Perussuomalaiset

Janne Aso

Kaarinan Ala-Lemun kaavoituksen ympärillä tummia pilviä

Olen ollut aikoinaan Kaarinan kaupunginvaltuustossa tekemässä työllisyysperustein päätöstä Ala-Lemun alueen kaavoittamiseksi ja golf-toiminnan mahdollistamiseksi. Todettakoon heti alkuun etten edes pelaa golfia ja huonosti minigolfiakin. Nyt olen hämmentynyt Kaarinassa esille nousseista asioiden valmistelun taustoista.

Yhtä esisopimuksen kautta maata alueella hallinnoivaa tahoa ei ole ilmeisesti kutsuttu neuvotteluihin, vaikka toimija on esittänyt kaupungille sopimusneuvotteluja jo vuosina 2014 ja 2015. Tästä on kaavoitusprosessin aikana vaiettu jostakin tuntemattomasta syystä. Onko syytä ollut kaupungissa vai maa-alueen omistaja Lemon Kartano Oy:ssä sitä en tiedä. Kuitenkaan kaupunki ei näemmä ole ainakaan virallisesti käsitellyt luottamushenkilöelimissä sopimusneuvotteluasiaa, kun pöytäkirjoista en ole asiaa havainnut. Itsekin kuulin asiasta vasta tämän vuoden aikana.

Ala-Lemun kartanon ja erityisesti golf-kentän kaavoituksen ympärille on kerääntynyt huomattavasti tummia pilviä, joita on vain voinut ihmetellä. Maankäyttösopimukseen on esitetty sisällytettäväksi sellaisia asioita, joita niihin ei normaalisti lisätä ja epäjohdonmukaisuuksia.

Alueen herkkyys ja liikennejärjestelyt ovat vaatineet tarkempia selvityksiä, jotta luonto- ja viihtyisyysarvot kyetään ottamaan huomioon. Tavoitteena on ollut saada alueelle uusi venesatama ja uimaranta-alue. Nämä ovat työllisyyden lisäksi kaupungille tärkeitä asioita. Turhan työn välttämiseksi Piispanristin ja Lemunniemen kaavoituksen ohjausryhmä edellytti yksimielisesti yksityiskohtaisen kenttäsuunnitelman esittämistä kaupungille. Tähän päädyttiin, koska oli kantautunut näkemyksiä, ettei golf-kenttä mahtuisikaan alueelle.

Nyttemmin Lemon Kartano Oy on asiamiehensä Kari Kantalaisen (kok, ex-kunnallisjärjestön puheenjohtaja) välityksellä vaatinut kaavoitus- ja rakennuslautakunnalta ja alueen ohjausryhmältä neuvotteluja kaavoitustilanteesta. Samalla Lemon Kartano Oy on esittänyt vaatimuslistan, joka piti sisällään mm. uimarannan poistamisen alueelta. Tätä kirjoitettaessa ei ole vielä selvillä mitä noissa neuvotteluissa on sovittu. Kaavoituksen pitkittyessä ja vaatimusten kasvaessa herää oikeutetusti kysymyksiä kaupungin intressistä hankkeen kokonaisuuden osalta.

Hanketta on käsitelty vuosia ja erilaisia asioita on selvitetty, mutta golf-hankkeen puuhamiesten todellinen into hankkeen toteuttamiseksi mietityttää. Kaavoituksen kautta syntyvä lisärakennusoikeus kiinnostaa tietysti maanomistajia, mutta onko kaupungin hankekokonaisuudelle asettamat tavoitteet toteutumassa enää? Hankkeen viivästyminen on lisäksi aiheuttanut sen, että kaupungin kannalta Lemunniemen kokonaisuuden toteuttamisen paineet kasvavat ja enää kauan ei kaupunki voi odotella Ala-Lemun hanketta, vaan joutuu harkitsemaan muiden alueiden toteutuksen nostamista Ala-Lemun edelle.

Selvää kuitenkin on, että jossain määrin alueen kaavoitustyön on täytynyt vaikuttaa Kaarinalaiseen kunnallispolitiikkaan, koska hankkeen asiamies on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Merja Kantalaisen (kok) puoliso. 

Toivottavasti avoimuus, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus toteutuu valmistelun jatkuessa, sillä nyt niin ei tunnu täysin tapahtuneen.

Janne Aso (ps)

kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja,

Piispanristin ja Lemunniemen ohjausryhmän puheenjohtaja

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000