Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Ubi bene, ibi patria. Missä hyvä olla, siellä isänmaa.

Ketään ei velvoiteta mahdottomaan

Ad impossibilia nemo tenetur

19.03.2023

Minnan Canthin päivänä Helsingin Sanomat muistuttaa meitä päihteitten käytöstä ja toimittajan työstä. Lehti kysyy, mikä media-alan juhlissa mättää? Toimittajan työhön on kuulunut perinteisesti päihteet, ei vain juhlissa vaan myös arjessa. Toimittajien alkoholin käyttö on samaa suomalaista suuren ikäluokan tarustoa kuin kokemuslukeminen kirjallisuudessa, lääppijän lähtö suomalaisesta tarinankerronnasta ja juhlien pilaajana, juovat johtajat, väärä todistus lähimmäisestä ja valehtelu joko tahallaan tai erehtyen. Kaikki saman sunnuntain lehden otsikkoja.

Samaa ilmiötä, tekoälyn tapaa valita aiheen ykkösfaktori, edustaa lehden Annamari Sipilän kolumni naisesta, vanhuudesta ja rumuudesta, ei sentään vanhuksesta ja merestä, Steinbeckin kirjaklassikosta. Vanhus sai saaliiksi mahdottoman suuren kalan, taisteli siitä kilvan haikalojen kanssa, toi rantaan pelkän ruodon. Siinä koko juttu.

Tämä lehden ylivertainen ensimmäinen faktori esittelee suomalaista alkoholinkäyttöä ministerinä tai ministeristä kirjoittavana toimittajana. Samalla avaten meille juovan johtajan muotokuvaa, muistuttaen sunnuntailehden tilaajaa ison sanomalehden päätoimittajan tapauksesta osana laatujournalismin suomalaista traditiota. Ennen vaaleja siitä itseään muistuttaen, ei vain poliitikkojamme ja heidän mainettaan pilaten. Hehän juovat ministeriviinansa suomalaiskansalliseen tapaan, eikä siitä sen enempää.

Lehti kulkee myös läpi suomalaisen supervaalipiirin, josta valitaan leijonanosa kansanedustajistamme. Reitti halki Uudenmaan vaalipiirin on samalla konservatiivien esittelyä. Ensin valitaan puolueen ehdokas omasta kunnasta. Jos sellaista ei löydy, toinen vaihtoehto on valita kakkosvaihtoehto jostain muusta kunnasta. Vasta kolmantena tulee hakea jonkun muun puolueen ehdokas, mutta omasta kunnasta. Hän kun siltarumpupoliitikkona hoitaa kuitenkin oman kuntansa asiaa.

Supervaalipiiristä valitaan peräti 37 kansanedustajaa. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan yhteisestä vaalipiiristä vain murto-osa tuosta määrästä. Näin Uudellamaalla ratkaistaan, kuka kolmikosta SDP, kokoomus tai perussuomalaiset voittaa ja ketkä häviävät. Tämä on myös tärkein syy muiden vaalipiirien romahtaneeseen kiinnostukseen lähteä vaaleihin. Muuttoliike on tehnyt Suomessa tehtävänsä.

On vain pääkaupunkiseutu ja sen vaalit. Hangon ja Raaseporin suunnalta on turha hakea maan poliittisia suuria nimiä Uudellamaalla liikkuen. Sama pätee Hämeessä, jossa Lahti äänestäjineen hakee myös Tampereen ja Turun suunnalta vaaleihin osallistuvien menestyksen maalaispitäjissään. Jostakin syystä heidän kiinnostuksensa Forssan talousalueen ongelmista katoaa heti vaalipäivän jälkeiseen ääntenlaskuun. Yksi voisi mennä läpikin ja hän on Sanni Grahn-Laasonen kokoomuksesta. Se näistä vaaleistamme Lounais-Hämeessä asuen.

Vaalit ratkaistaan Uudellamaalla. Sannin läpimenon varmistamme ensimmäisenä. Vasta tämän jälkeen pohdimme, lähteäkö vaalipaikalle lainkaan. Sirkka-Liisa Anttila kun ei ole enää ehdokkaana ja väki on Forssasta kadonnut.

Huuto yltyy, kun vaalipäivä lähenee, kirjoittaa lehti pääkirjoituksensa. Jännitteinen viikko on takana ja seuraava edessä. Demariäänestäjien motivaattorina toimii Sanna Marin yhden tähden liikkeenä.

Yhden tähden suosion varassa rakennettu menestys on kovin erilainen kuin kokoomuksen ja Petteri Orpon gallupmenestys. Kokoomuslaiset peruskannattajat kun ovat jo merkinneet päivyriinsä koska lähteä äänestämään. Demareissa näin on vain ikäihmisten kohdalla. Perussuomalaisten menestyksen ratkaisee puolestaan äänestysaktiivisuus ja loppukirin onnistuminen. Viimekädessä vaalisää.

Vaivaa vaatii voitto – Amat victoria curam

Sota ratkeaa sotimalla ja vaalit äänestämällä. Vaaleissa menestyminen edellyttää kärkiehdokkaiden ja puoluejohtajien menestymistä mediajulkisuudessa. Varastossa olevat aseet eivät auta Ukrainaa, ja presidenttimme vierailut Turkissa eivät ole poissa sdp:n kannatuksesta. Hornetit suomalaisten vaalien aseena olivat vain virhe Ukrainassa niitä esitellen ja Turkin Erdogan osasi ajoittaa oman pelinsä, sen näyttävät vaiheet odotetulla tavalla, hänkin vaalejaan odotellen. Turkin vaalit ovat vain hänelle tärkeämmät hoidattavat kuin Suomen vaalit. Ruotsin paikka turkkilaisten maailmankuvassa on toinen kuin Suomen.

Tekoäly ja journalismi on medioittemme ja viikonlopun Hesarin toinen tärkeä aihe ja elinehto lähivuosinamme. Toki sama pätee myös mitä tahansa kirjallisuutta, verbaalista tapaa tuottaa tekstiä ja myydä sen tuotteita. Olen kirjoittanut tekoälystä ja robotiikasta jo niin runsaasti, etten puutu tähän keskusteluun vaan tuotan tekstiä, jonka käyttö on mahdollista järkevällä tavalla myös tekoälyn ja robotiikan aikakaudella.

Puhe lentää, teksti pysyy – Verba volant, scripta manet

Samalla on muistettava, kuinka vihreä siirtymä on Suomelle valtava mahdollisuus tämän robotiikan rinnalla. Niitä ei tule käsitellä toisistaan erillisinä. Pilasimme jo Nokian ja kännykät tällä samalla typeryydellämme. Tietokone ja tekoäly, robotikka ei ole Nokian kännykkä ensinkään.

Sijoittajia vaivaa nyt tuttu kiperä epäily ja markkinoilta etsitään seuraavia tulipaloja. Pankkien taseita, varoja, pääomaa ja velkoja punnitaan. Riskienhallinnastaan huolehtivat pankit joutuvat maksamaan paljon korkosuojauksistaan.

Viranomaisten viesti on kuitenkin toinen. Korkoriskin suojaamiseen ei tulisi varojaan tuhlata. Keskuspankit, hätälainat ja moraalikato ovat perinteinen tämän alueen ongelma tänään, ja niin oli myös vuonna 2008.

Keskuspankit myöntävät lainaa vakuutta vastaan. Tämän vakuuden on oltava markkinahinnaltaan pyydettyä lainaa suurempi. Tulevat edustajamme ovat Suomessa samalla lainsäätäjinämme myös perustuslakituomioistuimen tuomareita. On syytä äänestää ihmistä, jolla on tähän myös riittävä koulutus ja kokemuskin. Tätä kun ei tavata muualla kuin juuri Suomessa.

Meiltä puuttuu edelleen perustuslakituomioistuin. Samat henkilöt, lainsäätäjät, ovat ylimpiä tuomareitammekin. He hyväksyvät omat lakinsakin. Vaaleissa on ehdolla nyt myös rikoksista tuomittuja ja heille juridiikka on tullut tätä kautta tutuksi.

Ennen vaaleja meillä tulisi olla riittävä tauko ja mahdollisuus tutustua ehdokkaittemme taustoihinkin. Kun Venäjän presidentti Putin hankki itselleen Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pidätysmääräyksen, se ei vielä tarkoita hänen olevan henkipatto liikkuessaan ICC:n 123 jäsenvaltion sisällä.

Sudanin entinen presidentti Omar al-Bashir rohkeni vierailla, huolimatta ICC:n pidätysmääräyksestä, mm. Jordaniassa ja Etelä-Afrikassa. Häntä syytettiin Darfurtin konfliktin aikaan vuonna 2003 joukkomurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kyseessä on kuitenkin hyvin vahva viesti, jolla on poliittisia merkityksiäkin. Näin vaikkapa Kiinan kohdalla ja aseiden toimituksissa Venäjälle. Tulitauonkin on laskettu palvelevan nyt enemmän Venäjän kykyä koota joukkojaan uutta hyökkäystä näin valmistellen. Kiinan toimiminen rauhan välittäjänä on CNN uutistoimiston välittämää tietoa ja kertoo samalla Yhdysvaltain näkökulman kiinalaisen rauhanvälittäjän toiminnasta. Se on siis jyrkän kielteinen.

Helsingin Sanomat kertoo (19.03.2023) kuinka meille tutut ja myös kasvoina mieleen jääneet toimittajat Terttu Levonen ja Mikko Valtasaari ovat tänään uutisina nekrologeina. Nekrologien kirjoittajien mukaan Levosella oli harvinaislaatuinen kyky siirtää säteilevää energiaansa politiikan, matkailun ja kulttuurireportaasien muodossa kaikilta mantereiltamme. Hän oli laaja-alainen toimija. Vastaavasti Valtasaari tuli tutuksi television kautta alkaen Pariisista ja Bonnista sekä jatkuen Washingtonin politiikan tulkitsijanamme.

Levonen oli kuollessaan 78-vuotias ja Valtasaari 80-vuotias. Molemmat olivat syntyneet siten 1940-luvulla, 1942 ja 1944. Samalla molempien tuotanto oli palkittua ja erittäin monipuolistakin. Valtasaari oli älyllinen herrasmies, jota virrat eivät kuljetelleet. Hesaria lainaten, hän ei sanonut koskaan, ”mitä minä sanoin” vaan neuvo kuului yleensä: ”Etsikää vastaus kysymykseen ”miksi”

Miksi näiden kahden nimekkään toimittajan kuolin uutiset kerrotaan juuri nyt? Hehän kuolivat jo helmikuussa. Eikö nyt olekaan maaliskuun 19. päivä 2023?

Aika lentää – Tyhjä taulu – Tempus fugit – Tabula rasa