Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Kun etnisyydellä ei ole HS:lle merkitystä

Missä tapauksissa media joka mielellään rummuttaa rakenteellista rasismia menettää kiinnostuksensa etnisyyteen?

Tarkastelkaamme tilannetta kolmen eri ampumatapauksen tiimoilta.

Koska kyse on Yhdysvaltojen tapauksista, olisiko mahdollista että jotkut yksityiskohdat hukkuvat uutisen ylittäessä Atlantin, vai sittenkin jostain muusta? Siitä rakenteellisesta rasismista, josta media ja HS mielellään puhuu.

Tapaus yksi. Helsingin Sanomat: Syyttäjä: Valkoinen mies ampui mustaa poikaa, joka oli soittanut väärää ovi­kelloa

Tässä tapauksessa Helsingin Sanomille oli tärkeää uutisoida ampujan ja uhrin etniset taustat.

Tapaus kaksi. Helsingin Sanomat: Naapurin pihalle vierinyt lasten kori­pallo johti paikallisen mukaan ampumiseen

Ote leipätekstistä: Poliisi etsii Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan osavaltiossa miestä, jonka epäillään ampuneen naapurin 6-vuotiasta tyttöä ja hänen isäänsä. Mitä jäi kertomatta? Vaikkapa ampujan nimi, etninen tausta sekä kuusivuotiaan etninen tausta. Miksi HS:n toimittajalle ei nyt olekaan tärkeää kertoa että Robert Louis Singletary on musta, ja ammuttu kuusivuotias on valkoinen? Siksikö että se ei istu HS:n rakenteellisen rasismin narratiiviin? Etnisyydet olisivat olleet helposti tarkastettavissa HS:n juttuun laittamista linkeistä.

Tapaus kolme. Helsingin Sanomat: Viisi ihmistä kuollut ammuskelussa Texasissa, epäilty edelleen vapaalla jalalla

Arvatkaa osaako, ei, haluaako HS kertoa tälläkään kertaa etnistä taustaa. Eipä tietenkään koska rakenteellista rasismia harjoittavalle medialla ampuja, Meksikon kansalainen Francisco Oropeza, taustaltaan latino on väärän värinen. Vai johtuuko siitä että uhrit olivat myös väärän värisiä, eivät mustia. Uhreina olivat Sonia Argentina Guzman, 25, Diana Velazquez Alvarado, 21, Julisa Molina Rivera, 31, Jose Jonathan Casarez, 18, ja Daniel Enrique Laso-Guzman, 8.

Näiden kolmen uutisen perusteella voimme kartoittaa HS:n rakenteellisen rasismin logiikkaa. Jos ampuja on valkoinen ja uhri musta, etnisyys kerrotaan, jos päinvastoin ei kerrota, samanväristen ampumisessä ei kerrota, tai sitten latinoilla ei niin ole väliä. Tarkkailen tilannetta jotta pääsen lopullisesti selville millaista syrjintää HS uutisoinnissaan harjoittaa.