TE24-uudistus ja työkentän kankeus, uhka vai mahdollisuus?
Kouluttautuminen on tärkeää läpi elämän. Työkenttä, maailma kehittyy.
TE24-uudistuksen tavoitteena on parantaa palveluiden saavutettavuutta, edistää työnhakijoiden työllistymistä nykyistä tehokkaammin. Palvelut tuodaan lähemmäs paikallisia tarpeita ja hyödynnetään koulutuskenttää. Tehokkuutta palveluprosessiin. Vastuu työvoimapalveluiden toteuttamisesta siirtyy 1.1.2025 valtiolta kuntien vastuulle. Tämän myötä TE-toimistot lakkautetaan. Vihti järjestää palvelut yhteistyössä Kirkkonummen ja Siuntion kanssa. Olen sitä mieltä, että uudistus on hyvästä, mutta onnistuuko se onkin toinen kysymys. Uudistuksessa jopa pelottavaa on sakko-osuudet, mikäli henkilöitä ei onnistuta työllistämään. Näistä voi koitua mittavia kustannuksia kunnille.
Työnhakijalla on velvoite hakea työtä, opiskella työllistymisen mahdollisuuksia edistäen. Mikäli hän ei näin tee saa hän ensin varoituksen, toistuvista laiminlyönneistä voidaan määrätä karenssia tai etuutta voidaan alentaa määräajaksi mikäli laiminlyöntiin ei ole pätevää perustetta kuten terveydellinen este. Uudistuksessa pelottavaa on sakko-osuuksien muutos 300 päivästä 100 mikäli henkilö ei työllisty, voi koitua mittavia kustannuksia kunnille.
Meillä Vihdissä työttömiä oli Lokakuussa 2024 8,2 %.
Juurisyiden selvittäminen pitäisi olla avainasemassa. Miksi henkilö on työtön ja mikä on hänen todellinen työkyky. Järjestelmämme on kivikautinen ja kankea eikä se lainkaan kulje käsikädessä nykyisen työkenttämme kanssa. Eikä varsinkaan huomioi kasvussa olevaa yrittäjien määrää. Yrittäjyys on mielestäni osin työkenttämme uusi suuntaus. Vihdin palvelupiste avaa ovensa vuodenvaihteen jälkeen osoitteessa Pisteenpolku 4.
Työkenttääkin tulee vastuuttaa!
Kohtaanto-ongelmista yksi suurimmista työkentällä on ikärasismi, ikäsyrjintä työkentällä. Olen vahvasti sitä mieltä , että ikä ei määritä ihmistä, soveltuvuuttaan tiettyyn työtehtävään! Jokainen on yksilö ja emme voi iän perusteella määrittää soveltuvuutta. Jätämme hyödyntämättä potentiaalista työvoimaa. Työkentän tulisi pyrkiä ulos juurtuneista ”aina on tehty näin” asenteista ja uskaltaa uudistua. Onko meillä varaa ikäsyrjintään ? Väestö ikääntyy, syntyvyys on laskussa. Työllisyystilastojen luvut ovat kasvussa. Ongelma on merkityksellinen.
Työnantajien tulisi rekrytoida monipuolisesti ja tarjota mahdollisuuksia työpaikoilla kaikenikäisille työntekijöille. Vaikeasti todistettavista, mutta Yhdenvertaisuuslaki kieltää sen jo nyt.
Toinen merkityksellinen muutosta vaativa kohde on eläkeläisten työnteon mahdollistaminen nykyistä sujuvammin sekä kehitysvammaisten työllistymismahdollisuudet. Liiallinen byrokratia luo esteitä työntekoon. Ennakkoluulot ja asenteet vaativat suunnanmuutosta. Eläkeläiset ja kehitysvammaiset pystyvät työntekoon! Vammaiset eivät läheskään aina ole täsmä- tai osatyökykyisiä, heidän joukostaan löytyy täysin työkykyisiä. Tulojen ylitys voi johtaa jopa eläkkeen takaisin perintään tai keskeytykseen. Tämä ei kannusta työntekoon. Tulorajojen nostoa, verotusmuutoksia kohti!
Kouluttautuminen on tärkeää läpi elämän. Työkenttä, maailma kehittyy. Työmahdollisuudet laajenevat + yhteys palkkaan.
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia