Perussuomalaiset

Jarmo Hussi

Kepulipeliä

Olen yksimielinen siitä että on parempi jos otikko on kaksimielinen tai -tulkintainen. Kepulipelillä viitataan siihen että ollaan epärehellisiä että myös kepuun. Kirjoitukseni käsittelee molempia.

Aloitan ensin niin rakkaalla medialla. Esimerkkejä kepulipelistä viime päivinä mediasta on löytynyt useita. Esimerkkeinä tuoreimmat, Hesarin lapsille suunnattu propaganda ja ylen ykkösaamu, niistä on merkkejä löydettävissä kun vaan on tarkkana.

Hesarin toimintaa on jo ruodittu, mutta mikä purkauksen aiheutti? Se että tutkimus osoitti perussuomalaisten olevan suosituin puolue ensi kertaa äänestävillä. Media oli siis tehnyt jotain väärin. Koska uutinen oli Hesarin, Hesari päätti tehdä korjausliikkeen, ja aloittaa pilteistä, mutta taisi ohjaus lyödä pahemman kerran vasemmalta yli.

Myös Yle yritti parhaansa Ykkösaamussa. Seija Vaherkumpu näki tilaisuutensa NATO-prosessissa ja Unkarissa ja yritti naitattaa fidesziä, kokoomuksen veljespuoluetta perussuomalaisille. Fidesz hengaili vuosia samassa europarlamenttiryhmässä kuin kokoomus. Vieraana ollut Jussi Halla-aho bluffin huomasi, ja Vaherkumpukin joutui hymyilemään kun tuli paljastetuksi. Yritti Yle vielä promota translakiakin kun nimesi Jussin ensin Riikka Purraksi ja puolueen puheenjohtajaksi kunnes oikea planssi saatiin ruutuun.

Ja sitten kepulien kepuliin, eli kepuun. Jyrki Lehtola julisti 10.2. kolumnissaan kepun luotettavuutta. Ajatus kulki suunnilleen näin: kaikki tietävät että kepu pettää aina, siis kepu on luotettavin puolue pettämisen suhteen.

Ja nyt kepun imagonluomiseen luotettavana puolueena joka pettää aina. Ensin pääsemme Mika Lintilään. Lintilän puhelimesta oli lähetetty demareja morkkaava meemi kepun sisäiseen, suljettuun, keskusteluryhmään. Sisäinen ja suljettu tarkoittaa sitä, että aiempi ennätys suljetun postausryhmän vuotamiseen medialle on ollut neljä minuuttia. Siis siitä kun twiitti on lähetetty ja että se on iltapäivälehden nettisivulla.

En sen enempää kuvaile tapaus Lintilää mutta teen kaksi huomiota: Lintilää, kepulaista ministeriä on epäilty huumorista. Raskauttava syyte jos on kepulainen ja körttialueelta valittu, kuten Lintilä on.

Lintilän mukaan tilin olivat kaapanneet afrikkalaiset hakkerit. Ehtikö Mikaa kaduttaa koodaribussin lähettäminen Afrikkaan? Eipä huolta. Ei tiliä olleetkaan kaapanneet afrikkalaiset hakkerit, joten kyseiseen projektiin käytetyistä rahoista ei taaskaan ollut hyötyä. Kun kyse on kehitysyhteistyörahoista niin onko tämä kenellekään yllätys, tietysti pois lukien ne jotka kärsivät voimakkaasta punaviherkaihista.

Seuraavaksi pääsemme käsiksi puolueen puheenjohtajaan Annika Saarikkoon. Eduskunnassa äänestettiin 10.2. hallituksen luottamuksesta joka koski velkaantumista ja taloutta. Viime kädessä äänestyksessä olivat vastakkain Lulu Ranteen voittanut epäluottamuskanta vastaan hallituksen luottamus. Hallitus sai luottamuksen, mutta jo hetki äänestyksen jälkeen Saarikko toi esiin syvän huolestumisensa taloudenpidosta ja velkaantumisesta. Miksi? Juurihan hallitus oli saanut luottamuksen.

Ja vielä kolmas imagonrakennustempaus kepulta. Arja Juvonen jätti 18.1. kirjallisen kysymyksen käyttövoimaveroista joka koski sähkö- kaasu-, dieselhybridi- ja dieselautoja

Kepu aloitti 27.1. vaalityönsä kärkitavoitteidensa julkaisemisella. Keskustan vaalikärjet ja keskeiset linjaukset esitteli puheenjohtaja Annika Saarikko. Iltasanomat kertoi lupauksista: Kymppilistassa oli muutama uusi, konkreettinen lupaus. Keskusta lupasi poistaa dieselin käyttövoimaveron ja korottaa yksinasuvien kotitalousvähennystä. Hienoa, loistavaa, uusi ja konkreettinen. Kun kepun vaaliohjelmassa on sama asia kuin yhdeksän päivää aiemmin jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä, ei kysymykseen vastannut ministeri Annika Saarikko voi muuta kuin kompata, vai mitä?

Jos niin luulit, rakas lukija, sinä ehdit jo unohtaa Jyrki Lehtolan luonnehdinnan miksi kepu on luotettavin puolue. Lukekaapa 9.2. annettu vastaus niin tiedätte. Puheenjohtaja Saarikon vaalipuhe eroaa ministeri Saarikon kirjallisesta vastauksesta kuin yö eroaa päivästä. Onko puoluejohtajan rehellistä antaa sellaisia vaalilupauksia joihin ministerinä antaa kielteisen vastauksen?

Erästä suurta yhdysvaltalaista ajattelijaa mukaillen päätän kirjoituksen kepu is what kepu does.

Tekstin aiheet: