Nykyparlamentarismistä todelliseen demokratiaan
Suomalainen parlamentarismi on mielestäni ollut jo jonkin aikaa tiensä päässä. Kun nykysysteemissä hallitus vaihtuu oppositioksi, niin ”vastuu” vaihtuu räksytykseksi. Yhteiskuntarauha järkkyy jatkuvasti eri syistä. Kokonaisvaltaista vastuuta ei näytä kantavan kukaan, vaan eritasoinen politikointi ja kinastelu jatkuvat vuodesta toiseen.
Yli 40 vuotta kunnallispolitiikassa mukana olleena olen pohdiskellut, että myös valtion politiikassa tulisi siirtyä todelliseen demokratiaan. Tällöin maamme hallitukseen tulisi kaikkien – suurten puolueiden – edustus vaalituloksen mukaan.
Viime vaalien (2019) perusteella esimerkiksi 16 ministerin hallitukseen tulisi SDP:stä ja Perussuomalaisista neljä ministeriä, Kokoomuksesta kolme, Keskustasta ja Vihreistä kaksi ja Vasemmistoliitosta yksi ministeri. Hallituksen puheenjohtajan eli pääministerin paikka kuuluisi tässä esimerkissä suurimmalle ryhmälle eli SDP:lle. Muiden ministeripaikkojen jako tapahtuisi sopimuksen mukaan. Hallituksen ulkopuolelle jäisivät vain vähäisen kannatuksen saaneet pienpuolueet ja valitsijayhdistykset.
Nykyparlamentarismi on kaupunkilaisjärjen vastaista, kun 4,5 %:n osuudella kansanedustajista saa hallitukseen kaksi ministeriä, mutta 38,5 %:n osuudella (77 kansanedustajaa) jää ilman.
Totta kai esittämässäni ”Todellisessa demokratiassakin” saattaa tulla erimielisyyksiä hallituksessa olevien kesken. Useasti ns. yhden asian kannattajat, kuten Vihreät (ilmastovöyhötys), RKP (pakkoruotsi) ja Vasemmisto (Kreikan lainat anteeksi), ovat lähteneet lätkimään hallituksesta, mutta aina on sopu löytynyt ja elämä jatkunut.
Jos Suomen 310 kuntaa pärjäävät ilman nykyisenkaltaista parlamentarismiakin, niin miksei eduskuntakin. Enemmistö löytyy aina ja kun nykyistä hallitusohjelmaa vastaavat sopimukset syntyvät peruskunnissa, niin miksei eduskunnassakin.
KAUKO TUUPAINEN
Jyväskylä
Tekstin aiheet:
Demkratiaan oikeaan , olisi korkea aika siirtyä !! Nykyinen demokratia vaikuttaa sivustaseurattuna , lastenleikiltä hiekkalaatikolla ?! Itse keksitään uusia sääntöjä , tilanteen mukaaan .
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Kaukokin. Mailmankirjat ja Suomenkin,- ova sekaisin, kun yksi kirja jätetään lukematta; ja oppi omaksumatta. Oma aivo ylittää Jumalan; ’aivon’ ja tämä tuo keskinäisiin suhteisiimme; suuren raivon. Kiitos. Siunaten, Lasse.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Usein kuulee kommentin,
80% suomalaisista EI KANNATA Perussuomalaisia, joten vaietkaa Persut!
Mikseivät samantien julista, 95% suomalaisista ei kannata RKP:tä!
Tai 91 % ei kannata vasemmistoliittoa!
Kyllä demokratiassa Perussuomalaisten äänen pitäisi kuulua ja vaikuttaa enemmän kuin pienempien puolueiden.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Nimimerkki Örkki on oikeassa. Niinhän meitä panetellaan. Olen antanut kertomallasi tavalla takaisin panettelijoille.
Ensi kevään kuntavaaleissa saamme nykyistä enemmän hallitus- ja lautakuntapaikkoja, kun olemme aktiivisia vaalityössämme. Tämä edellyttää myös, että ”listat täyteen”, vanhojen puolueiden tapaan. -Kake
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jos PS:et hyväksyy muiden puolueiden ehdot niin pääsee hallitukseen,mutta jää ulos jos ei peräänny maahamuutossa ulkomaanavussa, EU asioissa, niin ulkona on kun lumiukko.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Haluaako edellinen kirjoittaja, että Suomeen on saatava lisää parrakkaita, nahkatakkisia ja Rolex-kelloja ranteissaan näytteleviä ”poikia” veronmaksajiemme elätettäviksi?
Haluaako hän, että valtion velkataakkaa pitää lisätä siksi, että eurojamme lähetellään maamme rajojen ulkopuolelle ties minne? Minä en halua.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti