Pika-analyysi Halla-ahon vappupuheesta
Perussuomalaisten Helsingin piiri järjesti hienon Vappupiknikin tällä kertaa Hesperian puistoon, kun edelliset kerrat tapahtumat olivat Snellmannin patsaan edustalla Lönrotin kadulla.
Paikan valinta Risto Rydin patsaalla oli onnistunut, puisto sopii vappuun hienosti, ja presidentti Ryti sopii perussuomalaisuuteen. Ryti sai sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä kymmenen vuoden kuritushuonetuomion, josta hän istui kolme vuotta, kunnes presidentti Paasikivi armahti hänet. Tavallaan Ryti oli Suomen kansan sijaiskärsijä.
Jussi Halla-ahon puhe oli selkeä ja hyvin jäsennelty, puhujana hän on mielestäni kehittynyt kovasti. Häntä on ilo kuunnella, mikä nytkin näkyi kuuntelijoiden määrässä, joka on suurin Helsingin piirin järjestämissä vapputapahtumissa tähän mennessä. Kun kävelin pois tapahtumasta, huomasin, että Kepun tapahtumassa Kyösti Kallion patsaalla oli yli puolet vähemmän osallistujia kuin meidän tapahtumassamme.
Tänä vuonna jokaisen puheenjohtajan vappupuheissa sivuttiin varmasti hallituspolitiikkaa. Niin teki Halla-ahokin.
Hän kahteen kertaan painotti yrittämistä, työtä ja työllisyyttä:
Vappu on historiallisesti työn juhla. Suurin osa tulevien vuosien suurista kysymyksistä liittyykin tavalla tai toisella työhön ja työllisyyteen. Itse asiassa kaikki politiikka ja päätöksenteko liittyy työhön ja työllisyyteen. Ilman työtä ei ole hyvinvointia, eikä ilman työtä ole verotuloja, joilla rahoitetaan kaikkea hyvää ja kivaa. Siksi kaiken päätöksenteon pitäisi pyrkiä ennen kaikkea siihen, että työtä on tarjolla, ja että siitä maksetaan palkkaa, jolla tulee toimeen.
Viesti muille puolueille oli selvä. Rinteen demareille työ ja työllisyys sekä Orvon kokoomuslaisille yrittämisen edellytykset ovat ydinkysymyksiä. Halla-ahon tähtäin on perussinipunassa, joka olisi kansan tahdon mukainen kolmen voittajapuolueen muodostama hallitus:
Demokratiassa ihmiset saavat äänestää vapaasti erilaisten vaihtoehtojen välillä. Tämä ei kuitenkaan riitä. Vaalien tuloksen pitäisi myös jollakin tavoin heijastua käytännön päätöksenteossa. Sen pitäisi jotenkin näkyä siinä, mitä ympäröivässä todellisuudessa tapahtuu.
Kolmas miettimisen arvoinen vaihtoehto olisi se, että hallituksen muodostavat automaattisesti kaksi tai kolme suurinta puoluetta. Tällä tavoin ainakin suurimpien äänestäjäryhmien näkemykset tulisivat aina edustetuiksi.
Halla-ahon koko puhe on kuunneltavissa ja luettavissa täältä.
Tietenkin hauskinta vapputapahtumissa on tuttujen kohtaaminen. Tapasin Tanja Aidanjuuri-Vestalan, joka oli myös ehdokkaana eduskuntavaaleissa, työparini. Vantaalaistoimijoista paikalla olivat ainakin Pauli-Artturi Luttinen ja Ari Siponen.
Keskustelin myös puoluesihteerikandidaatti Jyrki Lohen kanssa. Ryhmittäydyn hänen taakseen, koska Vantaan Niilo Kärki ei nyt lähde puoluesihteerikisaan mukaan.
Juttelin myös Markku Saarikankaan sekä eurovaaliehdokkaiden Mika Raatikaisen ja Mauri Peltokankaan sekä monen muun toimijan kanssa. Jussi Halla-ahon jätin rauhaan, koska hän puheensa jälkeen kiitettävästi kulki alueella, kätteli ihmisiä ja jutteli heidän kanssaan, ja antoi kannattajiensa ottaa myös yhteisselfiekuvia.
https://kaiarilundell.blogspot.com/2019/05/pika-analyysi-halla-ahon-vappupuheesta.html
Tekstin aiheet:
Osallistu keskusteluun!
0 kommenttia