Sukupuolikiintiöt eivät edistä tasa-arvoa – ne syrjivät
Kun Kotkan kaupunginvaltuusto valittiin edellisissä kuntavaaleissa, äänestämässä kävi enemmän naisia kuin miehiä. Silti valtuustoon valituista 61 % oli miehiä ja vain 39 % naisia.
Tilastot puhuvat puolestaan: vaaleissa äänesti 56,5 % naisista ja 53,6 % miehistä. Naiset olivat aktiivisempia, mutta valituiksi tuli enemmän miehiä. Äänestäjät käyttivät harkintaa – he valitsivat ehdokkaita ansioiden, ei sukupuolen perusteella.
Siksi on surullista, että heti vaalien jälkeen sukupuolikiintiöt nousevat etusijalle. Kaupunginhallituksissa, lautakunnissa, jaostoissa ja yhtiöissä ei kysytäkään enää, kuka on paras tehtävään, vaan kuka täyttää taulukon oikean sarakkeen. Jollei 40 % toisen sukupuolen kiintiö täyty, paikkoja aletaan siirtää – vaalituloksen ja pätevyyden kustannuksella.
Mitä se kertoo? Että ihmisiin ei luoteta yksilöinä. Että ilman sääntöjä nainen ei voisi pärjätä, tai että mies olisi automaattisesti parempi. Se on loukkaus kaikkia kohtaan – niin naisia, miehiä kuin jokaista äänestäjääkin.
Nykyään tilanne on tosin parantunut sikäli, että pelkällä ilmoituksella voi vaihtaa virallista sukupuoltaan. Tämä mahdollistaa teoriassa myös kiintiöiden täyttämisen tarpeen mukaan – kunhan jaksaa samalla vaihtaa nimen, henkilötunnuksen ja kaikki paperinsa. On vaikea sanoa, kuinka moni tähän ryhtyy, mutta näinkin farssimaiseksi tilanne voi kiintiöajattelulla äityä. Sukupuolikiintiöistä luopuminen ratkaisisi ongelman kerralla: tehtävät jaettaisiin taas osaamisen, ei sukupuolen perusteella.
Laki on laki. Kuntavaaleissa emme voi suoraan vaikuttaa kiintiövaatimuksiin. Mutta jokainen puolueen jäsen voi vaikuttaa siihen, millä periaatteilla puolueensa toimii. Aito tasa-arvo ei tarvitse prosenttilaskimia – se tarvitsee rohkeutta kohdata ihmiset yksilöinä.
Tekstin aiheet:
Verrattavissa takavuosien”esihenkilö”sekoiluun.Ja nythän ei enää saa sanoa esimies vaan pitää sanoa”esihenkilö”.Kuitenkin vielä Eduskunnassa saa sanoa arvoisa puhemies,vaikka puhemiehen tuolissa istuisikin nainen.Ja tämä sukupuolikiintiö on siis verrattavissa tuohon”esihenkilö”sekoiluun siltä osin.Että vaaditaan jossain esim.valtuustossa olevan naisia yhtä paljon kuin miehiäkin.Mutta mites sitten nämä”muunsukupuoliset”?Koskas tasapuolisuuden tähden aletaan vaatimaan,että”muunsukupuolisia”täytyy olla esim.kaupunginvaltuustossa yhtä paljon kun miehiä ja naisia?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kuinkas monta niitä sukupuolia nyt onkaan???
Nainen, mies, muunsukupuolinen, transu, … miten niitä sukupuolia oikein nykyään jaotellaankaan?
Mutta, että kaikille pitäis olla kiintiöt vai?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Siinäpä pähkäiltävää?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin menee oma aikansa niin todellakin pitää varmaan olla muun sukupuolisille myös kiintiöt tätä menoa kun mennään. Toivon vaan ettei näin kävisi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti