Maahanmuuttajia suositaan arvosanoissa ja tutkinnoissa
Tämä käy ilmi valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n tuoreesta tutkimuksesta. Maahanmuuttajataustaiset oppilaat saavat yläkouluissa keskimäärin jopa parempia arvosanoja kuin kantaväestöön kuuluvat, vaikka heidän todellisen osaamisensa arvioidaan olevan huolestuttavan heikkoa. Heikot oppilaat jäävätkin toisen asteen koulutuksen ulkopuolelle ja myös syrjäytyvät herkemmin. Yhtenä syynä on ELY keskusten resurssoinnit jotka eivät aina riitä esim tulkkauspalveluihin ja maahanmuuttajalasten peruskoulutusta tukeviin toimenpiteisiin. ELY keskusten vakuuttelut rahojen riittävyydestä ovat kuitenkin vahvasti aina esillä silloin kun joku kunta on tekemässä päätöstä pakolaisten vastaanotosta. ”Kaikki maksetaan” hokema tulee päättäjille varmasti tutuksi.
Myös ammattiin liittyvissä tutkinnoissa näyttää olevan epäoikeudenmukaisuutta. Alkoholin tarjonta ja myynti on meillä sääntösuomessa tarkoin säädeltya toimintaa. Tästä johtuen herää muutamia perusteltuja kysymyksiä eräiden tapausten myötä. Eräs tällainen oli mm Mikkelin ESEDU:n järjestämä anniskelupassin tutkintotilaisuus. Tutkintotilaisuuteen osallistui oppilaita niin kantaväestöön kuuluvia, kuin myös venäläisiä. Omat vastasivat suomenkielisiin kysymyksiin suomen kielellä. Venäjänkielisille opiskelijoille oli kahdet kysymyskaavakkeet. Venäjän kieliset ja Suomen kieliset. Tutkinnon valvoja kehoitti lukemaan kysymyksen omalla äidinkielellä ja vastaus pyydettiin kirjaamaan sen jälkeen Suomen kieliseen kysymyskaavakkeeseen, joka piti myös allekirjoittaa. Tämän jälkeen kaikki kysymyskaavakkeet kerättiin pois. ESEDUN arkistoon jäi siis todisteena vastauskaavake, jossa venäjänkielinen opiskelija on vastannut suomenkielisiin kysymyksiin ja myös näennäisesti ymmärtänyt ne.
Kuinka käytännössä esim. kielitaidoton alkoholin tarjoilussa työskentelevä selviää lain puitteissa tehtävästään? Onko vastaava tutkintomalli käytössä muillakin ammattialoilla, esim. terveydenhuollossa? Millaiset vaikutukset tällä on kantaväestön työttömiiin, työtasa-arvoon ja työn saantiin? Mikä on tämän eriarvoistamisen tarkoitus ja kuka sitä haluaa?
REIJO PAUNONEN, Juva
valtuutettu ps.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia