Kuntapäätösten arvopohja uusin aistein.
Suomalaiset kunnat saivat tuoreen kunta-asioiden hoitamiseen sitoutuneen joukon, kuulun heihin itsekin. Ohessa kunnallisten asioiden tarkastelu- ja arvopohja omalta osaltani, eli perusteet, joiden mukaan toimin. Kunnalla pitää olla hyvä itsetunto.
Hyvän itsetunnon kunta ei lannistu haasteidensa ja puutteidensa edessä, eikä ne tuota kuntalaisillekaan jäätävää ahdistusta. Hyvät asiat ovat esillä useammin. Hyvän itsetunnon kunta tarttuu haasteisiin realistisen ja ennakoivan positiivisesti, johon kuuluu pyrkimys kehittyä tehden oikeita ratkaisuja.
Itsetunto ja sen puute vaikuttavat toimintaan ja ratkaisuihin, kaikki vaikuttaa itsetuntoon. Kierretään miinus- tai pluskehää ja vauhti kiihtyy kiertäessä. Tarvitaan onnistumisia, ei huonoja päätöksiä. Hyvä kunta on heikkouksiaan peittelemätön ja oikeisiin mahdollisuuksiin tarttuva realisti. Huono itsetunto kaventaa mahdollisuuksia ja johtaa pakkopätemisen kautta kalliiseen suorittamiseen.
Itsetunto kohenee keskittymällä oikeisiin asioihin oikeassa järjestyksessä. Itsetunto kehittyy aidoilla onnistumisilla, jotka tuottavat iloa kuntalaisille. Onko käsitys itsestä fakta? Kohtuullisella itsetunnolla varustettu hyväksyy heikkouksiaan.
Hyvän itsetunnon kunta tekee vaikeita päätöksiä loukkaamatta kuntalaisia, samalla kasvavat hyvän itsetunnon omaavat kuntalaiset. Kunnan ja kuntalaisten vuorovaikutus ruokkivat toisiaan hyvässä ja pahassa. On uskallettava olla avoin ja on käsiteltävä itsetuntoisten kuntalaisten palautteet.
Hyvän itsetunnon kunta osaa antaa ja ottaa loukkaantumatta, sekä loukkaamatta, naapurikunniltaan. Kunta etsii keinoja saada energiaa ympäröivistä kunnista olemalla houkutteleva. Hyvä kunta tunnistaa naapurin vahvuudet ja heikkoudet, osaten pitää puoliaan.
Itsetunnon kannalta ei ole samantekevää, miten suhtautuu vastoinkäymisiin. Olemassa oleva hyvän korostaminen kasvattaa itsetuntoa, mikä korostuu vaikeina aikoina. Tunnustat epäonnistumiset ja vältät niiden toistamista. Enemmän onnistumisia ja kasvavaa positiivisuutta.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia