Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Nord Stream 2 ja poliitikot, ym, mitä IS jätti kertomatta

Aloitetaanpa suurimmalla asialla eli Nord Stream2:lla. IS julkaisi uutisen otsikolla He eivät nähneet Nord Streamissa mitään turvallisuus­poliittista ulottuvuutta.

Jutussa toimittajan täytyi luovia taidolla ettei vain median vaivalla luoma narratiivi kärsisi. Narratiivi jossa Trump on paha, Biden on hyvä ja EU erehtymätön.

Siksi toimittajan täytyi käyttää kiertoilmaisuja ja jättää tiettyjä asioita kertomatta.

Esimerkki kiertoilmaisun käyttämisestä. Sen sijaan että kerrottaisiin Trumpin pitäneen putkea turvallisuusuhkana kerrotaan kyseessä olleen Yhdysvallat.

Münchenin turvallisuuskonferenssissa 2019 Nord Stream 2 -kaasuputki nousi kuumaksi puheenaiheeksi. Erityisesti Yhdysvallat piti putkea Euroopan turvallisuuteen vaikuttavana hankkeena.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö torjui Yhdysvaltain varoitukset, joiden mukaan Nord Stream 2 olisi Venäjälle poliittisen vaikuttamisen väline Euroopassa.

”Yhdysvallat” ei vain pitänyt turvallisuusuhkana vaan myös toimi: Trump määräsi pakotteet Nord Stream 2 -hankkeelle – Saksa ja EU vastustavat sanktioita.

EU kertoi lauantaina vastustavansa sanktioita.

–EU vastustaa periaatteellisesti sanktioita EU:n yrityksiä vastaan, jotka tekevät laillisia toimia, EU:n tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Saksan hallitus on ilmoittanut vastustavansa sanktioita.

Nordstream 2 on meren alla Venäjältä Saksaan kulkeva kaasuputki, jonka rakentaminen on käynnissä. Hankkeen hinnaksi on arvioitu lähes 11 miljardia dollaria.

Erittäin huono otsikko ja fakta narratiivin kannalta. Trump toimi oikein ja Saksa ja erehtymätön EU olivat autuaan sinisilmäisiä. Siksi oli syytä jättää kertomatta että Trump, tai ”Yhdysvallat” ei ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

Jo edellisenä vuotena, 2018, Trump tai ”Yhdysvallat” oli varoittanut YK-puheessaan riippuvuudesta Venäläiseen energiaan. Erittäin ikävä asia median luoman narratiivin kannalta. Trump oli oikeassa.

Uutisoitiinhan asiasta tuoreeltaan. IS:n sisarlehti HS uutisoi asiasta. Trumpin puhe YK:ssa sai yleisön nauramaan – Hyväntuulinen hetki kuitenkin muistutti, että presidentin puheita ei oteta todesta.

Olisiko kannattanut voidaan kysyä nyt. Erittäin ikävä asia narratiivin kannalta: Trump tuolloin oikeassa ja media väärässä.

Nord Stream 2 sanktiot oli syytä jättää kertomatta toisestakin syystä: Biden poisti Nord Stream 2 -yhtiöön kohdistuvat pakotteet.

Biden teki Saksalle kädenojennuksen, vaikka on ollut kriittinen kaasuputkihanketta kohtaan

Venäjältä Saksaan Itämeren kautta kulkeva kaasuputki on ollut Yhdysvaltain hampaissa jo pidempään. Yhdysvallat katsoo hankkeen kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, kun kaasu ei enää kulje Ukrainan kautta. Yhdysvallat asetti Nord Streamiin liittyviä pakotteita Donald Trumpin presidenttikaudella, ja myös Biden on ollut kriittinen hanketta kohtaan.

Saksa on pyrkinyt pääsemään pakotteista eroon, sillä Nord Stream on sille tärkeä hanke. Ulkoministeri Maas sanoi Bidenin päätöksen osoittavan, että Yhdysvallat tulee asiassa Saksaa vastaan.

Yhdysvalloissa Bidenin ratkaisu on saanut kritiikkiä republikaaneilta, joiden mielestä se pelaa Putinin hallinnon pussiin.

Olisihan se ollut narratiivin kannalta ikävää todeta jälkeenpäin Biden toimineen väärin yhdessä yksiäänisesti häntä tukeneen median kanssa. Lisäksi median inhokkipuolue, republikaanit oikeassa. Paha, paha asia narratiivin kannalta.

Kun kaasuputki on saatu käsiteltyä on aika siirtyä muuhun IS:n uutisointiin.

Iida Ketola kertoo tv:ssä, mitä tapahtui, kun hänet oli raiskattu taksissa – ex-puoliso Renne Korppila nostaa esiin seikan, joka hämmästytti molempia.

Ratkaisematon tapaus Suomi -ohjelman teon aikana raiskaukseen syyllistynyttä henkilöä ei oltu vielä saatu kiinni.

Ohjelmassa Ketola ja Korppila ihmettelevät, kuinka se pystyi olemaan mahdollista, sillä poliisilla oli tiedossa auton väri, taksiyhtiö ja auto oli tallentunut kaupungin valvontakameroihin.

Ohjelmanteon jälkeen taksikuski oli saatu kiinni. Minä ihmettelen kuinka se pystyi olemaan mahdollista että IS:n toimittajalla on tiedossa kuskin väri, jopa sitä ei voitu uutisessa kertoa. Ei myöskään sitä että kyseiselle kuskille Ketola ei ollut ainoa kyytitapaus. Olisiko Fatim Diarralla joku viesti Ketolalle? Hänhän valitti että ahdistelu on haitannut hänen kehitystään naisena. Miten vihreiden harjoittama maahanmuuttopolitiikka on vaikuttanut suomalaisten naisten kehitykseen tai turvallisuudentunteeseen?

Ja lopuksi Suomen Turkuun. Mies ilmestyi Burger Kingiin ja veti puukon esiin – valvonta­kamera paljasti, mitä kadulla tapahtui aiemmin.

Minä ihmettelen kuinka se pystyi olemaan mahdollista että IS:n toimittajalla on tiedossa puukonheiluttajan väri, sitä ei voitu uutisessa kertoa.

Journalistin ohjeissa määrätään seuraavasti: 1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. 8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. 10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti. 13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.

Oletteko sitä mieltä että IS:n uutiset täyttivät ohjeiden ehdot?