Korkman kirjoitti lasten vanhempien sydämiin
Taloustieteen emeritus professori Sixten Korkman kolumnissaan kirjoitti suoraan asian ytimeen ja ainakin lasten vanhempien sekä kasvatusalan ammattilaisten sydämiin.
Ammattilaiset ovat aina tienneet, että ennalta ehkäisevät toimet lapsiperheiden tukemiseksi parantavat merkittävästi lasten terveydentilaa ja koulutuloksia sekä myöhempää työllistymistä ja menestymistä elämässä. (Sixten Korkman HS 8.1.)
Jokainen lantti, joka sijoitetaan varhaiskasvatukseen, erityisopetukseen ja alkuopetukseen luokille 1.-3. , kannattaa taloudellisesti ja ennalta ehkäisee varsinkin silloin, kun osa rahasta sijoitetaan lapsiin, joilla on oppimisvaikeuksia tai ovat vaarassa joutua syrjäytymiskierteeseen.
Erityisopetukseen pitää saada lisää tehoa, inkluusio ei aina ole erityisoppilaan kannalta paras ratkaisu.
Ilman muuta selvää on, että kun tuetaan perhettä, silloin aina tuetaan myös lasta.
Olen ollut kauhuissani, kun lähineuvoloita ja leikkipuistotoimintaa on urakalla lopetettu. Ko. palvelut olivat lähellä lapsia ja perhettä.
Lähineuvolat olivat nimensä veroisia. Esim. Kaivokselassa, kun kolme ensimmäistä lastani olivat pieniä, neuvola sijaitsi keskellä hienoa lähiötä kerrostalon alakerrassa. Ovet olivat aina auki kahvittelua tai juttelua varten. Vanhemmat saivat aina tukea ja neuvoja niin halutessaan.
Leikkipuistossa oli aina paikalla kokenut ohjaaja, jonka kanssa vanhemmat pystyivät aina välillä juttelemaan. Ruokaakin oli tarjolla. Lapset pystyi jättämään aamupäiväksi leikkipuistoon puistotädin hoiviin. Sillä aikaa kotona oleva äiti tai isä teki päivän ostokset, teki ruokaa tai siivosi tai yksinkertaisesti vain lepäsi.
Nyt samanlaista perhettä tukevaa yhteisöllisyyttä ei enää ole.
Kun kaksi seuraava lastani olivat pieniä, leikkipuistoja ja lähineuvoloita ei enää ollut. Onneksi kotona olevien lasten iloksi lähipäiväkodissa ja seurakunnassa järjestettiin leikki- ja kerhotoimintaa.
Olen jossain määrin ylppöläinen ja keltikangasjärveläinen, koska pidän arvossa myös kotikasvatusta.
Oma mallini on, että 1-3 -vuotiaiden lasten kasvatukseen olisi kaksi selkeää tasa-arvoisesti tuettua väylää, varhais- ja kotikasvatus. Valinnanvapautta korostetaan nyky-yhteiskunnassa, myös koulussa hyvin paljon, mutta lapsen kasvun alkupäässä sitä ei jostain syystä oteta huomioon.
Aivan pienen lapsen paras paikka on isän tai äidin turvallinen syli, mutta hyvä vaihtoehto pitää olla, mikä suomalainen päiväkoti onkin. Kaikki lähtee turvallisuudesta.
Mallissani leikinomainen esikoulu alkaisi, kun lapsi täyttää 4 vuotta. Jos saisin päättää, niin paljon mieluummin satsaisin varhaiskasvatukseen ja alakoulun luokkiin 1.-3. kuin pidentäisin oppivelvollisuutta sen loppupäästä.
Ennaltaehkäisyssä on tunnustettua voimaa. Loppupään ongelmien hoidon pitää olla suoraa täsmäapua, jotta lapsen tai nuoren syrjäytymiskierre saadaan tapettua.
Mutta kuten Korkman kirjoittaa, pelkän kasvatusjärjestelmän trimmaaminen ei auta, koska monet ongelmat ovat syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Silloin nämä rakenteet on korjattava. Yhteiskunnallisen eriarvoistumisen kierre on pysäytettävä. Kasvatusjärjestelmä pystyy jossain määrin yhä edelleen korjaaviin toimenpiteisiin, mutta mikään yhteiskunnan korjausautomaatti se ei ole.
Korkman on oikeassa, kun etusijalle tulee asettaa lapsen oikeudet ja perheiden hyvinvointi sekä huoli Suomen alhaisesta syntyvyydestä.
Siitäkin olen samaa mieltä, että sekä kestävyysvaje että lapsipolitiikka nousisivat vaalikeskustelujen keskiöön.
Kannattaa lukea Korkmanin kirjoitus kokonaisuudessaan.
https://properuskoulu.blogspot.com/2019/01/korkman-kirjoitti-lasten-vanhempien-ja.html
* * *
8.1. HS Kolumni
Panostus lapsiin olisi ratkaisu edessä häämöttävään hyvinvointivaltion umpikujaan
Talousnobelisti James Heckman esitti vuosikymmeniä sitten, että yhden dollarin panostus ongelmaperheiden lasten varhaiskasvatukseen antaa jopa kahdeksan dollarin tuoton – jos panostukset kohdennetaan hyvin. Ei ole itsestään selvää, että Heckmanin sääntö pätee Suomessa. Tutkimukset muista Pohjoismaista ja tiedot Suomesta antavat kuitenkin aihetta ajatella, että oikein kohdennetut panostukset lapsipolitiikkaan ovat meilläkin tuottoisia.
Lapsiperheiden asema on Suomessa kansainvälisesti hyvä, mutta lapsiköyhyys on pitkään ollut kasvussa. Lasten ja nuorten käyttäytymishäiriöt ja mielenterveysongelmat ovat yhä tavallisempia. Syrjäytyneitä nuoria on kosolti, ja ylisukupolvinen eriarvoisuus on lisääntymässä.
Harkinnan arvoisia uudistusten ja lisäpanostuksen kohteita ovat muun muassa lapsiköyhyys, subjektiivinen päivähoito-oikeus, päiväkotien ryhmäkoko, vanhempainvapaat sekä koulukuraattoreiden ja psykologien saatavuus. Lastensuojelu ja sen piirissä olleiden nuorten tukipalvelut ovat tärkeitä. Oppivelvollisuusiän korottamiselle on perusteita.
Etusijalle tulee asettaa lapsen oikeudet ja perheiden hyvinvointi sekä huoli Suomen alhaisesta syntyvyydestä. Hyvin kohdennetut panostukset lapsipolitiikkaan ovat tehokas keino vähentää julkisen talouden kestävyysvajetta (”win-win”). Toivoa sopii, että sekä kestävyysvaje että lapsipolitiikka nousisivat vaalikeskustelujen keskiöön.
Sixten Korkman
Kirjoittaja on taloustieteen emeritusprofessori ja pitkän linjan talousvaikuttaja.
Tekstin aiheet:
Korkman on kommunisti joka ei tedä taloudesta mitään !
On paljon järkevämpiäkin talousmiehiä mm. Aki kangasharju ,Mika Ihamuotila jne.. Tähän voisi lisätä jopa Vesa Keskisen ja Toivo Sukarin
Kekkonen se on tämän maan Ykkös talous mies ollut jonka luomukset on kaikki tuhottu ja myyty ulkomaille ! Paavo Väyrynen on varmaan tämän maan Suurin Kekkos Fani joka todellakin ymmärtää sen merkityksen maallemme !
Pitää muistaa että jos Punaisten Koivisto olisi päässyt Kekkosen tilalle 20 v. aiemmin Suomi olisi tuhottu ja olisimme nyt osa Venäjää !!!!
Korkman kuuluu samaa Eu-Trllien joukkon kun Olli Rhen ja Erkki Liikanen ja Sauli Niinistö jotka puhuvat paskaa omien etujen nimissä Merkkelin/Brysselin persettä nuollakseen .
Persujen pitäs vaatia että Suomi on itsenäinen ja liitoutumaton jaka ei nuole kenekään persettä eikä hauku muita vaan keskittyy oman talouden kuntoon laitamiseen eikä velka rahojen maailmalle jalamiseen ja täältä jakamiseen ulkomaan sosiaali pummeille !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Korkmanninkin puheet/teot ei oikein kohtaa , mitä olen kuunnellut hänen haastatteluja ja puheita !!? Kyllähän ne osaa Puhua , tilanteen mukaan ! Kai-Arinkin tulisi se huomata ??? Eikö niin ???
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tällä kertaa hänen kirjoituksensa oli kyllä hyvä. Ehkä hän vanhemmiten on ruvennut ajattelemaan asioita hieman toiselta kantilta 🙂
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuo subjektiivinen päivähoito-oikeus tökkii. Hitto vie jokavälissä on vain oikeuksia. Missä ovat velvollisuudet? Näiden velvollisuuksien toteuttamista voitaisiin jotenkin avustaa? Ei siten, että vanhemmat suorastaan painostetaan viemään lapsen viranomaisille ”kunnalliseen varhaiskasvatukseen”. Sensijaan, että itse pyrkisivät kasvattamaan lapsensa soveltuvin osin ja antamaan heille haluamansa ARVOPOHJAT. Ei siis kunnallisia arvopohjia.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti