Perussuomalaiset

Jarmo Nahkamäki

Alijäämäinen budjetti

Antti Rinne (sd.) sai päätökseen ensimmäisen budjettiriihensä etuajassa.
Riiheen oli alun perin varattu tiistai ja keskiviikko, mutta hallitus kertoi päätöksistään jo tiistai-iltana.
Syyn tähän kiireeseen voi päätellä siitä, että Rinne tiedotti tapaavansa tänään Ranskan presidentti Emmanuel Macronin.
Budjetti on siis alijäämäinen noin 2 miljardia. Vuoden 2020 budjettiesityksen loppusumma on 57,6 miljardia euroa.
Reilussa kymmenessä vuodessa valtionvelan määrä on kaksinkertaistunut vuoden 2008 noin 54,4 miljardista eurosta vuoden 2018 noin 105 miljardiin euroon – ja lisää tulee.
Hallitusohjelman mukaiset pysyvät toimet lisäävät valtion menoja noin 1,1 miljardilla eurolla vuonna 2020.
Muutamia huomioita (Ylen uutisista):
– Luonnonsuojelu ja kehitysyhteistyö saavat molemmat 100 miljoonan euron lisäpanostukset, poliisien määrää lisätään 7 500 henkilöön vuoteen 2022 mennessä.
– Perusturvan korotuksiin varataan 40 miljoonaa euroa ja aktiivimallin leikkuri puretaan.
– Koulutukseen ja osaamiseen investoidaan ensi vuonna yhteensä 256 miljoonaa euroa.
– Yliopistojen perusrahoitusta korotetaan 40 miljoonalla eurolla ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 20 miljoonalla eurolla.
– Hoitajamitoitukseen on varattu noin 150 miljoonaa euroa kokonaisuudessaan.
– Hoitotakuun toteuttamiseen ensi vuodelle on varattu 60 miljoonaa euroa. Hoitotakuun parantamiseen on varattu 160 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022 ja 50 miljoonaa euroa vuodesta 2023 lukien pysyvästi peruspalveluiden valtionosuuksiin.
– Yritystuista hallitus leikkaa asteittain 120 miljoonaa euroa ja lisää leikattavaa yritetään vielä etsiä.
– Tupakan ja polttoaineiden verotusta kiristetään siten, että bensiinin ja dieselin litrahinta nousee 6,5 senttiä ja tupakka-askin hinta 45 senttiä.
– Tulevaisuusinvestointeihin kohdennetaan tässä vaiheessa yhteensä noin 1,37 miljardin euron rahoitus. Nyt päätetyistä tulevaisuusinvestoinneista noin 750 miljoonaa euroa ajoittuu vuodelle 2020.
– Kertaluonteiset investointimenot rahoitetaan pääosin valtion omaisuustuloilla, joista päätetään myöhemmin.

Lainaus YLE:
”Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää valtion omaisuuden myyntiä vastuuttomana. Hänen mukaansa budjettiehdotus on tehty epärealististen ennusteiden pohjalta.
– Hallituksen käsitys julkisen talouden pidosta on alusta asti nojannut epärealistisiin ennusteisiin. Sekä Lintilä että pääministeri Rinne viittasivat puheissaan moneen kertaan globaalin talouden synkkeneviin näkymiin, mutta kyllähän nämä olivat tiedossa jo ennen vaaleja, Halla-aho sanoo.
Halla-aho kritisoi myös työllisyyden tukitoimia.
– Työministeri Harakan työllisyysreseptit vaikuttivat aika sosialistisilta. Niissä valtiolla oli hyvin keskeinen rooli esimerkiksi palkkatuen muodossa. Ilmeisesti hallitus aikoo lisätä halpatyövoiman maahantuontia puhkomalla lisää reikiä saatavuusharkintaan.
Positiivisena puolena Halla-aho nostaa esiin 200 miljoonan euron tuloveron kevennyksen pieni- ja keskituloisille, joskin toteaa, että polttoaineveron korotukset vesittävät hyödyn.
Halla-aho nostaa esiin myös sen, että pelkkä työllisyysasteen tuijottaminen ei kerro koko totuutta.
– Työllisyysasteen nousu on tärkeä asia, mutta se ei ole ainoa relevantti mittari. Paljon tärkeämpää on, tulevatko ihmiset toimeen sillä palkalla, jota he työstään saavat. Kun työlliseksi lasketaan henkilö, joka tekee muutaman tunnin viikossa töitä, on selvää, että hänen toimeentulonsa perustuu pääasiassa erilaisiin tukiin ja tulonsiirtoihin. Se on julkisen talouden kannalta huono asia.”.

Pidän budjettia tilkkutäkkinä, mutta suurin isku kohdistuu bensaan ja tupakkaan – ne kallistuvat. Eikä tulopuolelle näy kompensaatiota. Inflaatio kiihtyy muutenkin. Velkainen budjetti ei sinällään ole hyvä kehitys varsinkin, kun tulopuolella on valtion omaisuuden myyntiä ja sijoittamista tulevaisuusinvestointeihin, joita ei ole määritelty.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


4 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

”Jakovaraa” näyttää löytyvän! Kyllä Hallitus on jo ollut aktiivinen työllistämisessä. Kavereita ja entisiä Eduskuntapudokkaita on työllistetty. Ikäänkuin ei ennestään olisi tarpeeksi”palkannauttijoita” pyörimässä ministeriöiden käytävillä, kasvattamassa Hesan ongelmia. Näyttävät tarvitsevan viisi miljoonaa lisää tuohon hommaan. Saipa Kimmo Tiilikainenkin kuussa kymppitonnin avoisen Valtiosihteerin paikan. Kymmpitonni palkaa tarkoittaa vähintään kaksinketaista menoerää kaikkine oheismaksuineen.
Esimerkkinä vain, että jos parintonnin eläkkeestään makselee mummo raippaveroa nelisen sataa. Kutakuinkin 12500 mummon eläkkeet tarvitaan pelkästään tuon 5 miljoonan lisäsumman kasaamiseen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Onhanse valtion omisuuden myynti vastuutonta Halla-aho on aivan oikeassa !! Kun vielä ottaa huomioo , että ne ei jää velkarahalla elävään Suomen maahamme !! Vaan taivaan Tuuliin !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Proletaari
Iloinen
#2

Hyvältähän tuo budjetti vaikuttaa. Vanhuksiin ja opetuksiin taas panostetaan ja infraa parannetaan. Lisäksi kannetaan huolta ilmastosta ja työhönkin kannustetaan. Nyt kannattaisi hieman hengähtää ja antaa hallitukselle työrauha ja kommentoida toimia vuoden päästä. Silloin nähdään miten budjetti lja toimet ovat purreet. Nyt on liian aikaista kivellä heittää. Toivotaan, että hallitus onnistuu ja, että tavoitteet saavutetaan, se on ihan meidän kaikkien etu!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kauko Tuupainen Jyväskylästä
Vihainen
#3

Nimimerkki ”Nimetön” kirjoitti jokin päivä sitten mm. seuraavaa:
”Esimerkkinä vain, että jos parintonnin eläkkeestään makselee mummo raippaveroa nelisen sataa. Kutakuinkin 12500 mummon eläkkeet tarvitaan pelkästään tuon 5 miljoonan lisäsumman kasaamiseen”.

Tarkennuksena totean, että RAIPPAVEROA joutuvat mummot ja muutkin eläkeläiset maksamaan vasta silloin kun vuosieläke on 47 000 euroa tai enemmän. Veron sai aikaiseksi v. 2013 Jyrki Kataisen (kok) hallitus ja veron lisäosuus on 5,85 %.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000