Farssi: Haukivuoren Pääskylän kiertolaiset
Pääskylän palvelukodin päärakennuksen ohessa sijaitsevan rakennuksen vuokrasopimus on kulisseissa irtisanottu. Toiminta loppuu vuoden 2018 lopulla.
Rakennus irtisanottiin ilman asukkaiden, omaisten ja henkilökunnan kuulemista. Tunnin mittainen kuulemistilaisuus oli järjestetty omaisten toimesta. Essoteko on henkilökunnan suita sulkenut? Tietoisesti Essote on Pääskylän asiaa käsitellyt sellaisella tasolla, ettei asian todellisuus ole kaikille selvinnyt.
Mikä on irtisanomisen todellinen tarkoitus? Tehdäänkö vammaisista ja vanhuksista kiertolaisia? Essoten vähäpätöinen läpinäkymätön tiedotuslinja ei ole saanut omaisten, asukkaiden ja henkilökunnan taholta ymmärrystä.
Omaisten epäily Pääskylää koskevista päätöksistä heräsi palvelusuunnitelmapyyntöjen myötä. Epäily osoittautui salamyhkäiseksi toiminnaksi.
Asukkailla on oma rivitaloasunto ja pihapiirissä yhteinen päärakennus. Pihalla olevassa rakennuksessa tapahtuu ruokailut, kahvitukset ja muut arjen yhteiset tapahtumat. Rakennuksessa voi esimerkiksi saunoa, tehdä käsitöitä ja seurustella. Tilassa tapahtuu paljon erilaista viriketoimintaa. Se on tärkeä yhteisöllisyyden aikaansaamiseksi.
Viriketoimintaa suunnitellaan toteutettavaksi Haukivuoren Kotikartanossa. Asukkaat kuljetettaisiin Kotikartanoon kaksi kertaa viikossa muutamaksi tunniksi. Asukkaita pidetään kiertolaisina.
Onko asukkaiden kuljettaminen Kotikartanoon muutamaksi tunniksi järkevää? Miten on huomioitu asukkaiden valinnan vapaus ja itsemääräämisoikeus?
Asukkaissa on esimerkiksi aistivammaisia ja muistihäiriöisiä. Tuleva kiertolaisuus saattaa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta, sekavuutta ja ahdistusta. Omaisetkin saattavat kokea läheisen jatkuvan kiertolaisuuden stressaavana. Henkilökunta siirretään säästösyistä kotipalveluun. Tämä aiheuttaa stressiä myös henkilökunnalle. Tuleeko henkilökunnastakin kiertolaisia?
Todellinen syy farssiin on säästö. Säästö-sanasta on muodostunut kirosana. Onko säästö-sanan uusi orwellilainen sana kehittäminen. Toiminnan tehostaminen korvataan palveluiden parantamisella. Essote näyttää ottaneen käyttöön orwellilaisen kielen.
Ihmiset haluavat viettää aikaa toistensa seurassa. Myös vammaiset ja vanhukset. He ovat tottuneet toisiinsa, osa voi olla hyvinkin läheisiä. Katkaistaanko näin ystävyyssuhteita? Onko tämä yhteisöllisyyden toteuttamista?
Asioita olisi voitu hoitaa avoimesti. Asukkaita, omaisia ja henkilökuntaa kuulemalla. Asianomaisilla olisi pitänyt olla riittävä valmistautumisaika näin suureen muutokseen.
Neuvottelukulttuuri on sanahelinää, kun sanelulla mennään?
Mervi Eskelinen, eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.
Kanssakirjoittaja Karin Karjalainen.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia