Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Lauri Nurmen hallituskaavailut kokkareiden puoluekokouksessa

IL:n toimittaja Lauri Nurmella on tapana ollut kirjoittaa sutta ja sekundaa perussuomalaisten puoluekokouksesta. Nyt voitte jännätä onko hän laajentanut reviiriään kokkareiden suuntaan.

Vuoden 2019 puoluekokouksessa Nurmi teki pitkälle meneviä johtopäätöksiä Jussi Halla-ahon kravatin väristä. Ketuilleenhan se povaus meni. No onhan sekin kai parempi menetelmä kuin ennustajaeukkojen kahvinporot. Sopisi sinänsä Nurmellekin.

Seinäjoella viime vuonna Lauri lupasi minulle jatkaa hyvien uutisten kirjoittamista. Varmaan hänen mielestään raportti kokouksesta oli laadukas. Minusta ei. Lauri kertoi tuolloin että Simo Grönroosia ei valittu puoluesihteeriksi koska oli heivannut maahanmuuttajataustaisen pois kuntavaalilistalta. Jännä että Nurmelle kelpaisi tässä tapauksessa maahanmuuttajataustainen persu joka somessa julkaisee Hitleriä ihannoivan kirjoituksen. Ehkä tämä on jälleen osoitus median rummuttamasta rakenteellisesta rasismista: toimittaja hyväksyy maahanmuuttajataustaiselle sellaisen toiminnan jota ei hyväksyisi kantikselle. Samassa jutussa Lauri jätti kertomatta että puheenjohtajistoon toiseksi varapuheenjohtajaksi Arja Juvosen tilalle nousi sisulainen Mauri Peltokangas.

Olen useamman kerran lobannut, puoluesihteereille, niin Slunga-Poutsalolle kuin Simollekin että Lauria olisi pitänyt muistaa edes kukilla siitä työstä mitä Nurmi on perussuomalaisten eteen tehnyt. Hänen kirjoituksensa V niin kuin ketutus-videosta nosti kyseisen pätkän viraaliksi. Voihan se olla että Nurmea on vit… ketuttanut että hänen työtään ei ole huomioitu.

Ja nyt Kalajoelle. Fakta on, että Petteri Orpo on ylivoimainen ennakkosuosikki seuraavaksi pääministeriksi. Faktahan se on että Orpo on Laurin ja median suosikki. Sen on huomannut median uutisoinnista. Petteriä on lobattu voimalla mediassa. Samalla voi vetää sen johtopäätöksen että media on menettänyt jo aikaa sitten luottamuksensa Marinin ja sosialismin vetovoimaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on valmis tekemään työmarkkinauudistuksia ja leikkaamaan julkisia menoja. Näin Purra kertoi Iltalehdelle viime elokuussa matkustaessaan junalla Seinäjoelle, missä hänet äänestettiin ja kukitettiin puoluekokouksessa puheenjohtajaksi.

Purrasta tulisi siis valtiovarainministeri, koska perussuomalaiset on vaaleissa todennäköisesti suurempi puolue kuin keskusta. Tuota tuota, unohtaako Ristamäki tai Nurmi nyt jotain? Mihin unohtui se kuuluisa kepun ja kokoomuksen arvopohja? Se arvopohja joka pullautti perussuomalaiset hallituksesta ja jätti sinne sen verran sinisiä että hallitus saatiin pidettyä pystyssä siihen asti että Sipilä sen kaatoi.

SDP ja perussuomalaiset eivät mahdu rannalla samaan sovituskoppiin, joten demareita kutsuisi oppositio. Kokoomuksen kannalta demarien jättäminen oppositioon voisi olla ongelma, jos puolue mielii voittaa myös vuoden 2027 vaalit. Oppositiossa SDP voisi lihoa muun muassa leikkauskritiikillään kokoomuksen ohi. Luulevatko toimittajat että perussuomalaisilta ei sama temppu onnistuisi kun tulevalla hallituskaudella on edessä kipeitä leikkauksia ja nykyhallituksen holtittoman EU- ja sotepolitiikan, jota kokoomuskin on ollut tukemassa, jälkeen ei ole muuta kuin niukkuutta jaossa.

Kalajoella niin rantabileissä kuin puoluekokouspaikalla on tunnettuja ay-vaikuttajia ja SDP:n politiikan arkkitehteja.

He pohjustavat sinipunaa. Eräs heistä painottaa Iltalehdelle, että hallitusyhteistyö kokoomuksen ja SDP:n välillä on hänen mielestään todennäköistä.

Kävi niin tahi näin, isot demarikalat uivat siis kokoomuksen puoluekokouksessa. Perussuomalaisia taustavaikuttajia paikalla ei ole näkynyt.

Kysymys kuuluu miksi olisi ollut? Perussuomalaisten arvopohja ei ole muuttunut, ei vuoden 2017, ei vuoden 2019, jolloin Petteri Orpo viimeksi muistutteli arvopohjasta. Tosin 2021 oli Petterin takki kääntynyt ja nyt perussuomalaiset kelpaisivat.

Käy vaaleissa vajaan vuoden kuluttua miten tahansa, mutta neuvoisin Riikka Purraa sen verran että jossain vaalitentissä kaivaisi arvopohjan esille hallituskysymyksen yhteydessä ja kysyisi miten se on kepulla ja kokoomuksella muuttunut jos kerran perussuomalaisten muuttumaton arvopohja nyt hallitukseen kelpaisi.

Ja Riikkana toteuttaisin erään muunkin operaation ennen hallitusneuvottelujen aloittamista: vaihdattaisin istuntosalin istumajärjestystä. Ehdottaisin RKP:n heivaamista äärivasemmalle istuntosalissa ja perussuomalaisten palauttamista istuntosalin keskelle. Jo se antaisi osviittaa mitkä muut puolueet ovat halukkaita hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Oli puolue sitten suurin tai ei. Ei tuo operaatio johtaisi siihen että RKP neuvotteluista kieltäytyisi. On hyvin harva ihminen joka pystyy sellaisen hallitusohjelman kirjoittamaan joka ei RKP:lle kelpaisi.

Lopuksi kysyn mitä yhteistä on Antti Rinteellä ja Petteri Orpolla? Kumpikin on kokenut infarktin. Särkynytsydämisiä miehiä siis.

Tekstin aiheet: