Sote-uudistus, uutta pyörää pukkaa?
Suomalaisten kansansairauksien kirjo laajenee ja hoitamattomana kasauttavat hoitopolkuja. Yksilötasolla lisäävät tuskaa, toivottomuutta ja kuolemia.
Kuitenkin sote-uudistus vahvasti ylläpitää hallintokoneistoa, vieläkin luukuttaa asiakasta eikä ratkaise perusongelmia. Ihmiset eivät saa laadukkaampaa tai nopeampaa apua joutuessaan sote-verkkoon. On esitetty sote-kaavioita, jotka jo vilkaisulla nostattavat hien pintaan.
Ihminen unohtuu. Keskiössä tulee olla terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen. Yksinkertaista mutta sote-uudistus on liian raskas ja byrokraattinen.
Sosiaali- ja terveydenhuolto on vahva asiantuntijaorganisaatio. Henkilöstö on kouluttautunut ja päivittävät osaamistaan. Suurimmalla osalla on kyky johtaa itseään ja tehdä työtä asiakkaan hyväksi. Tämä on oleellinen voimavara kohti vieläkin parempaa asiakastyötä.
Henkilöstö tarvitsee tuekseen luottavaa, kannustavaa ja kuuntelevaa johtamista. Niin monessa työyhteisössä onkin, nosta arjen työntekijä, arvosta.
Moni sote-palvelun tarvitsija tuo esille palveluun pääsemisen hitauden. Uudistuksessa sähköisen yhteydenoton seurauksena saa mahdollisesti fyysisen lääkäriajan. Lääkäri konsultoi tarvittaessa erikoislääkäriä ja vastuutyöntekijä nimetään. Toimenpiteen esimerkiksi leikkaushoitojakson jälkeen huolehditaan kotiutus ja kuntoutus. Myös asiakkaan muut elämän tarvealueet esimerkiksi yksinhuoltajan lasten hoitoon liittyvät asiat turvataan.
Mikä yllämainitussa on asiakkaan hoitoon pääsyssä ja hoidossa uutta ja ihmeellistä? Nykyisinkin pyritään yllämainittuun mutta ei ole onnistunut.
Olemme kustantamassa veroeuroin pyörää uudelleen.
Tarvitsemme uudistusta, joka huomioi apua tarvitsevan ihmisen. Keskeistä on suunnata hoitoon pääsyn sujuvuuteen, erityisesti auttaviin käsiin, tukeviin sidospalveluihin, niiden toimivuuteen ja laadukkuuteen.
Mervi Eskelinen,
sh, thm ja amm.opettaja,
kuntavaaliehdokas
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia