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuomelta hyvä kirjoitus, kannatetaan!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Maarit. Samoin toivon minä, että nuoret, saisivat, voisivat asua maaseudulla, lapsuutensa,- nuoruutensa, kuten on itse saanut asua. Elämä on ollut; ei rikkautta, ei köyhyyttä, vaan on ollut, ”määräosa leipää”. Henkisesti,/hengellisesti, ruhtinaallisen rikasta. Nyt huomaa, kun ikää on 79 v, ja asuu asutustaajamassa. On hyvä, että, suurin ja arvokkain, todellinen rikkaus, on tullut mukana tänne taajamaankin ja tuntuu, että vain kasvaa, ”korkoa korolle.” Rukoilee nuorten puolesta; kaikkea, parhainta Hyvää heillekin. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin, maaseutu autioituu pikkuhiljaa ja sinne tarvitaan jonkinasteista erityistukea. Veroratkaisu olisi ihan hyvä ja se kompensosisi pitkien kulkuyhteyksien kustannuksia. Tällä maaseutu asumista ei juuri tueta mitenkään vaan kaikki halutaan asumaan isompii taajamiin. Ko. asumismalli myös lisäisi hieman omavaraisuutta jos on oma puutarha yms. Usein maalla asustaa omatoimisia ja heidän omavaraisuus on huomattavasti keskitasoa korkeampi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti