Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Ruanda-päätös kääntänyt siirtolaisvirran UK:sta Irlantiin

Uutinen jota et todennäköisesti tule lukemaan Hesarista. Brittiparlamentin hyväksyttyä tiistaina lain, jonka mukaan vataisuudessa turvapaikanhakijat lennätetään odottamaan hakemusten käsittelyä Ruandaan on aiheuttanut turvapaikanhakijoiden vyöryn Irlannissa.

Irlannin varapääministeri Micheál Martin valitti että päätöksellä on jo ollut vaikutuksia Irlannissa. ”Viime aikoina 80% turvapaikkaa hakeneista on saapunut Irlantiin Pohjois-Irlannin kautta.” Martinin kommentit tulivat julkisuuteen sen jälkeen kun Downing Street oli sättinyt Emmanuel Macronin lausuntoa jonka mukaan päätös turvapaikkakäsittelyn siirtämisestä Ruandaan on ”eurooppalaisten arvojen pettämistä” ja ”toimena täydellisen tehoton”. Martin komppasi Macronia taannoisella matkallaan Jordaniassa ja sanoi että päätöksellä ei ratkaista siirtolaisongelmaa.

Siirtolaisuusden aiheuttama jännite on korkealla Irlannissa johtuen lisääntyneestä siirtolaisuudesta sekä akuutista asuntopuolasta joka on pakottanut turvapaikanhakijoita yöpymään teltoissa.

Yli 140 000 siirtolaista on saapunut maahan sitten vuoden 2023 huhtikuun. Luku on korkein 16 vuoteen. Kun luvusta suljetaan pois paluumuutto, uusien tulijoiden määräksi jää 77 600. Luvussa on 50% kasvu verrattuna viime vuoteen.

Suuri osa turvapaikanhakijoista on Nigeriasta, jotka nyt saapuvat Pohjois-Irlannin kautta maahan. Aikoinaan Brexit-neuvotteluissa Irlanti vaati rajan pitämistä ”huomaamattomana” ilman tarkastuspisteitä maahantuloa varten. Perusteluina vaatimukselle oli että se turvaa Irlannin aseman EU:n yhteismarkkinoilla.

”Nyt avoin raja jota ajoimme on meille haaste,” totesi Irlannin oikeusministeri Helen McEntree. Brittiläiset konservatiivimepit totesivat että huolimatta Martinin lausunnoista päätöksellä oli juuri toivottu vaikutus, vaikka se on saanut osakseen kritiikkiä Euroopan maista.

”Tosiasia, että turvapaikanhakijat suuntaavat nyt toisaalle on selvä että päätöksen pelotevaikutus toimii,” sanoi Britannian sisäasioista vastaavan komitean jäsen Marco Longhi.

Sisäministeri James Cleverlyä lähellä olevan lähteen mukaan Ruanda-päätöksellä on selvä viesti: Jos haluat tulla UK:hon ja teet sen laittomasti, silloin sinut siirretään Ruandaan. Reform UK puolueen puheenjohtaja Richard Tice viittasi Brexitin yhteydessä tehtyyn rajasopimukseen. ”On ironista että Irlannin Tasavalta valittaan nyt rajajärjestelystä jollaisen he itse halusivat. Tosiasia on se että Irlannin johtajat syyttävät Brexitiä kaikista omista epäonnistumisistaan.”