Hallitus ei halunnut kokeilla valinnanvapausmallia etukäteen
Suomen talous ja työllisyys ovat lähteneet kasvuun maailmantalouden hyvän vireen myötä. Samalla valtion velkaantumistahti on hidastunut merkittävästi. Loppukevään aikana kovalla kiireellä eduskunnassa käsiteltävään maakunta-sote-uudistukseen ja erityisesti sen valinnanvapausmalliin liittyvät ratkaisemattomat ongelmat uhkaavat kuitenkin vakavasti julkisen talouden tasapainon saavuttamista.
Hallitus ei ole halunnut kuunnella asiantuntijoiden varoituksia valinnanvapausmalliin sisältyvistä arvaamattomista riskeistä. Suuria ongelmia liittyy muun muassa sote-keskusten rahoitukseen, joka perustuu pääosin niiden asiakkaiksi kirjautuneiden ihmisten lukumäärään todellisten hoitosuoritteiden sijaan. Alkuperäisen säästötavoitteen saavuttamiseen ei usko enää hallitus itsekään, kansalaisista puhumattakaan. Pahimmillaan kaikki aiemmatkin säästöpäätökset valuvat juoksuhiekkaan.
Sipilän hallitus on päättänyt suunnata 200 miljoonaa euroa valinnanvapausmallin pilotointiin ja kokeiluihin maakunnissa, jos sote-lainsäädäntö hyväksytään eduskunnassa. Määräraha kaksinkertaistettiin huhtikuun kehysriihessä. Hallitus olisi saanut tuiki tärkeää tietoa uudistuksen käytännön vaikutuksista murto-osalla tästä summasta, jos se olisi aikatauluttanut uudistuksen järkevämmin.
Hallitusohjelman kirjausten mukaan valinnanvapauden laajentaminen hallitusti kokeilujen jälkeen olisi ollut sote-uudistuksen viimeinen vaihe. Nyt järjestys on takaperoinen. Hallitus jätti kokeilut tarkoituksellisesti lapsipuolen asemaan, vaikka esimerkiksi yksityisen työterveyshuollon piiriin kuuluvien ihmisten käyttäytymistä ei osata vielä ennakoida. Seurauksena voi olla miljardilasku julkiselle taloudelle. Mallin valuvikojen korjaaminen ei kuitenkaan näytä hallitusta juuri kiinnostavan, kun näin mittavasti rahaa ja valtaa on uusjaossa.
Sote-uudistuksen toteutustapa on herättänyt ankaraa kritiikkiä myös hallituspuolue kokoomuksen riveissä. Muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäki on arvostellut uudistusta voimakkaasti. On kuitenkin epätodennäköistä, että osa kokoomuslaisista uskaltaisi irtautua ryhmäkurista ratkaisevassa äänestyksessä alkukesällä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä näyttää näet harjanneen huolella sisäiset kriitikkonsa.
Uudistus näyttääkin tulevan hyväksytyksi hallituspuolueiden tiukan ryhmäkurin voimin. Valitettavasti hallitus ei usko edes asiantuntijoiden varoituksia ottaessaan jättimäisen sote-riskin. Tämä ei tosin olisi ensimmäinen kerta, kun keskusta ja kokoomus maksattavat aiheuttamansa sotkun veronmaksajilla. Pahoin pelkään, ettei myöskään viimeinen.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia