Mikä on kansallisruokamme? Karjalanpiirakka?
Kalevalan päivänä juhlitaan kansalliseepostamme Kalevalaa sekä suomalaista kulttuuria.
Elias Lönnrot kokosi runoperinnettä talteen matkoillaan Hämeeseen, Savoon, Karjalaan, Lappiin ja erityisesti Vienan Karjalaan.
Vähemmän tunnettu on kotipitäjäni Savitaipaleen mies Daniel Europaeus, jonka erityisesti Aunukseen ja Inkeriin suuntautuneiden runonkeruumatkojen tuloksena hänen keräämiään runoja on Kalevalassa lähes yhtä paljon kuin Lönnrotin.
Elias Lönnrot kokosi Kalevalan omien ja Europaeuksen runonkeruumatkojensa pohjalta. Hän päiväsi Kalevalan esipuheen helmikuun 28. päivä 1835, mistä juontuu Kalevalan juhlinta juuri sinä päivänä.
Jouluun ja pääsiäiseen liittyvät tietyt ruoat. Kalevalan päivällä ei ole varsinaista nimikkoruokaa, mutta monet perinteiset ruoat sopivat hyvin juuri suomalaisen ruokakulttuurin juhlistamiseen.
Kalevalan päivänä voi tarjoilla vaikkapa mehevää karjalanpaistia. Kalevalan päivän henkeen sopivat myös erilaiset kalaruoat sekä perinteiset leivonnaiset, kuten ruisleipä, karjalanpiirakka ja kalakukko. Toki Suomessa on paljon paikallisia herkkuja, kuten Lapissa poronkäristys. Meillä Etelä-Karjalassa Lemillä on särä, joka on tehty lampaanlihasta. Ja se on todella hyvää!
Jos pitäisi nimetä yksi ruoka, jonka voisi liittää erityisesti Kalevalan päivään, niin se on mielestäni karjalanpiirakka. Nyt se on EU:n toimesta ”mallisuojattu” eli sen tekotarpeet ja tekotapa on tarkasti määritelty. Jos niistä poiketaan, niin karjalanpiirakan nimeä ei saisi käyttää.
Mitä mieltä sinä olet? Voisiko Kalevalan päivän ottaa päiväksi, jolloin vaalittaisiin suomalaisen kulttuurin ohella myös suomalaista ruokakulttuuria? Ja mikä olisi mielestäsi suomalaisten kansallisruoka ja miksi?
Tekstin aiheet:
Epäilenpä, että tavallisen karjalaisen tai kalevalaisen kansan eväs ei useinkaan ollut karjalanpaisti tai särä, eikä piirakoissakaan liene ollut riisiä. Kalaa, naurista, metsänriistaa, sen semmoista kyllä. Mutta jos totta puhutaan, niin ohrasta tehty karjalanpiirakka onkin paljon maukkaampi, kuin mitätön riisipiirakka, varsinkin vastapaistettuna.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Karjalanpiirakka, riisillä? Ei käy, vaikka joskus syötyä tuleekin! Ajatuksena Kansallisuoka on ihan ok. Pitäisi kuitenkin nimetä eri vaihtoehtoja, koska eri maakunnilla on erilaiset perinteet ja niiden nimäminen antaisi rikkautta ruokakulttuuriimme.
Hämäläisessä perinteessä esim. Karjalanpiirakka oli melko tuntematon valmiste, ennen siirtolaisten tuloa.
Muistin virkistämiseksi voisi jostain kaivaa toverusten Vanamo ja Kolmonen vuosikymmenten takaisia kokkiohjelmia. Niissä muistaakseni esiteltiin perinneruokia ympäri maakuntia ja ihan kotoisista raaka-aineista tehtynä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vaikka en itse ole syntyisin Karjalasta.Niin Karjalaisten perinneruoat,”Läskipotti”=Sianlihasta valmistettu Karjalanpaisti,ja itseleivotut Karjalanpiirakat perunatäytteellä,niin a”vot kyllä on hyvvee!Ja tietenkin piirakoita”tuikitaan”=kastetaan kuumaan”Läskipottiin”karjalaiseen tapaan!Nuo edellä mainitut perinneruoat eivät tarvitse,muutakuin kylmää piimää kyytipojaksi.Muuten ateriaan tarvittavat ainekset on olemassa.liha,peruna,leipä,tietenkin piirakat pitää olla ruiskuorisia!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mummo teki tuota sianlihapottia aina kun leipoi ruisleipää ja sitä leipää topattiin potin liemeen. Hyvää oli. Karjalanpaisti on kai keksitty Länsi-Suomessa keskiarvoksi erilaisille karjalaisille lihapoteille
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Läskisoosi ja tuppipotut, siinä se on.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pizza on nykyään nuorten suosima tai mäkkäristä ostettu hamppari. Turha tyrkyttää mummon vanhoja nykynuorille ja tullaan me hieman vanhemmatkin jo pois keskiajalta! Virsut ja pataruoat ovat historiaa ja katse kohti valoista tulevaisuutta ja vielä valoisempaa Eurooppaa!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti