Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Kyselytunnilla kuultua

Torstaina oli, tavalliseen tapaan, eduskunnan kyselytunti. Oppositio kyseli energian hinnoista, lähinnä sen kalleudesta ja mitä hallitus aikoo asian eteen tehdä. Perussuomalaiset kyselivät polttoaineen hinnasta, kokoomus sähkön.

Sari Tanus, KD penäsi voimayhtiön vastuuta ydinvoimalan käyttöönoton viivästymisestä (20.44).

Mika Lintilä vastasi kysymykseen. Eduskunnan pöytäkirjasta:

16.21 Elinkeinoministeri Mika Lintilä (vastauspuheenvuoro): Arvoisa herra puhemies!

Minua pikkasen häiritsee tässä keskustelussa se, että annetaan kuva, että tämä on ihan suomalainen ongelma. Tämä menee ihan läpi Euroopan. Itse asiassa me olemme keskihintojen alapuolella, sähkössä me olemme Euroopan halvimpia.

Siinä se tuli: energiassa keskihinnan alapuolella, tarkoittanee polttoainetta, sähkössä Euroopan halvimpia.

Katsotaanko pitääkö ministerin väite paikkansa, vai pitääkö Lintilä kepu pettää aina- mainetta yllä.

Tukeudun tiedossa Cargopedia-sivuston tietoihin 5.12.2022.

Suomen 95:n hinta, 1,913 on Lintilän mukaan keskihinnan alapuolella. Katsotaanpa.

Kallimpi litrahinta löytyy kolmesta maasta, Islannista 2,133, kreikasta 1,94 ja Norjasta 1,927. Koko muu Eurooppa on ”keskihintaisen” Suomen hinnan alapuolella. Naapurimaistamme mainittakoon Ruotsi 1.728, Viro 1,784 ja Venäjä 0,771. Tanskassa hinta on 1,888, Alankomaissa 1,881, Sveitsissä 1,864 ja UK:ssa 1,83. Kaikssa muissa 34:ssä maassa hinta on alle 1,8.

Dieselin hintaa tiiratessa sama trendi. Ei mene Lintilällä putkeen. 

Miten on Lintilän väite Euroopan halvimmista hinnoista. Sekin on helppo tarkistaa. Nyt tarkastelemme EUenergylive-sivuston tietoja. Halvin sähkön hinta 8.12. on ollut Pohjois-Norjassa, 87, seuraavaksi halvinta Portugalissa ja Espanjassa 122, Puolassa 213, Keski-Norjassa 268, Pohjois- ja Keski-Ruotsissa 276, Kreikassa 338, Bulgariassa 349, Italiassa 359, Serbiassa 362 ja Suomessa 364. Kahdeksitoista halvin kolmestakymmenestäneljästä listatusta alueesta. Tilanne muuttuu päivittäin. Käykääpä katsomassa kuinka halpaa sähkö on Suomessa kun pakkasta on enemmän kuin -10 astetta.

Oma lukunsa on maassa harjoitettu energiapolitiikka. Onko muissa Euroopan maissa harjoitettu kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja purettu hiilivoimaloita. Saatu sähköntuotantokapasiteettia tuhottua 2200 MW:n edestä. Jokaista wattia kaivattaisiin tänä vuonna. Mutta onhan se hienoa että vihervasemmistolainen hallitus on päässyt poseeraamaan ilmastotoimillaan maailman foorumeilla.

Unohdinko kertoa että viime vuonna Kiinassa oli rakenteilla 186 uutta hiilivoimalaa? Kyllä, Suomen ilmastotoimilla maailma pelastuu. Viittaako tuohon uskominen suuruudenhulluuteen vaiko ihan tavalliseen hulluuteen?

Yksi hallituksen toimista päästöjen pienentämiseksi on ollut tuki öljy- ja kaasulämmitysten muuttamiseen sähkölle. Ehtona on ollut vanhan järjestelmän purkaminen. Tässä markkinatilanteessa jossa sähkön hinta huitelee taivaissa ja maata uhkaavat kiertävät sähkökatkot vaatimus on järjetön. Kun vielä lämmitystarve on suurin pakkasilla toiminta näyttäytyy vielä järjettömämpänä. Siksi perussuomalaisten Arja Juvonen jätti viime perjantaina aloitteen ehtojen muuttamiseksi. Saa nähdä mitä tapahtuu, jyrääkö älytön vihreä politiikka järjen ja tuen ehdot pysyvät entisellään. Jos jyrää niin toivon edes muutamien silmien asiassavihdoin aukenevan. Vai käykö tässä niin että peppu aukeaa itse kullakin energian hintojen takia ennen silmiä?