Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Postia Julkisen Sanan Neuvostolle

Värkkäsin muutaman kantelun JSN:lle. JSN on organisaatio joka on valvovinaan sen sääntöihin sitoutuneita medioita. JSN on vähän samalainen toimija kuin yhdenvertaisuusvaltuutettu. Se jolle toiset ovat yhdenvertaisempia ja saavat mm. kommentoida sen viestejä viestipalvelu X.ssä.

Tuon jälkeen ymmärrätte että enpä paljoa langettavia odota, kun aikasemman kokemukseni perusteella JSN:stä ei ollut virhe kun esimerkiksi Yle väitti Sheikki Laakson kannattavan kuntaliitoksia vaikka hän vastusti niitä. 180 astetta todellisuudesta poikkeava uutisointi oli JSN:stä niin lähellä totuutta ettei ylen tarvinnut korjata ja JSN:n langettaa.

Tällä kerralla kantelin Lauri Nurmesta joka jälleen oli perussuomalaisen kohdalla syyllistynyt leikkaa- liimaa- askartele-taktiikkaan saadakseen sopivan uutisen aikaiseksi. Kokemusta kertyi lisää kesällä Riikka Purran kohdalla. Silloin asiaa korjailtiin seuraavasti: Juttua päivitetty 22.7.2023 klo 11.04. Lisätty tarkentava tieto, että kirjoitukset sisältävät myös riikan lainaamia virkkeitä ja viittauksia esimerkiksi akateemisiin teksteihin. Toimitus on varmistanut sen, että kaikki tekstit ovat riikan itsensä julkaisemia.

Nyt Lauri vanhasta muistista pätki Jussi Halla-ahon kirjoituksia IL:n pääkirjoituksessa. Suomen Uutiset oli jo pari vuotta aiemmin puuttunut Nurmen vääristelyyn samasta asiasta.

Seuraavat kantelut kohdistuivat useampaan mediaan. Kyseessä oli JSN:n ohjeen kohta 13 rikkominen.

13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.

Mitäpä sitä lukijoille kertomaan George Floydin kuoleman uusista käänteistä: kun kuolinsyy ei sopeutunut luotuun narratiiviin uhrattiin muutama poliisi. Kun poliisien vartalokamera olisi näyttänyt Floydin nielaiseman valkoisen pillerin pidätyksen yhteydessä se ei olisi sopinut kuvaan Floydin kuolemasta ja materiaali piti salata. Tai vaieta että salatussa ruumiinavausraportissa todetaan fentanyyliä olleen veressä tappava määrä.

Mistä muusta media voisi vaieta kun sopiva narratiivi on saatu luotua? Miten olisi vaikeneminen sukupuolestaan epävarman joukkosurmaajan jälkeenjättämästä manifestista joka vuodettiin julkisuuteen lokakuun loppupuolella? Kyllä, manifestista jossa valkoinen transtappaja huokuu vihaa valkoisia kohtaan ja käyttää demokraattisen puolueen lanseeraamia poliittisia fraaseja kuten valkoiset etuoikeutetut.

Kuten sanoin, en odota JSN:ltä taaskaan langettavia ohjeiden rikkomisesta, koska kokemus on osoittanut että JSN ei vaadi niitä noudatettavan. JSN on olemassa sen takia että harkitusti rikkoessaan JSN:n journalistin ohjeita media voi vedota JSN:n olemassa oloon, meitähän valvotaan.

Muistinko kertoa että tutkitusti perussuomalaisilla on alhaisin luotto mediaan.

Tekstin aiheet: