Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Kun uutisesta jää olennaista kertomatta

Hups, se tapahtui taas. Syynä joko huolimattomuus tai ammattitaidottomuus. Niinhän sen täytyy olla. Eihän kukaan muu kuin foliohattu voi väittää että kyseessä olisi median narratiivin luonti.

Tuorein esimerkki asiasta on Iltalehden uutinen sunnuntailta. Tuolloin IL kertoi kuinka Saksassa Pride-kulkueessa oli hakattu transu kuoliaaksi. Uhrin nimi, Malte C, osattiin kertoa, mutta tekijästä ei osattu kertoa mitään. Ei, vaikka Bild-lehti oli reilua vuorokautta aiemmin julkaissut artikkelin jossa se kerrottiin, taustoja myöten.

Kyseinen nyrkkisankari oli Nuradi A, tsetseeniturvapaikanhakija joka oli saapunut rikastuttamaan saksalaista kulttuuria ja joka olisi pitänyt olla karkotettu jo aikoja sitten Saksasta. Ei siksi että olisi homofoobikko, vaan siksi että hänen turavapaikkahakemuksensa oli hylätty.

Jokainen voi nyt miettiä johtuiko Nuradin mainitsemattajättäminen IL:n uutisesta huolimattomuudesta, ammattitaidottomuudesta tai että tekijä ei vain sopinut median narratiiviin.

Oli syy mikä hyvänsä, niin mediassa on ollut huomattava määrä samanlaisia tapauksia. Jokainen voi kohdallaan päättää mikä siihen on syynä. Mainitsenpa muutaman näin malliksi.

Helsingin Sanomat uutisoi taannoin Saksassa tapahtuneesta natsitervehdyksen tekemisestä. ”Bildin mukaan vartija teki natsitervehdyksen Israelin joukkueelle heidän vieraillessaan muistomerkeillä, jotka on pystytetty vuonna 1972 olympialaisten terrori-iskussa kuolleiden israelilaisten muistolle”.

Mitä HS jätti kertomatta uutisesta?

Bild-lehden jutussa kerrotaan, että viharikoksesta epäiltynä kiinni otettu berliiniläismies onBild-lehden tietojen mukaan Saksan kansalainen, jolla on arabialainen nimi”.

No hupsistakeikkaa. Hesarilla on pitkät perinteet asiassa. Jo muutama vuosi sitten Hesari uutisoi tapauksesta jossa suomalainen oli pannut Italiassa nippuun pari ryöstäjää. Jotain jäi silloinkin kertomatta. Että asialla eivät olleet Luigi ja hänen kaverinsa, vaan laivan tuomat Pohjois-Afrikasta. Kuinka toimittajalta saattoi asia jäädä huomaamatta? Sen sijaan kommenttiosiossa asia tuotiin useamman kerran esiin.

Pysytään edelleen Sanoman aviiseissa. Taannoin IS uutisoi tarinaa raiskatusta tytöstä joka joutuu hakemaan aborttia toisesta osavaltiosta. Mitä tällä kertaa jäi kertomatta? Se että tekijä oli laiton siirtolainen Gerson Fuentes. Mihin jäi medialta, Fuentesin nimen lisäksi, Bidenin harjoittaman kontrolloimattoman maahanmuuton hehkutus?

Miten yleltä tai maikkarilta sujuu sama asia? Pari vuotta sitten George Floyd-mielenosoituksissa kaksi naista kuoli osoittaessaan mieltä moottoritiellä. Uhrien nimet, Summer Taylor ja Diaz Love, kumpikin osattiin kertoa. Sen sijaan huolimattomuus, ammattitaidottomuus tai narratiivi astuivat kuvaan kun olisi pitänyt kertoa tekijän nimi, Dawit Kelete. Jos Keleten nimi ei hengi median toivomaa valkoista ylivaltaa, vielä vähemmän sitä hönkii hänen kuvansa.

Keleten kohdalla listaan median motiiveista voisi lisätä epäilyn rakenteellisesta rasismista. Eikö media halunnut julkaista nimeä/kuvaa koska kyse ei ole valkoisesta?

Siinä muutama esimerkki joilla on yhteinen nimittäjä. Vai voiko näin sanoa syyllistymättä foliohattuiluun? Ehkä kyse sittenkin on vain huolimattomuudesta ja ammattitaidottomuudesta. Eihän medialla mitään narratiivia…

P.S.

Olisi se jälleen kiva kirjoittaa jostain muusta kuin mediasta ja sen toimimattomuudesta. Esimerkiksi vaikka rap-musiikin uranuurtajasta, Leo Jokelasta.