Kirje Kreikasta
Sain ystävältäni kirjeen Kreikasta, jossa hän asuu. Kreikan tukipaketit eivät ole auttaneet tavallista Kreikkalaista millään tavalla vaan Eu:n ja Troikan toiminta on vain kurjistanut elämää. Seuraavan kerran kun matkaat Kreikkaan, olisi suotavaa ettei siellä kyseltäisi minkä saaren Suomi saa tai tuoda jatkuvasti esiin sitä kuinka paljon me suomalaiset heille maksammekaan. Viime kesänä eräs suomalainen oli laukkukaupassa puhellut vaimolleen: ”Järkyttävän hintaisia laukkuja, nyt pyydät reilusti alennusta kun mehän maksetaan muutenkin näiden eläminen”… Myyjä oli suomalainen, mutta ei tohtinut pahoittaa pariskunnan mieltä kertomalla, että näiden laukkujen myynnillä yritetään elää Kreikassa.
Julkaisen tämän kirjeen lähettäjän luvalla, mutta ilman nimeä.
Hei Mari,
kiitos viimeisestä. On tosi upeaa, että kaiken kiireen keskellä ehdit pitää yhteyttä ystäviisi eri puolille Eurooppaa ja seurata objektiivisesti arkista elämää eri maissa, mediahan usein perustaa ”uutisensa” hyvin marginaalisen ja ”virallisesti hyväksytyn” totuuden ympärille. Millä ei ole mitään tekemistä sen jokapäiväisen arjen kanssa, iloineen ja suruineen.
Tuntuu ja täältä katsottuna näyttää, että Eurooppaa tasapäistetään ja sitä myötä kurjistetaan oikein urakalla. Lamaa kärsivät maat pysyvät paremmin EU:n keskushallinnon hyppysissä, koska ovat taloudellisesti riippuvaisia ”isännistään”. Niille maille jotka vielä ovat ns. hyvinvoivia isketään lisää maksettavaa ja ne joilla kaikki meni jo, roikkuvat hirressä ja maksavat loputonta lainaa ja lainan korkoa, jota ei minkään laskuopin mukaan saada kuitattua! Ja lisää kuitenkin tarjotaan koko ajan. No, pysyypä Saksan pankit pystyssä!
Mietin muuten sitä, että EU:han se tässä se pohjaton rahareikä on. Olisiko meillä Euroopan asukkailla sittenkin parempi elämä jos jokaisella olisi omat rahat ja omat rajat? Esimerkiksi täällä Kreikassa ei aikana ennen kriisiä valtio juurikaan auttanut kansalaisen elämää ajanmukaisen sosiaalipolitiikan kautta, se sara oli olematon. Mutta silti pärjättiin. Ja nyt ”kriisin” aikana palveluita on edelleen vähemmän ja verotus kiristyy, eläkkeet ja palkat laskevat jne. Ja tämä aiheuttaa sen, ettei entisellä keskiluokalla ole varaa investoida niin avokätisesti esim. yksityisiin lääkäripalveluihin ja julkinen toimii edelleen huonommin kuin ennen. EU:n kautta tänne ohjautuneet avustukset eivät juuri tavallisen kansalaisen arkeen vaikuta tai siinä tunnu. Entinen keskiluokka kurjistuu ja kapenee, sosiaaliset erot kasvavat: on tosi rikkaita, hyvin varakkaita ja sitten isolla, siis oikeasti isolla erolla ”keskiluokka” ja siitä vain vaaksan matka vähävaraisiin ja todella köyhiin.
Meidän arjessa se näkyy niin, että olen ottanut tavaksi laittaa lapsille mukaan kouluun ylimääräiset leivät silloin tällöin, että voivat tarjota sen sille tietylle luokkakaverille, jolla useimpina päivinä ei omia eväitä ole mukana lainkaan. Tai ruokimme alueemme kodittomia eläimiä, joiden määrä on selkeästi kasvanut viime vuosien saatossa, jopa koiran ylläpitäminen saattaa nykyään olla joillekin ylivoimaista. Niin kuin hyvin tiedät, ei meilläkään ole paljoa ylimääräistä mistä nyhjäistä mutta pienetkin teot arjessa auttavat lähimmäistä, jolla on vielä vähemmän.
Huomaathan, että se mitä EU:ssa yleisellä tasolla pidetään ns. köyhyysrajana (vuotuisten tulojen mukaan mitattuna) ei päde täällä… n.850e/kk netto tulot ovat arvostetut (mutta eihän niillä perhettä elätä).
Täällä Kreikassa kevät on jo pitkällä, vaikka talvi on ollut harvinaisen kolea ja sateinen Välimeren ilmastolle. Myös nyt maaliskuun alussa Pohjois-Kreikan vuoristoilla tupruttaa yhä lunta.
Tammikuun lopun vaalien ajan riehakas tunnelma alkaa laantua ja arki asettuu taas sijoilleen. Seurataan ilman solmiota paidan helmat lepattaen ympäri Eurooppaa viilettävien poliitikkojen kommentteja ja lyödään vetoa milloin EU:n eliitti saa heidät alistumaan pukuihin ja kaulaa kiristäviin kravatteihin. Vaaleissa monet äänestivät muutosta, yli oman puoluekannan, uutta tuulahdusta maata kymmeniä vuosia hallinneiden, omaa etuaan ja ainoastaan sitä ajavien, ammattipoliitikkojen sijaan.
Suomesta tänne kantautui mielenkiintoinen ja ilolla vastaanotettu uutinen koskien valintaa euroviisuihin: Hyvä PKN! Hyvä Suomi! Haluan uskoa, että asenteissaan vähän vanhanaikainen Kreikka lankeaa polvilleen kunnon yhteiskunnallisesti kantaa-ottavan punk esityksen edessä. Meidän perheeltä ja ystäviltämme on ainakin tulossa monta, monta ääntä.
Parhaat terveiset sinulle ja perheellesi. Hyvää kevään jatkoa ja voimia sinne omaan arkeesi. Voi hyvin!
Lämpimat terveiset, M.”
Kuka vielä muistaa mitä Timo Soini kirjoitti 2.5.2010 plokissaan:
”Kreikalla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainoja takaisin, vaan ne ajan oloon annetaan anteeksi!”
”Mikä siis avuksi; ensin Kreikka ulos euroalueesta ja tulevan drakman devalvaatio 30-40 prosentilla ja EU:n hajauttaminen talous- ja vapaakauppaliitoksi.”
http://timosoini.fi/2010/05/missa-eu-siella-ongelma/
Nyt tätä mieltä alkavat olla jo kreikkalaiset itse, tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun kuulen Kreikkalaisten halun irtautua eurosta. Eikö sekään riitä muuttamaan suhtautumista tukipakettipolitiikkaan?
Tekstin aiheet:
Kreikan tie on tuhon tie, Islannin oikea.
”Islannin talous pääsi jaloilleen, bkt kriisiä edeltäneissä lukemissa
Asiantuntijan mukaan Islannin ongelma ei ole työpaikkojen puute, vaan pula hyväpalkkaisista työpaikoista.
Islannin bruttokansantuote veti viime vuonna vertoja maan talouskriisiä edeltäneille lukemille, selviää Islannin tilastokeskuksen tuoreista luvuista. Bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 1,9 prosenttia.
Yhdysvaltalaisen sijoituspankki Lehman Brothersin kaatuminen aiheutti vuonna 2008 Islannin kolmen suurimman pankin romahduksen ja syvän laman. Islannista tuli tuolloin neljännesvuosisataan ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, joka pyysi apua Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.
Islannin bruttokansantuote putosi 5,1 prosenttia vuonna 2009 ja yli kolme prosenttia seuraavana vuonna.
Toimet Islannin kruunun suojaamiseksi jatkuvat edelleen.
– Ei voi sanoa, että talous olisi toipunut täysin, sanoo talousasiantuntija Ásgeir Jónsson Islannin yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.
– Väestö on kasvanut, siksi työtulos henkeä kohti on edelleen alhaisempi kuin vuonna 2008, hän huomauttaa.
Tarvitsemme työtä etenkin nuorille ammattilaisille.
– Ásgeir Jónsson
Islannissa on käytännössä melkein täystyöllisyys. Jónsson tähdentää, että ongelma ei ole työpaikkojen puute, vaan pula työstä, josta maksetaan hyvin.
– Tarvitsemme työtä etenkin nuorille ammattilaisille, hän sanoo.
Islanti on toipunut talouskriisistä kalastuksen ja matkailualan avulla. Islannin keskuspankki arvioi, että tänä vuonna maan talous kasvaa 4,2 prosenttia.
Lähteet: AFP
Yle.fi”
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kreikasta uutisia; anarkistit, samat jotka suomessa riehuivat puolueemme tiloja vastaan, valtasivat Syrizan puoluetoimiston. Syriza ei uskaltanut kutsua poliiseja paikalle, koska pelkäsi, että anarkistit väittäisivät Syrizan määränneen poliisin kovaotteisesti heidän kimppuunsa. Yrittivätkö anarkistit saada aikaan välikohtauksenkin, josta syyttää Syrizaa? Anarkistit myös vaativat turvavankilan lakkauttamista.
Samat anarkistit menevät EU- ja eliitin vastaisiin mielenosoituksiin muuttamaan ne riehunnaksi, että ne voidaan tuomita mediassa.
Ja sotkevat puolueemme tiloja.
Anarkistit suorittavat jatkuvia hyökkäyksiä EU:n ja eliitin vastaisia asiallisia, isänmaallisia toimijoita vastaan.
Ovatko anarkistit osin eliitin rahoittamia? Ovatko anarkistit eliitin kakaroita, jotka tahallaan menevät pilaamaan eliitin vastustajien mielenosoitukset? Vai aivottomia yllytyshulluja riehujia? Kuka rahoittaa heidän matkustelunsa ja mellakointinsa?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti