Kriittinen katsaus keskiviikon A-studioon
Katsoin eilen A-studion lähetyksen. Käsiteltävistä asioita oli kolme, Olkiluodon ongelmat, EU:n yhteisvelka sekä Yhdysvaltain välivaalit. Uutta tietoa tuli heti lähetyksen alussa. Luulin että välivaaleissa kaksi pääpuoluetta ovat demokraatit ja republikaanit, mutta jälkimmäinen puolue on ilmeisesti kadonnut ja nyt siellä kampanjoivat vain Trumpin kannattajat.
Seuraavaksi kävi ilmi että kahdeksan puolueen ilmastopolitiikka ja hyveposeeraus kantaa mahdollisesti hedelmää tulevana talvena. Hiilivoimaloiden purkaminen on aiheuttanut sähköomavaraisuuden huomattavan laskun ja uhkana ovat kiertävät sähkökatkot. Go ilmastopolitiikka go, go vihreä siirtymä go.
Eikä tässä vielä kaikki. Järjetön EU:n energiapolitiikka aiheuttaa sen että jälleen uhkana on uusi EU:n yhteisvelka. Järjestely joka muuten on kielletty EU:n säännöissä. Go EU go. Puhuttaessa uudesta tukipaketista Saarikko antoi väärän todistuksen EU:n koronatukipaketista johon Purra ei reagoinut: -Se mitä korona-aikana tehtiin oli kertaluonteista ja siihen on koko eduskunta sitoutunut. Ei sitoutunut, ei edes kaikki kepulaiset (2) tai kokoomuslaiset(10) perussuomalaisista (38) puhumattakaan. Paketti sai eduskunnan hyväksynnän äänin 134–57.
Seuraavaksi Saarikko hehkutti kuinka suomalaiset olivat säästäneet sähköä 9% verrattuna viime vuoden syyskuuhun. Pari kriittistä kysymystä: ovatko eri vuoden kuukaudet kuin munia keskenään? Samanlaisia. Eivät.
Entä sähkön hinta? Onko se sama? Ei. Syyskuussa viime vuonna keskihinta 8,459 c/kWh, tänä vuonna 26,618 c/kWh. Toivooko Saarikko että bensiinin hinta olisi yli kolminkertainen ensi vuonna tähän syyskuuhun verrattuna? Takaan että käytön laskua tulee enemmän kuin 9%. Onpa sitten Saarikon hyvä poseerata ensi vuonna TV.ssä ja kehua suomalaisten fiksuutta ja ilmastotavoitteiden saavuttamista.
Ei Annika, säästö ei johdu siitä että suomalaiset ovat fiksua väkeä. Vihreän siirtymän ja järjettömän ilmastopolitiikan lisäksi EU-politiikka alkavat tuntua suomalaisten kukkaroissa. Kansalla ei ole enää varaa teidän kotkotuksiinne. Toivon että fiksut suomalaiset osoittavat sen tulevissa vaaleissa.
Siitäpä tulikin mieleeni että tahdon onnitella kepua hyvästä gallup-tuloksesta. Vuonna 2019 tuore puheenjohtaja sanoi että kepulle ei riitä että se on 10%:n puolue vaan että kuntavaaleissa kannatus on saatava 20%:n tasolle. Ei saatu. Kannatus jäi Kulmunin syrjäyttäneen Saarikon johdolla 14,9%:iin. Ja nyt, jos kepu havittelee samaa kannatusta eduskuntavaaleissa kuin taannoisissa kuntavaaleissa, puoliväli on, gallupista riippuen 0,3-0,4%:n päässä.
Toimittaja kysyi asiasta Saarikolta. Saarikko vastasi että jos hänellä olisi taikasauva hän sitä heilauttaisi. Ei Annika, sinulla ei ole taikasauvaa ei. Puheenjohtajan nuija sinulla on. Paukuta sitä pöytään ja lähde hallituksesta. Se on se yksi asia joka ratkaisee ja kannattaa muuttaa. Ehkä se kuitenkin tapahtuu vasta kaksi kuukautta ennen vaaleja, tuossa helmikuun alussa?
Pitkän selittelyn ja valittelun jälkeen Annika päätti puheensa. -En selitä, en valita, vaan mennään eteenpäin…
Viimein päästiin välivaaleihin. Yle päätti dissata republikaanisen puolueen ja puhui vain Donald Trumpin kannattajista. Kun puhutaan edellisten vaalien tuloksien kieltämisestä unohdetaan demokraattien perinne asiasta. Siitäkin löytyy riittävästi esimerkkejä. Jos Nancy Pelosia ja yleä on uskominen, demokratia on vaarassa jos äänestäjät äänestävät heidän mielestään väärin. Siinä osoittavat sekä Pelosi että yle suurta uskoa demokratiaan.
Nyt on hyvä muistella miten media uutisoi Trumpin välivaalien tuloksen ja mikä oli paikkasiirtymä tuolloin. HS: Välivaalit olivat sittenkin vakava varoitus Trumpille
HS:n uutisen sisältö on samansuuntainen muun valtamedian uutisoinnin kanssa. Tässä vaiheessa kannattaa kysyä etukäteen millainen varoitus vaalitulos mahdollisesti on Bidenille ja millainen se oli Trumpia edeltäneille demokraattipresidenteille. Muistin virkistykseksi, republikaanit menettivät 2018 välivaaleissa edustajanhuoneessa 23 paikkaa, mutta saivat 2 paikan lisäyksen senaattiin. Obaman ensimmäisellä kaudella demokraattien tappio edustajahuoneessa oli 63 ja senaatissa 6 paikkaa. Clintonilla vastaavat luvut 54 ja 8. Jään jännityksellä odottamaan sekä vaalien tulosta ja millaisen otsikon HS tuloksesta leipoo.
Yle uutisoi aikoinaan vilpillisistä vaaleista. Sen uutisoi halulla venäläisten vaalivaikuttamisesta ja Trumpin vehkeilystä venäläisten kanssa. Nyt on ollut hiljaisempaa. Milloin yle uutisoi miten demokraattien kustantama em. disinformaatiokampanja vaikutti vuoden 2020 vaalitulokseen puhumattakaan siitä kuinka yle muun valtamedian kanssa on vaiennut tapaus Hunter Bidenin viime vaiheista ja sen salaamisen vaikutuksesta vaaleihin. JSN:n ohjeissa tosin edellytetään uutistapahtuman seuraamista loppuun asti, mutta kun meillä on JSN joka ei millään tavalla halua valvoa niiden noudattamista tällainen toiminta on mahdollista.
Ronald Ore-Giron kertoo olleensa usein facebookbannissa. Ei mitään uutta. Näinhän somejätit toimivat ja salasivat jo edellä mainitun Bidenin sukua koskevan korruption alustoiltaan ennen vaaleja. Yle kertoo Ore-Giron uskovan tammikuun kuudennen olleen FBI:n salaoperaatio. Ore-Gironilla on väitteilleen perusteita jos on tietoinen FBI:n aiemmista epäonnistumisista ja toiminnasta mm. Hunterin kannettavan kanssa, osuutta Whitmeren kaappauksen järjestämisessä, Ray Eppsin yht’äkkisen poistamisen tammikuun kuudennen etsityimpien listalta tai yksinkertaisesti sen asian kanssa että FBI ei halua kertoa montako toimijaa sillä oli capitolilla tammikuun kuudentena. Puhumattakaan siitä että Hunterin tietokoneen salauksesta vastuussa olleet liittovaltion agentit olivat lahjoittaneet demokraattien kampanjalle rahaa.
Seuraavaksi yle kertoo Ore-Gironin uskovan Obaman johtavan maata Bidenin välityksellä. Kai siihenkin johtopäätökseen on helppo tulla, Bidenhän se ei voi olla, jos on seurannut Joen esiintymisiä. Miksi yle ei näytä tai kerro kuinka pääsiäispupu pomottaa Joea, vaimo on kimpaantunut siihen että kukaan ei estänyt Joea puhumasta lehdistölle. Jos Joe johtaa itse, niin miksi hänellä on ollut useammin kuin kerran lunttikortteja jossa kerrotaan mitä tehdään kun saavutaan tilaisuuteen? Jos Joe johtaa maata, miksi hänellä on kuvalliset listat toimittajista joilta voi pyytää kysymyksen? Jos Joe johtaa maata, miksi hän tarvitse apua siihen että joku johdattaisi hänet pois lavalta? Näkökulma siihen kuka johtaa maata on erilainen jos on yksin ylen uutisoinnin varassa. Silloin on helppo pitää Ore-Gironia harhaisena.
Seuraavaksi skuuppi josta yle ei ole vaivautunut kertomaan. Joen Beau-poika ei kuollutkaan syöpään 2015, vaan hän kaatui vuosia aiemmin Irakissa.
Ja sama jatkuu: Trumpin ehdokas voitti demokraattisissa esivaaleissa koska enemmistö valitsijoista oli kyseisen ehdokkaan takana. Tämä lienee ylestä ylen epädemokraattista. Se, oliko rannalle jäänyt ehdokas oikeassa on eri asia. Demokratia toimii näin.
Välivaaleista studiossa oli keskustelemassa Benita Heiskanen ja Maria Linden. Linden väittää republikaanien lähteneen epädemokraattiselle tielle kutsuessaan capitolin mellakkaa, ei kansannousuksi, vaan kansalaisiksi jotka osallistuivat sillä hetkellä normaaliin poliittiseen toimintaa. Linden voisi kertoa siinä tapauksessa mitä olivat kaikki BLM-mellakat jossa kuoli huomattava määrä ihmisiä ja joissa tuhottiin miljardien edestä omaisuutta. Ainakaan demokraatit eivät niitä ole kansannousuksi tuominneet.
Vaaliteemoista Linden oli totaalisen kuutamolla ja katsoi sitä omien feministilasiensa läpi. Hänen mukaansa tärkein teema on aborttioikeus ja siitä viestiminen. Ei ole. Kannattaisi seurata mediaa. Siis muuta kuin suomalaista. Reuters kertoo että tärkeimmät asiat äänestäjille tällä hetkellä ovat inflaatio 29%, työllisyys ja talous 15%, väkivalta ja joukkoampumiset 8%, aborttilainsäädäntö 7%, siirtolaisuus 6%, ilmasto ja ympäristö 6%.
Siitä vaan demokraatit, toimikaa kuten Linden ehdottaa. Rummuttakaa aborttilainsäädäntöä niin tappio on varma. Inflaatiosta teidän ei kannata puhua, sillä demokraatithan sen on politiikallaan aikaan saaneet.
Uskooko Linden että republikaaniäänestäjät uskovat demokraattien väitteitä siitä että vaalitulos olisi uhka demokratialle? Linden uskoo, mutta eivät republikaanit ja kuten Linden sanoo, eivät läheskään kaikki demokraatitkaan. Tarvitaanko asian uskomiseen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan titteli?
Lopuksi toimittaja väitti vaalituloksen olevan selvä vaaleja seuraavana päivänä. Hyvä jos on, viimeksi niitä laskettiin vielä puolitoista viikkoa vaalien jälkeen.
Tekstin aiheet: