Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

Perussuomalaisten hajoamisen historia

Lauri Nurmi: Perussuomalaisten hajoamisen historia

Into Kustannus Oy 

2018 

3 painos

* * *

”Se oli Juudas, en minä, joka hirtti itsensä” (Timo Soini 3.6.2017)

Hiljaisen viikon kunniaksi yritän kertoa omia tuntemuksiani Perussuomalaisten hajoamisesta, kun parikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa loikkasi puolueesta. Tarjosimme kesällä suurta hupia kansalle, mutta monelle meistä kyseessä on ollut pitkällinen kärsimysnäytelmä. 

Vasta nyt tartuin Lauri Nurmen perusteelliseen kuvaukseen tapahtumien kulusta.

Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi palkittiin Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla vuoden kovimmasta skuupista: ”Uutinen piti tappaa keinolla millä hyvänsä” (Aamulehti 2.11.2017).

Kovin moni poliitikko ei ole julkisesti kirjaa arvioinut, paitsi Erkki Tuomioja blogissaan.

Tuomioja toteaa:

Nurmen kirja on varmaan monien mielestä rautaista tutkivaa journalismia ja sellaisena minustakin ansiokas

Kirja on taattua perussuomalaista vereslihaa. 

Nurmi on haastatellut sekä Halla-ahoa että Soinia, molemmat ovat kertoneet tapahtumien kulusta hyvin avoimesti, tietenkin omasta näkökulmastaan. Monia perussuomalaisia on haastateltu. Haastattelujen lisäksi Nurmi on käyttänyt kirjan lähdeaineistoina Lännen Median kyselyitä. Hän lähetti kyselyjä muutamaan otteeseen puolueen piirihallitusten jäsenille ja kunnanvaltuutetuille. Minäkin olen niihin vastannut. Kirjasta löytyy mielenkiintoisia suoria lainauksia vastauksista, tuttujakin nimiä mainitaan.

Oikeastaan Nurmi lataa ytimen suoraan kirjan alkuun:

Arvelen, että lukijaa askarruttaa, oliko 20 kansanedustajan loikkausoperaatio suunniteltu ennen Perussuomalaisten puoluekokousta. Vastaus on myönteinen: kyllä se oli.

Samalla lukija saattaa pohtia, vaikuttivatko Keskusta ja Kokoomus aktiivisesti Perussuomalaisten hajoamiseen ennen Halla-ahon valintaa. Siihenkin kysymykseen vastaus on myönteinen: kyllä vaikuttivat.

Sen sijaan presidentti Sauli Niinistölle Nurmi antaa synninpäästön. Niinistö ilmoitti tiukkana moraalisena mielipitenään pääministeri Juha Sipilälle, että tämän olisi hänen mielestään pitänyt jättää hallituksensa eronpyyntö. Niinistö piti puheita hallituskriisistä tai hallitusneuvotteluista poliittisena teatterina. Kuuluisaksi on jäänyt Kultaranta-keskusteluiden päätteeksi

Niinistön letkautus: 

Ei muuta kuin lehmänkauppoja tekemään. (12.6.2017)

Katsoessani TV-uutisia ja Niinistön letkautusta, minäkin tajusin hetkessä, ettei mitään todellisia hallitusneuvotteluja Halla-ahon kanssa oltu käyty ja hänet on pelattu ulos. Mutta silti en millään olisi uskonut, että tekeillä olisi Suomen poliittisen historian suurin lehmäkauppa. 20 kansanedustajaa kävelee ulos Perussuomalaisten ryhmähuoneesta, turvataan Sote- ja maakuntauudistus kepulikonstein sekä taataan hillotolppa Soinille. 

Soini ja kumppanit olivat miettineet kaksi vaihtoehtoista strategiaa sen varalle, jos Halla-aho valittaisiin puheenjohtajaksi: 

Aluksi toiminta-ajatuksena oli, että maltilliset kansanedustajat heittäisivät halla-aholaiset kansanedustajat ulos eduskuntaryhmästä ja mahdollisesti erottaisivat heidät puolueesta. Tämä olisi ollut mahdollista siinä tilanteessa, että Perussuomalaisten puoluehallitus ja puoluevaltuusto olisivat jääneet soinilaisten käsiin, vaikka Halla-aho olisi valittu puheenjohtajaksi. 

Mallia A ei pystytty toteuttamaan, valittiin malli B, ja 20 kansanedustajaa loikkasi puolueesta.

On paljon pohdittu sitä, että valtasivatko halla-aholaiset puolueen. Eivät vallanneet. Jyväskylän puoluekokouksessa ääniä annettiin 1845, joista 155 hylättiin. Halla-aho sai 949 ääntä ja valittiin suoraan. On vaikeaa arvioida, kuka paikallaolijoista oli halla-aholainen tai soinilainen. Kaikki olivat perussuomalaisia. Perussuomalaiset ovat demokraattisin puolue, koska kaikki jäsenet saavat halutessaan äänestää puoluekokouksessa. Puolueessa ei ole politrukkeja, paitsi työmies Matti Putkonen.

Halla-aho valinnan jälkeen: 

On ollut puhetta ja pelkoja puolueen hajoamisesta ja valtaamisesta. Persussuomalaisia ei voi vallata, koska jäsenistö valitsee puheenjohtajansa. Olen kahden päivän ajan seuerustellut ihmisten kanssa tässä tilassa ja hotellissa. Olen nähnyt samoja ihmisiä, joita olen viimeisen kymmenen vuoden aikana nähnyt Perussuomalaisten tilaisuuksissa ympäri maata. Minä tiedän, että tässä salissa on aitoja perussuomalaisia, ei mitään ulkoa tullutta junttaporukkaa tai valtaajia.

Soini ja Terho hävisivät siksi, että hallituksessa olimme toimineet kuin onneton orpopoika. Keskusta ja Kokoomus veivät, ja me vikisimme.

Perussuomalaisten äänestäjät edustavat tavallista kansaa, kikyily oli heille kipuilua. Sote- ja maakuntauudistus aiheutti hallituskriisiin. Keskusta halusi älyvapaan määrän maakuntia, ja Kokoomus halusi valinnanvapauden, mikä tarkoittaa sitä, että kansainväliset isot terveysyritykset tulisivat Suomeen mellastamaan. 

Hallituskriisissä Perussuomalaiset laittoi voita leivän väliin ja pelasti Sipilän hallituksen. Tavalliset rivipersut eivät halunneet kikyä eikä sote- ja maakuntauudista. Oli todella kiusallista teltoilla selitellä äänestäjille kikyä tai sotea, kun en itsekään kumpaakaan kannattanut. Joskus soturit pannaan vääriin puolustusasemiin, silloin hävitään.

Nurmi toteaa, että loikkauksen motiiviksi on Soinin näkökulmasta kiusallisen helppoa arvella ministerin salkun säilyttämisen ja poliittisen virkanimityksen yhdistelmää. Siksi Nurmi pyytää Soinilta henkilökohtaisia perusteluita ratkaisulleen lähteä perussuomalaisista: 

Puolue ei jakautunut ministerinsalkkujen takia. Se jakautui, koska me, jotka lähdimme, emme suostuneet olemaan Jussi Halla-ahon johtamassa puolueessa. Siitä oli kysymys.

Uskokoon, ken haluaa.

Perussyy on on tietenkin se, että Petteri Orpon Kokoomus ei suostunut olemaan hallituksessa Halla-ahon johtamien Perussuomalaisten kanssa, minkä hän moneen kertaan totesi ennen Perussuomalaisten puoluekokousta. En usko, että edes Jussi Niinistön valinta puolueen varapuheenjohtajaksi olisi kääntänyt Orpon päätä. Kun on paikka hajottaa, sitten hajotetaan.

Mielestäni Perussuomalaisten olisi kannattanut hajottaa hallitus mieluummin kuin puolue.

Kirjassa Soini sanoo jättävänsä Perussuomalaiset rauhaan: 

Raamatussa sanotaan, että koira palaa oksennukselleen. Minä en palaa. Se on tehnyt kipeää. Totta kai, mutta se on mennyttä aikaa.

Mutta kyllä koira on räksyttänyt. Monessa yhteydessä Soini on todennut Perussuomalaisten olevan yhden asian liike. Kyllä puolue ajaa monia asioita, mikä näkyy vaikka Vantaan kaupunginvaltuustossa, jonka valtuutettu olen. Sama asia näkyy myös puolueen valtakunnan politiikassa, vaikka kärkenä maahanmuutto onkin.

Onneksi emme ole hävinneet koko sotaa. 

Vaikka puolueesta lähti 600 jäsentä Sinisiin, puolueen jäsenmäärä on noussut 18 % . Jäseniä on nyt 11 000 ja lisää tulee koko ajan. Olemme ohittaneet Vihreät, kohta taakse jää Vasemmisto. Gallupeissa kannatuksemme on noin 9 %, mikä ennustaa vuoden päästä eduskuntavaaleissa sellaista 14-15 % kannatusta.

Pitkänperjantain saarna tämäkin.

Osallistu keskusteluun!


14 kommenttia
Nimetön
#1

Kokkareiden ja kepun pelko ylipäätään PS-puolueen noususta jytkyjen jälkeen nosti heidän niskakarvansa pystyyn, joten ehkäpä päällimmäisin syy ei pelkästään ollut Halla-ahon valintaan liittyvät seikat vaan ylipäätään koko PS-puolueen hajottaminen pois poliittiselta kentältä hinnalla millä hyvänsä. Soinia vietiin kuin litran mittaa ja luvattiin, että saa pitää hillotolppansa, samalla kokkareet ja kepu haistoivat hajaannuksen mahdollisuuden. Nyt on sinipiikojen suut tukittu ja poliittinen ura on päättynyt, toki tietysti muodollisesti vielä vuosi jäljellä. PS koetaan edelleen uhkaksi, varsinkin kun puoluetta ei saatu kuopattua eikä Halla-aho heittänyt hanskoja tiskiin. PS-puoluetta vastaan tullaan hyökkäämään raivoisasti, se on ainoa asia joka yhdistää muita puolueita seuraavien vaalien alla. Minä kuitenkin luotan PS:n megajytkyyn ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kai-Ari Lundell Luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu
#6

Näin se varmaan on. Puoluepolitiikka on kovaa. Persut pelattiin hetkellisesti ulos, kun se kerran oli mahdollista.

Ensi eduskuntavaaleissa saamme selkeän vaalivoiton.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

paasto
#2

Positiivista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

uusia tulokkaita on
#3

Seuraavissa vaaleissa voi olla mukana monia pieniä puolueita.

Suomen kansa ensin -ryhmittymä kerää kannatuskortteja.
Jos tästä syntyy uusi puolue, niin se kalastelee ääniä samoilla apajilla persujen kanssa.

Sinisten vaalimenestystä on vaikea ennakoida.

Kenelle menevät kepun menettämät äänet, jos kepu ei saa rivejään kuntoon?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Expersulainen
Tyytyväinen
#4

Tässä on rivijäsenen näkemys. Liityin aikoinaan PS puolueeseen ja tuli useat vaalit vietetty teltoilla ja tilaisuuksissa. Puolueessa oli seinät leveällä ja tilaa kaikille. Oli maltillinen siipi ja radikaalimpi. Näin minä sen näin. Kun kesän 2017 puoluekokouksessa Halla-aholaiset saivat vallan ja puheenjohtajistoon valikoitui jopa tuomion saaneita, niin minun intoni katosi. En enää tunnistanut puoluetta samaksi, johon aikoinaan liityin, oli pakko erota, ihan pakko. Näin toiminkin ja heti seuraavana päivänä lähetin eroanomuksen. Vastauksessa minua pyydettiin vielä harkitsemaan päätöstä ja annettiin aikaa asiaa pohtia. Päätös oli kuitenkin tehty ja nyt miltei vuosi siitä, olen tyytyväinen. Usein näillä palstoilla keskitytään vain Soinin ja muiden avainhenkilöiden lähtöön ja jätetään tarkoituksella huomioimatta ne sadat rivijäsenet, jotka eivät enää jaksaneet. Ei ollut hillotolppaa, ei uutta puoluetta, ei mitään. Oli vain tunne, että yksi koti oli kadonnut, poliittinen koti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Päätöksiisi en ota kantaa, mutta se ei pidä paikkaansa, että : ”Usein näillä palstoilla keskitytään vain Soinin ja muiden avainhenkilöiden lähtöön…”. Toki avainhenkilöiden toimintaa on kritisoitu näillä palstoilla ja syystäkin, mutta en nyt sanoisi, että heihin on keskitytty. Kyllä osansa ovat saaneet myös kokkareiden ja kepun soppakauhoja heiluttelevat politiikan venkoilijat. Mitä rivijäsenten eroamisiin yleisellä tasolla tulee niin olikohan sittenkään aikoinaan jäsenyys kuinka loppuun saakka harkittua. Jos nimittäin puolueessa pystyy olemaan vain itselle mieluisten johtajien alaisuudessa, se on köykäistä jäsenyyttä eikä kanna kovin kauas. Miksi muuten niin väsyneenä ex-persulaisena vielä kuitenkin vierailet PS:n sivustoilla?? Onko sinulla vielä kritiikkiä ja ehkä oikein kuraakin jäljellä, jota et ole vielä päässyt varastoistasi heittämään nyky-persujen päälle?? Eikö Sinun olisi aika katsoa nyt ihan vain eteen päin, missä seurassa ikinä oletkin. Kun oven sulkee, se on kiinni.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kai-Ari Lundell Luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu
#8

Onneksi vain 600 jäsentä lähti, tilalle tuli heittämällä 2400 jäsentä = nettovoitto on siis 1800 jäsentä. Ja koko ajan tulee lisää, tänäänkin Tikkurilan Kevätmarkkinoilla saimme 2 uutta jäsentä Vantaan Perusuomalaisiin.

En ota kantaa siihen, miksi lähdit, mutta varmaa on, että osa kuudesta sadasta lähtijästä katuu. Tuli hätiköityä ja poliittinen ura käytännössä on tyssäämässä.

Perussuomalaisten linja ei ole muuttunut. Halla-ahon avaukset ovat olleet hienoja ja puolueohjelman mukaisia. Ikävä kyllä emme saa kaikkia avauksia ulos julkisuuteen, sattuneesta syy. Tietenkin toinen syy on se, että olemme oppositiossa.

Tänään toreilla kiiteltiin kovasti kansanedustaja Jari Ronkaisen lakialoitetta vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi.

Onneksi kyllä kansa tietää. Kansaa on vaikea pimittää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

”Halla-ahon avaukset ovat olleet hienoja ja puolueohjelman mukaisia.”
Juuri näin! Mikään puolue ei voi ”hirttäytyä” johtajaansa, jokainen johtaja väistyy paikaltaan syystä tai toisesta aikanaan, mutta sen jälkeen puolueen pitäisi jäädä jatkamaan toimintaa. Halla-aho on antanut näkyvyyttä isolle joukolle PS-edustajia, hän ei ole asettunut ainoaksi puolueen ”ääneksi” vaan antaa tilaa muillekin. PS noudattaa nyt todellakin puolueohjelmaa ja osoittaa osaavuutta kaikilla yhteiskunnan toimialoilla. Halla-aho kesäkuussa osoitti suoraa selkärankaa ja asetti sovitun hallitusohjelman noudattamisen ehdoksi hallitustyöskentelyyn. No, sehän nyt on jo käynyt ilmi, että mitä peliä, lehmänkauppoja ja takakonttimatkustamista se politiikan kesä oli täynnä. Mutta Halla-ahollahan pokka piti. Näyttävä soinilaisten ulosmarssi olisi saattanut aiheuttaa Halla-aholle notkahduksen suosiossa – mitä vielä, suosio ampaisi huippuunsa. Jälleen Halla-aholla pokka piti. Aivan loistava johtaja tämä Halla-aho!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tutkija
Hämmentynyt
#12

Kyllä kansa tietää. Se pitää paikkansa ja kansa äänestää. Nykyinen PS ei koskaan pääse hallitukseen ja siksi se tulee aina olemaan oppositiossa. Miksi ei pääse? Koska 2017 muut puolueet näkivät sen minkä muutkin. Muuttunut puolue, jonka pressakin tunnisti Kesärannassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Tutkija!Ennustuksesi ei pitänyt paikkaansa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Noudetaanko sovittua hallituspolitiikka jossa mm.perussuomalaiset olivat mukana kuin myös seikkana kun todellakaan ei neuvoteltu Halla-Ahon kanssa hyvässä yhteishengessä – vaan annettiin kuva – joka lienee hyvin kyseenalainen.
Tämä oli niin keskustan kuin kokoomuksen seireenien tanssi jotta omat heidän hillotolpat saatiin pidettyä.

En lähde tietentahtoen ilkkumaan esim. Timo Soinia/ sinisiä pahoin sanakääntein sättimällä,ehkä vain pahoittelemalla ymv. arvostellen mutta – haukkumatta – se ei johda mihinkään – niin puolin kuin toisinkin.

Tämä oli vain yksinkertaisesti ; odotettua kuin tavallaan tiedostettukin !

T. Seppo

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

O-P
#9

Käsittääkseni ei Lundell sättinyt ketään, kukaan ei tässä ketjussakaan ole sättinyt sinisiä. Asiallista keskustelua tämä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Omastani sen verran etten tarkoittanut Lundellia kuin ymv.jotka ovat asiallisia kriittisyydestä huolimatta … fiksujakin lienee !

ps.lähinnä ”aprikoin” ps kuin sinisten välistä poliittista vuoropuhelua palstoilla toisiinsa.

T. Seppo

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000