Eläinten hyvinvoinnin turvaajat
Forssan luontomuseo järjesti vuosittaisen eläinpäivän viime lauantaina. Esillä olivat niin kissat, koirat ja erilaiset muut tutut lemmikkieläimet kuin eksoottisemmat matelijat ja linnut. Lisäksi kävijät pääsivät tutustumaan luontomuseon pysyvään näyttelyyn erilaisine täytettyine eläimineen ja pihalla oleviin suomenlampaisiin. Väkeä riitti, sää suosi ja ihmiset viihtyivät. Paikalla olleet ja omia eläimiään näytille tuoneet harrastajat pääsivät muistuttamaan vierailijoita siitä, miten lemmikkiä ei tule ottaa kevyin perustein ja muistaa, että eläimen hoito vaatii aikaa. Päivän teemana olikin eläinten hyvinvoinnin kunnioitus.
Vaikka Suomi on tässä asiassa pärjännyt kohtuudella, parannettavaakin löytyy.
Valtaosa tuotantoeläintiloista on hoidettu mallikkaasti. Stressin aiheuttaminen eläimille heikentää tuotteen laatua, joten senkin takia on kaikkien etu että eläimiä kohdellaan hyvin. Tuotantoeläinten teurastus hoidetaan Suomessa asiallisesti ja ylimääräistä stressiä tai kipua tuottamatta. Valvontajärjestelmä on olemassa ja toimii, mikäli ongelmia ilmenee, valvontaeläinlääkärit puuttuvat asiaan niin tiloilla kuin tuotantolaitoksissa. Tässä mielessä eläimistä huolehditaan jopa paremmin kuin vaikkapa vanhuksista, joiden hyvinvoinnista vastaavan viran, vanhusasiamiehen, perustaminen ei näytä päättäjiltä onnistuvan.
Suurempi haaste virkavastuulla toimivien eläinlääkärien toiminnassa on puuttua muiden kuin tuotantoeläinten kaltoinkohteluun. Valitettavasti lemmikkieläinten pahoinpitelyt ja hoitamatta jättämiset ovat lisääntyneet ja niiden myötä eläinsuojeluilmoitukset. Kunnan tai kaupungin valvova viranomainen saattaa löytää paikalle saapuessaan nälkiintyneitä ja huonokuntoisia eläimiä, joita on kaiken lisäksi pahoinpidelty ja vammat jätetty hoitamatta. Kaiken päälle eläimistä ei haluta luopua vaan päinvastoin suhtaudutaan vihamielisesti, jopa väkivaltaisesti, asiaa esittävään eläinlääkäriin. Näin ei saisi missään nimessä olla, viranomaisen työrauha tulee turvata tässäkin tapauksessa.
Eläintenpidon tulisi nimenomaan lisätä hyvinvointia eikä eläimen olla kärsijänä omistajansa ja tai muun ihmisen pahoinvoinnille. Eläinsuojelurikkomuksista tulisi antaa nykyistä paljon ankarampia rangaistuksia. On raukkamaista purkaa omaa huonoa oloaan uhriin, joka ei voi millään kohteluaan edes ymmärtää.
Lemmikkieläin saattaa olla pienituloiselle työttömälle tai eläkkeen varassa sinnittelevälle vanhukselle tärkein kumppani tällä on iso merkitys omistajansa hyvinvoinnille. Siksi esimerkiksi kunnallisten, kohtuuhintaisten eläinlääkäripalvelujen saatavuus tulee turvata. Kun eläin voi hyvin, tuottaa se iloa omistajalleen ja toisinpäin: eläin saa omistajaltaan tarvitsemansa huolenpidon ja turvan. Pitäkäämme siis eläimistä hyvää huolta!
Tekstin aiheet:
Täyttä asiaa! Lisäksi pitäisi tukea enemmän niitä yhteisöjä, jotka ottavat vastaan löytöeläimiä ja hylättyjä lemmikkejä. Nämä yhteisöt kituuttavat usein lähes kokonaan lahjoitusvaroin, joten myös näitä yhteisöjä pitäisi tukea paremmin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti