Sotesoppa ei saa palaa pohjaan
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta on valmisteltu pitkään. Edelliset vihreillä ja vassareilla tilkityt kokoomus- ja demarivetoiset hallitukset riitelivät ja eivät päässeet alkua pidemmälle. Nykyinen hallitus on sen sijaan puskenut määrätietoisesti. Jopa niin, että muutama mutka on oikaistu liian suoraksi.
Omakohtaisesti perehdyin asiaan viime vaalikaudella. Olin silloin työryhmässä muodostamassa Perussuomalaisten näkemystä laajaan asiakokonaisuuteen. Lähtökohtamme oli ja on edelleen hyvä:
– Valtakunnan tasolta siirretään maakuntatasolle ne asiat, jotka eivät vaadi valtakunnallista päätöksentekoa/hallintoa ja jotka paikallisesti pystytään ratkaisemaan lopputuloksen kannalta paremmin.
– Kuntatasolta siirretään maakuntatasolle palvelut, joiden toteuttamiseen yksittäisen kunnan/kaupungin resurssit eivät riitä.
– Yhdelle maakunnalliselle organisaatiolle keskitetään nykyiset peruskuntaa laajemmat, hajallaan olevat maakunnalliset ja alueelliset palvelut.
– Maakuntahallinnolle rakennetaan demokraattinen päätöksenteko-organisaatio.
Pääpiirteissään tälle lähtökohdalle nykyinen hallitus lähti rakentamaan soteratkaisua. Kokoomuksen vaatimuksesta siihen sisällytettiin terveyspalvelujen tiukka yhtiöittämisvelvollisuus. Nyt se on todettu mahdottomaksi ehdotussa muodossa.
Perustuslakivaliokunnan kanta ei estä palvelujen kilpailuttamista, se estää vain pakkoyhtiöittämisen. Markkinataloudessa kilpailu on hyvän palvelun ja tehokkuuden moottori. Siksi siitä on pidettävä kiinni myös soten jatkokehittelyssä.
—-
Aiheeseen liittyen pieni tarina:
Perussuomalaisten sotemallin valmistuttua järjestimme tiedotustilaisuuden. Helsingin Sanomat julkaisi aiheesta pienen jutun ja vain netin puolella. Siinä toimittajan ja lehden näkemys oli, että ”persujen sotemallissa on yhtä paljon asiaa kuin Susanna Ruususen kirjassa Pääministerin morsian eli kannet”.
Hieman myöhemmin EVA julkaisi oman mallinsa, joka oli lähtökohdiltaan samanlainen. Silloin Helsingin Sanomat julkaisi paperilehdessä noin puolen sivun jutun, jossa ehdotusta kehuttiin hyväksi.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia