Sähkön korkea hinta, sota, mikä ihana tekosyy
Sähkön hinta on moninkertaistunut vuoden aikana. Valtioneuvosto on löytänyt syyllisen hintojen nousulle: sota.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut Euroopan energiansaantiin ja energian hintaan. Paluuta vanhoihin hintoihin ei todennäköisesti ole piakkoin tapahtumassa. Näistä syistä hallitus on budjettiriihessä sopinut laajasta paketista, joilla energian hinnan nousun vaikutuksiin pystytään vaikuttamaan.
Kun kerran sähkö on kallista täytyy sodalla olla jokin mekanismi joka hintaan vaikuttaa. Maakaasu, öljy, kivihiili tai muu tuontienergia jota käytetään sähkön tuottamiseen.
Tilastokeskus osaa kertoa millä sähköä tuotetaan, ja tarjolla onkin reilun kuukauden vanhaa tietoa.
Fossiilivapaan sähkön tuotannon osuus nousi 86 %:iin vuonna 2021 julistaa tuore tilasto. Siis mitä? Sähkön hintaan ei siis voi vaikuttaa maakaasu, öljy tai kivihiili, ei ainakaan ratkaisevin osin. Vaikka tiedot ovat viime vuodelta tuotantotavoissa tuskin on tapahtunut suuria muutoksia kuin että maakaasu ja sähköntuonti Venäjältä ovat pudonneet paletista. Vallassa oleva vihervasemmistohallitus ei varmasti ole lisännyt fossiilisten polttoaineiden osuutta sähköntuotannossa.
Tilastokeskuksen mukaan sähköä tuotettiin Suomessa 69,3 TWh vuonna 2021, joka oli 4 % enemmän kuin edellisvuonna. Fossiilittomalla sähkön tuotannolla: uusiutuvilla energialähteillä ja ydinenergialla, katettiin ennätykselliset 86 % sähkön tuotannosta. Uusiutuvien energialähteiden osuus Suomen sähkön tuotannossa oli yli puolet: 53 %. Uusiutuvien osuus sähkön tuotannossa jatkoi nousuaan. Fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettu sähkömäärä nousi 3 % edellisvuodesta. Kaukolämmön tuotanto nousi huomattavasti edellisvuoteen verrattuna (16 %) johtuen kylmästä talvesta.
Luku olisi vielä komeampi kuin 86% jos turve olisi uusiutuvaa kuten se on Ruotsissa.
Kokonaissähköntuotanto nousi 2,7 TWh edellisvuodesta. Sähkön kokonaiskulutus nousi 5,3 TWh (kasvua 6,5 % edellisvuoteen verrattuna), ollen vuonna 2021 87,0 TWh. Sähkön kokonaiskulutuksesta 80 % katettiin kotimaisella tuotannolla ja 20 % sähkön nettotuonnilla. Sähköä tuotiin Suomeen Pohjoismaista, Venäjältä ja Virosta. Nettotuonti kasvoi edellisvuodesta 18 %.
Otetaanpa uudestaan, 80% kotimaista tuotantoa, 20% tuontia. Millaiset neuvottelijat ovat asialla jos 20% tuonnilla ja 80% omavaraisuudella saadaan sähkön hinta moninkertaistumaan? Millaisia diilejä siellä on tehty?
Uusiutuvilla energialähteillä katettiin Suomen sähköntuotannosta yli puolet: 53 %. Kasvu aiheutui pääosin puupolttoaineilla tuotetun sähkön noususta. Uusiutuvasta sähköstä tuotettiin vesivoimalla 42 %, tuulivoimalla 22 % ja melkein koko loppuosa puuperäisillä polttoaineilla. Uusiutuvilla polttoaineilla tuotettiin sähköä 12,8 TWh vuonna 2021, josta mustalipeällä 6,3 TWh ja muilla puupohjaisilla polttoaineilla 5,8 TWh. Vastaavasti fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettiin sähköä yhteensä 9,5 TWh, mikä on 0,2 TWh enemmän kuin 2020.
Uusituvilla energialähteillä yli puolet. Onko tämä nyt sitä vihreää siirtymää? Sekö on nostanut sähkön hinnan moninkertaiseksi?
Ydinvoimalla tuotettiin 33 % sähköstä. Ydinvoiman tuotanto on pysynyt vakaana jo reilun parinkymmenen vuoden ajan. Fossiilisilla polttoaineilla ja turpeella tuotettiin sähköstä 14 %.
Jotta saatte jotain perspektiiviä ydinvoimaan Suomessa niin kerrottakoon että tällä hetkellä käytössä olevien ydinvoimaloiden yhteenlaskettu nettoteho on 2 794 MW. Kun Olkiluoto 3 saadaan tuotantokäyttöön lisääntyy teho 1 600 MW:lla. Tilastokeskus ei myöskään kertonut suoraan paljonko ydinvoimalla tuotettiin sähköä terawattitunteina, mutta pienellä laskutoimituksella sekin selviää: 22,3TWh.
Tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä kasvoi 2 % edellisvuodesta ollen vuonna 2021 8,1 TWh. Tuulivoimalla tuotettiin 12 % Suomen sähköstä vuonna 2021. Aurinkovoimalla tuotetun sähkön määrä jatkoi kasvuaan edellisvuosista. Aurinkosähköä tuotettiin kuitenkin vain marginaalinen osuus kokonaissähköntuotannosta (0,4 %).
Fossiilisilla polttoaineilla (sisältäen turpeen) tuotettu sähkömäärä nousi (3 %) edellisvuodesta. Turpeella tuotetun sähkön määrä laski 2 % edellisestä vuodesta. Kivihiilellä tuotetun sähkön määrä nousi 10 %. Kivihiilen käytön kasvuun vaikutti muun muassa maakaasun korkea hinta ja sähkön kysynnän kasvu. Lisäksi käytön kasvuun on vaikuttanut vuonna 2020 poikkeuksellisen alhainen kivihiilen kulutus sähkön tuotannossa. Maakaasulla tuotetun sähkön määrä laski 4,3 %. Öljyllä tuotetun sähkön määrä laski 13 % edellisvuodesta.
Kun lukee valtioneuvoston selonteon miksi sähkö on kallista (sota) ja sen jälkeen tilastokeskuksen selvitystä millä ja miten sähköä tuotetaan syntyykö teille sellainen kuva että jokin ei nyt vain täsmää? Jos ei, niin hyvä on. Ei muuta kuin takaisin Matrixiin.
Tekstin aiheet: