Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Tutkimukset median ja poliitikkojen luotettavuudesta

Törmäsin eilen kahteen tutkimukseen. Toisessa tutkittiin yleisön luottamusta mediaan, toisessa poliitikkoihin. Toinen julkaistiin Yhdysvalloissa, toinen Suomessa.

Yhdysvalloissa julkaistussa tutkimuksessa luodattiin yleisön luottamusta mediaan. 16% vastaajista ilmoitti luottavansa paljon tai suurelta osin lehtiuutisiin, kun tv-uutisiin ilmoitti samalla lailla luottavansa vain 11%. Kyseessä ovat mittaushistorian alhaisimmat lukemat.

Ehkä epäluottamus johtuu toimittajien asenteista jotka poikkeavat huomattavasti lukevan yleisön asenteista. Yleisöstä 76% on tasapuolisuuden puolella ja 22% vastaan, kun lehtineekereillä yms. luvut ovat 44% vs. 55%. Itsepä ovat asiansa pedanneet.

Suomessa julkaistiin tutkimus luottamuksesta poliitikkoihin. IL: Tutkimus: Luottamus poliitikkoihin huippulukemissa.

Suomalaisista 51 prosenttia katsoo, että poliitikkojen kansalaisille antama tieto on luotettavaa, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn arvo- ja asennetutkimuksesta. 28 prosenttia torjuu väitteen. EVA:n mukaan käsitys poliitikkojen antaman tiedon luotettavuudesta on kohentunut 26 prosenttiyksikköä viime syksystä. Kyseessä on mittaushistorian korkein lukema.

Suomalainen media ei ole sama kuin yhdysvaltalainen media huudahtaa joku. No eipä olekaan. Yhdysvaltalaisilla on sentään Fox joka kertoo Isä-Joen ja poika-Hunterin sekoiluista ja muista asioista joista täkäläinen media vaikenee.

Miten IL:n uutinen poliitikkojen luottamuksesta on otettu vastaan? Tätä kirjoitettaessa uutinen on saanut IL:n facebooksivulla 6,2 tuhatta reagointia joista 4794 on reagoinut uutiseen nauruemojilla. Peukutuksia juttu on saanut 1269.

Sietäisikö Suomessakin tutkia yleisön luottamusta medioihin?

Tekstin aiheet: