Kuntavaalien siirtämisestä
Kuntavaalit siirrettiin kesäkuulle (en tosin yllättyisi, vaikka niitä siirrettäisiin edelleen siitäkin) ja se tarkoittaa omalla kohdallani sitä, että vaaliteemoistani ei ole yhtä kiireellistä kirjoittaa. Ajattelin siis näin välipalaksi avautua hieman niistä ajatuksista, joita tämä vaalien lykkääminen minussa herättää.
Minä kasvoin lapsesta teiniksi 2000-luvun Suomessa. Se Suomi oli edistyksellinen tekniikassa ja erityisesti digitalisaatiossa. Pienessä maassa oli helppo turvata yhteyksien toimiminen vähän syrjemmässäkin ja erityisesti Nokia vei suomalaista matkapuhelinosaamista ulkomaille. Minä osasin käyttää tietokonetta varsin näppärästi jo alakoulun (tai siihen aikaan ala-asteen) ensimmäisellä luokalla, vaikka hädin tuskin osasin lukea. Ajan suomalaisia internet-ilmiöitä olivat esimerkiksi Habbo Hotel ja jonkinlainen sosiaalisen median esiaste IRC-Galleria.
Jo vuonna 2008 pilotoitiin ensimmäisen kerran sähköistä järjestelmää Suomessa kunnallisvaaleissa. Silloin tulokset olivat pääsääntöisesti hyviä, mutta ongelmaksi muodostui se, että osa äänistä ei rekisteröitynyt. Tällöinkin ongelma johtui käyttäjästä ja kaiken lisäksi tämä mahdollinen ongelma oli tiedossa jo ennen vaaleja, mutta sen katsottiin olevan niin pieni, että toimenpiteisiin sen korjaamiseksi ei ryhdytty. Ongelma oli siis siinä, että järjestelmässä piti painaa OK-painiketta ennen äänestyskortin vetämistä pois koneesta. Olisiko Suomen tilanne sähköisen äänestämisen osalta toinen, jos tämä pieni virhe olisi korjattu ja äänestäminen olisi mennyt täysin ilman ongelmia? Olisiko kehittämistä jatkettu?
Oli tilanne vuonna 2008 mikä hyvänsä, niin on ihan päivän selvää, että tekniikka on ottanut 13 vuodessa valtavia askeleita eteenpäin. Miten voidaan luottaa, että rahaliikenne toimii kuten pitää, jos PALJON yksinkertaisempaa äänestystä ei voida sähköisesti järjestää? Sipilän hallituskin kyllä laittoi työryhmän selvittämään asiaa, mutta tultiin siihen tulokseen, ettei hanketta lähdetä hallituskaudella ajamaan.
Koronakriisi on pakottanut yritykset, julkiset organisaatiot ja ihmiset omaksumaan etätyökäytännöt ja muutenkin digitalisoitumaan entisestään. Minusta tämä olisi ollut hyvä aika pilotoida uudelleen vaaleja 2020-luvun teknologialla edes joissain ruuhkaisimmissa kunnissa/kaupungeissa. Ei tämä voi olla teknologiasta kiinni.
Vaikka unohtaisimme tässä yhteydessä ajatuksen sähköisestä äänestämisestä, niin kyllä kuntavaalit olisi silti voitu järjestää. Minä olen äänestänyt kunta- ja eduskuntavaaleissa niin Vaasassa kuin Lapuallakin. Kummassakaan paikassa ei ole ollut ihmisiä jonoksi asti tai muutenkaan tungosta. Ymmärrän toki, että vaikka Helsingissä tilanne voi olla toinen, mutta tämäkin ongelma olisi ratkaistavissa, jos tahtoa olisi. Ennakkoäänestyspäiviä olisi voitu lisätä, äänestyspaikkojen määrää olisi voitu lisätä ja drive-in tyylisiä ratkaisuja olisi voitu tehdä. On tietysti hieman hankala arvioida säätä huhtikuuhun asti, mutta myös ulkoilmaäänestämistä olisi voinut ajatella paikoittain. Sisätiloissa olisi voitu tarjota maskeja ja käsidesiä sekä asettaa pleksejä.
Koronakriisin aikana on järjestetty jos jonkinlaista vaalia ympäri maailmaa. Varmaan kaikkein paras esimerkki on USA:n presidentinvaalit, joiden aikaan koronakriisi oli erittäin pahassa tilanteessa. Suomessa sen sijaan luotetaan THL:n lukemiin, jotka kansalaiskritiikin jälkeen paljastuvatkin ”laskuharjoitukseksi.” Kyllä tämä, jos jokin on todella huolestuttavaa. Ihmisten pitää voida luottaa julkishallintoon ja tämä nyt ei todellakaan sitä luottoa lisää. Todetaan vain, että ”ne ovat saaneet liian suuren huomion.” No kyllä todella ovat, jos näihin lukuihin perustetaan siirron tarpeellisuus. Lukemissa ei edes huomioitu tulevien rajoituksien ja poikkeustilan vaikutuksia pandemiaan. Antakaa minun kaikki kestää.
Perussuomalaisten nousu tulevissa kuntavaaleissa näyttää selkeästi pelottavan erityisesti hallituspuolueita, mutta myös Kokoomusta. Ihmettelen suuresti, miten Kokoomuskin lähti sille linjalle, että kuntavaalit on siirrettävä. Vasemmistolaiselta hallitukselta tällainen demokratian halveksunta alkaa olla jo ihan perusjuttuja. En minä mihinkään salaliittoon usko, mutta on kyllä ihan perusteltua kysyä, että pelaavatko muut puolueet aikaa kuntavaaleihin. Jos näin on, niin ikävä kyllä (tai siis onneksemme) kirves taitaa osua omaan jalkaan, sillä vaalien siirtäminen luultavasti vain parantaa perussuomalaisten asemaa vaaleissa.
Aivan lopuksi on pakko sanoa muutama sana myös Sanna Marinista ja hänen johtamastaan hallituksesta. Vielä vuosi sitten ajattelin, että pandemian alkumetrit ovat menneet jopa ihan hyvin hallitukselta. Se ilo oli kyllä täysin ennenaikaista. Marin on osoittanut täyttä johtajuuden puutetta eikä toiminnassa ei ole mitään johdonmukaisuutta. Näyttää siltä, että päätöksiä pelätään tehdä. Kasvomaskeja ei aluksi suositeltu, koska niistä ei muka ollut tarpeeksi tieteellistä näyttöä, vaikka totuus lienee, että niitä vain ei ollut tarpeeksi. Sitten tilattiin maskeja, joita ei voitu edes sairaaloissa käyttää ja vasta tämän jälkeen tuli maskisuositus.
Kaiken huippu lienee kuitenkin se, että kun Marinia pyydettiin kommentoimaan kuntavaalien siirtoa, niin vastaus kuului: ”Ei nyt onnistu.” Jos on yhtään seurannut Marinin käytöstä eduskunnassa, voi vain todeta, että hän hermostuu hyvin usein häntä haastaessa. Lisäksi hänellä on taito vastata aivan asian vierestä tai vierittää vastausvastuu jollekin toiselle. Sannalla on hyvin aikaa poseerata lehtien kansissa, mutta ei lähteä keskustelemaan Tuomas Malisen kanssa EU-tukipaketin vaikutuksista. Ikävä kyllä Suomi on amatöörien käsissä. Sanna Marin on todellakin osoittanut, ettei hyvä johtajuus ole iästä kiinni – nuorikin johtaja voi olla täysin surkea.
Lopuksi hieman linkkejä:
https://vaalit.fi/sahkoinen-aanestaminen
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2009/20091506
https://yle.fi/uutiset/3-11825200
https://yle.fi/uutiset/3-11588428
https://yle.fi/uutiset/3-11298675
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a41125eb-6984-446c-bcac-05db590a60d5
https://www.verkkouutiset.fi/taloustieteilija-en-ole-koskaan-kokenut-tallaista-halveksuntaa/
Tekstin aiheet:
Erinomainen kirjoitus!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kiitos kommentistasi!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olisihan se aika yllätys jos joku täällä kirjoittava olisi sitä mieltä, että vaalit on syytä siirtää koronan takia, ja että hallitus on edes jossain asiassa onnistunut. Samaan EI sarjaan kuuluvat EU jäsenyys, Euro, tukipaketti, ilmastomuutos ja maahanmuutto. Oksentamaan saa myös helposti vihervassarit, kommunistit, globalistit ja turpeen alasajo. Iloisemman ilmeen saa, kun muistaa käyttää fraaseja koti, uskonto, isänmaa, patriootti ja kansallismielinen.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Onhan se näinkin. Tavallaan altistankin omat päätelmäni (vaikka jotkut ovat varmasti samat tehneetkin aiemminkin) julkiselle keskustelulle täällä blogissani. Tavoitteenani on jäsenellä ajatuksiani, opetella tekstien kirjoittamista ja kenties oppia jotain uutta kommentoijilta!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Niin, mainitsemistasi syistä Suomessa on tosiaan erilaisia puolueita erilaisine ohjelmineen. Samalla tavalla voisin tietysti kysyä esim. että miksei Vihreät koskaan löydä mitään hyvää perussuomalaisesta ohjelmasta ja arvomaailmasta, mutta ihanaa on persuille vetäistä natsi-kortti nenän eteen. Että semmoisia ajatuksia minulta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Itse pyrin löytämään jotain hyvää myös esimerkiksi vihreiden politiikasta. Voisin äkkiä nimetä ympäristönäkökulmien tuomisen valtavirtapolitiikkaan, vaikka keinoista ollaankin eri mieltä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Ylellä arveltiin, että puoluesihteereille olisi korostettu päätöksenteon pohjatusksi, ettei ”laskuharjoitus” ollut ennuste vaalipäivän tartuntatilanteesta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Karkasi, piru, tuo kommentti.
Oikeusministeriön virkamies joka tapauksessa kertoi äänikansalle ainoana arviona tuon 11.000 tartuntaa. Selvältä perustelulta se tuntui. Ilmoitus muuttui sekavaksi vasta, kun laskuharjoitus”selvennys” tuli julkisuuteen.
Se olisi taas kriisiviestintäkonsulttien paikka.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tulipa ihan ilman konsulttiapua mieleen sellainenkin, että kun ei maahanmuuttajia saada käyttämään maskeja ja pysymään poissa ”sukukokouksistaan”, niin punavihreä hallitus määrää sitten koko kansan ulkonaliikkumiskieltoon.
Kun ei yhtä yksittäistä ongelmaryhmää voi määrätä paikoilleen, niin määrätään koko kansa?
Tässä on hallituspolitiikan logiikan ydin: tehdään kaikki vähemmistöjen mukaan. Myös rahat Brysseliin, koska Brysselin vähemmistö niitä kinuaa.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Lue pari kertaa viesti nro 3!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hyvä näkökulma! Ja ihan todennäköinen. Sukupuolittunut hallituksemme siinä toteuttaa tasa-arvoaan ja kyvyttömyyttään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tarkoitin erityisesti tuota ajatusta koko kansan asettamisesta ulkonaliikkumiskieltoon muiden kansanryhmien vuoksi.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Kansalla on Suomessa tapana luottaa viranomaisiin. Kritiikkini kohdistuu siihen, miksi tällainen luku ylipäätään julkistettiin. Yleisen mielipiteen muokkaamiseksi? Onneksi kansalaiset ovat valveutuneita ja tätä ”laskuharjoitusta” ei ihan purematta nielty.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti