Perussuomalaiset

Jaana Vesterinen-Prähky

Miesselittäjä iski Kesärannassa

Nainen kirjoitti kirjan ja ollessaan eräässä iltajuhlassa, hän kertoi siellä ihmisille kirjastaan. Kuulijoihin liittyi mies, joka keskeytti naisen puhumalla kovaan ääneen tämän ylle, alkaen besserwisseröiden selittämään muille läsnäolijoille kertomusta tästä naisen uudesta ”hyvin tärkeästä kirjasta”.

Nainen yritti sanoa miehelle kolme, neljä kertaa, että juuri hän on kirjoittanut tämän kyseisen kirjan, josta mies polleana puhuu naisen yli mutta mies ei ollut naista kuulevinaankaan. Hetken kuluttua kävi ilmi, ettei mies ollut edes lukenut selittämäänsä naisen kirjaa.

Tämä tapahtui kirjailija Rebecca Solnitille vuonna 2008, jonka jälkeen hän käytti tapausta esimerkkinä blogikirjoituksessaan otsikolla ”Miehet selittävät asioita minulle”. Solnitin vuonna 2008 julkaisema kirjoitus levisi laajalle, ja joku keksi tilanteelle nimen: mansplaining – miesselittäjä. Nimi tulee sanoista man ja explaining.

* * *

”Urban Dictionary -sivusto määrittelee mansplainingin alentavaksi valistamiseksi, johon liittyy miehen kivenluja itseluottamus ja limainen varmuus oikeassa olemisesta, koska selittäjä on keskustelun miesosapuoli.”

”Selittävä mies ottaa leuhkan asennon, tähtää lasittuneet silmänsä horisonttiin ja ilmoittaa jumalallisella varmuudella, mistä on kyse.”

”Niin on, koska mies sanoo. Ja miestähän kuunnellaan.”

”Miesselittämisessä on kyse siitä, että selittäjä ilmaisee valtaansa tilanteeseen. Tärkeintä on, että selittäjä saa olla äänessä ja määritellä tilanteen muiden puolesta.”

Eräs mieslukija ilmoitti Solnitille, että ei ole koskaan kohdellut naista alentuvasti. Mies valitti, ettei Solnit ole viettänyt aikaa tavallisten miesten kanssa. Lopuksi mies selitti, miten Solnitin pitää muuttaa elämänsä.

”En tiedä mistä tämä johtuu, mutta miesvaltaisissa poliittisissa liikkeissä tuntuu syntyvän enemmän hyväveli-verkostoja, ja asioilla on taipumusta tapahtua mystisesti selän takana.”

”Jossain vaiheessa selän takaa astuu esiin mies, joka selittää, mitä on päätetty.”

* * *

Normaalisti tässä vaiheessa edellisen kaltaiset tekstit saattavat synnyttää seuraavia reaktioita:

”Miesselittämisestä puhuminen on karmeaa miessyrjintää! Kyllä naisetkin osaavat puhua alentavasti! Taas feministit mustamaalaavat miehiä ja jokainen mies ei todellakaan ole miesselittäjä!”

Juuri näin, eivät olekaan, eikä kenenkään päälle puhuminen ole kiinni sukupuolesta. Miesselittäminen ei todellakaan tarkoita vain miehen alentavaa puhetta naisille, mutta se nyt vain valitettavasti on se yleisin tilanne.

Kautta historian tiedämme, että miesselittäminen on vanha vallankäytön tapa, ja sillä osoitetaan, kenellä on valta määritellä ja kenen täytyy alistua kuuntelijan rooliin.

Vuoden 2018 ensimmäisen miesselittäjä-palkinnon saaja löytyy muuten alkuviikosta Kesärannasta kuvatusta tiedotustilaisuudesta.

Ai että, olin suorastaan aivan otettu kaikesta kuulemastani ja näkemästäni, ja erityisesti kaikista niin selvästi ja perusteellisesti pohdittujen argumenttien sisällöistä, joita Arhinmäki Leena Meren päälle posotti.

On se vaan aina niin uskomattoman inspiroivaa, kun keski-ikäinen suomalainen poliitikko kertoo naiselle pää punaisena, hihanreunojaan nykien, miten kaikki on keksittyä, täyttä propagandaa ja sulaa hulluutta!

Jotenkin tähän loppuun tuntuu, että alla oleva luonnehdinta mieselittäjästä istuu tähän herraan, kuin nenä päähän:

”Mansplaining eli miesselittäminen tapahtuu näin: miessukupuolta edustava henkilö ottaa naisen kommentoiman keskustelun haltuun, vähättelee tämän argumentteja, ignoroi naisen argumentit ja kertoo, kuinka asian laita on, koska hän tietää paremmin. Miesselittäjä saattaa hyssytellä, nostaa käden naisen eteen, korottaa ääntään keskeyttääkseen naisen tai jopa toistaa naisen aiemman argumentin osoittaakseen, että miehen sanomana hän on validimpi lähde.”

Just niin ja lehmät lentää.

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja