Perussuomalaiset

Ville

Y-sukupolven työntekijät

5 kommenttia

Tällä hetkellä Y-sukupolven edustajat ovat pääsemässä johtaviin asemiin työelämässä. Nämä 1980-1995 syntyneet ikäluokat tulevat edustamaan 2020 vuoteen mennessä puolta maailman työvoimasta. Sen takia tätä joukkoa kannattaa ja pitää kuunnella erittäin tarkkaan. Kuulun itse tuohon y-sukupolveen 1988 syntyneenä. Olen kasvanut teknologisen kehityksen siivittämässä maailmassa ja olen lapsesta asti päässyt kiinni yhteiskuntaan, joka on vuorovaikutuksellinen, digitaalinen ja sähköinen sekä koko ajan onlinetilassa.

Työelämään siirtyminen tällä ikäluokalla on tapahtunut pikkuhiljaa ja tunnusomaisina piirteinä on työurien sirpaleisuus, työttömyysjaksot ja epävarmat tulevaisuuden odotukset. Oman kodin hankinta ei ole kaikilta onnistunut säännöllisten tulojen puuttumisen vuoksi. Tämä on viivästyttänyt y-sukupolven tuloa asuntomarkkinoille. Myös pysyvästi laman 2009-2016 takia laskeneet tulot ja ansio-odotukset muokkaavat tämän sukupolven työntekijöiden elämää vielä pitkän aikaa. Tämä osaltaan viivyttää tämän sukupolven perheenperustamistakin moniksi vuosiksi eteenpäin. Viitteitä näistä ilmiöistä on viime aikoina esiintynyt eri tutkimuksissa runsaasti.

Eniten y-sukupolven päätöksiin työhön hakeutumisessa, viihtymisessä työssä ja muussa vaikuttavat yrityksen arvot ja eettiset valinnat. Palkka ei ole enää kaiken hyvinvoinnin mittari. Immateriaalit arvot, kuten motivoituminen työhönsä, työyhteisön yhteishenki, itsensä kehittämisen mahdollisuudet ja oikeudenmukaisuuden sekä rehellisten pelisääntöjen luominen ovat paljon tärkeämpiä kuin numeraaliset arvot y-sukupolven edustajille. Meidän ikäisemme haluavat kuulua arvoyhteisöön, joka vasta omaamme ja otamme kantaa omalla kulutuksellamme ja valinnoillamme maailman menoon. Töissä tämä näkyy vakiintuneiden toimintatapojen haastamisena, arvoihin perustuvassa käytöksessä ja itsensä kehittämisen halussa koko työuran ajan. Joustavuus ja mielekkyyden tunteminen omasta työstä ovat asioita, joita kukaan työnantaja ei voi sivuuttaa, kun palkka y-sukupolvea töihin. Vaadimme työnantajilta luottamusta oman työmme tekemiseen ja palautetta omasta toiminnastamme. Itsekin kyselen jatkuvasti palautetta toiminnastani, jotta pystyn edelleen kehittämään itseäni.

Matkustelu, hyväntekeväisyys ja eettinen kuluttaminen ovat asioita, jotka yhdistävät tämän sukupolven ihmisiä. Jokainen valitsee omalle kohdalleen sopivat asiat ja toteuttaa niitä arkielämässään. Nämä asiat kulkevat työn rinnalla ja muokkaavat koko yhteiskuntaa uuteen suuntaan. Haluaisin nähdä eritoten, että tämän sukupolven asennemuutokset vaikuttavat johtamiskulttuurin kehittymiseen yrityksissä. Ylipäätään maailman muuttuminen entistä arvopohjaisempaan suuntaan näen itse hyväksi. Kuinka kauan siihen lopulta menee ja mihin suuntaan yleensä kehitys käy, se jää nähtäväksi.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

”Immateriaalit arvot, kuten motivoituminen työhönsä, työyhteisön yhteishenki, itsensä kehittämisen mahdollisuudet ja oikeudenmukaisuuden sekä rehellisten pelisääntöjen luominen ovat paljon tärkeämpiä kuin numeraaliset arvot y-sukupolven edustajille. Meidän ikäisemme haluavat kuulua arvoyhteisöön, joka vasta omaamme…”

Sinänsä ihan hyviä näkökohtia, enkä nyt halua mollata enkä provosoida, mutta kuulostaa melkoisen itsekeskeiseltä asenteelta. Tätä olen ollut huomaavinani muissakin Y-sukupolven edustajissa. Kaikki keskittyy omaan hyvinvointiin, omiin kehitysmahdollisuuksiin; työpaikan tulee vastata omaa arvomaailmaanne. Jälleen, ihan hyviä näkökohtia, mutta ettekö te tuo mitään lisäarvoa työyhteisöön ja työnantajanne toimintaan vaikka kaikki asiat eivät aina miellytäkään? Siedättekö työyhteisössä eriäviä mielipiteitä? Oletteko itse valmiit toimimaan rehellisin pelisäännöin työpaikalla? Jos ette ole motivoituneet työhönne, onko se vain muiden vika? Elämässä pitää myös sietää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Hyvä kommentti sinulla. Olisin toivonut, että olisit voinut kirjoittaa nimelläsi, mutta vastaan silti. Lisäarvoa mitä Y-sukupolvi voi sinänsä tuoda töihin on vaikea laskea ja kertoa, mutta mielestäni eettinen ajattelu, kestävän kehityksen periaatteen omaaminen ja arvopohjainen ajattelutapa ovat mielestäni niitä lisäarvoja, joita yrityksissä ei ole vielä tarpeeksi toteutettu. Mielestäni Y-sukupolvi sietää juuri parhaiten eriäviä mielipiteitä, koska he ovat tottuneet jo koulussa jne. moniarvoiseen yhteiskuntaan ja omaavat tietoisuuden yhteisöistä johon haluavat kuulua. Motivoituminen onkin sitten vähän eri juttu. Se ei ole vain yksilöstä itsestä kiinni, vaan myös ulkoisista olosuhteista, kuten työpaikan ilmapiiristä jne. Yritys, jossa työntekijöistä kohdellaan huonosti saa helposti nykyään mainehaittaa ja on tulevaisuudessa entinen yritys. Näen myös, että vastauksesi on sukupolvisidonnainen. Työntekijä, jolla ei ole sitä lisäarvoa annettavana työnantajalle on juurikin tuo sietäjä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

En edes pyytänyt vastausta sinulta, mutta vastasit kuitenkin. Näyttää siltä, että kommenttini upposi vat täydellisesti sinuun. Enhän sinua erityisesti kommentissani maininnut vaan yleisellä tasolla. Hyväksyit siis yleistyksen kohdallesi ja siksi kommenttini osuivat sinuun hyvin kipeästi. Mielipiteitäni sinun on ilmiselvästi vaikea sietää sillä vastauksestasi läpikuulostaa juuri se suvaitsemattomuus, johon jo koulussa sinut on kasvatettu. Käytät kirjoituksissasi juuri sitä niin yleisesti käytettyä sanahelinää vailla mitään konkreettista merkitystä, se on tyhjää täynnä. ’Eettinen ajattelu’ – millä pohjalla, minkä pohjalta moraali määritellään (kristillisyys, islam, ateismi, kommunismi, jne.)? ’Kestävä kehitys’ – kenen kannalta, onko todella tieteellistä todistetta vai lobbareiden raportteja?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Jatkoa: ’Arvopohjainen ajattelutapa’ – Soroksen filosofia, kansallismielisyys, neo-kommunismi, jne? ’Moniarvoinen yhteiskunta’ – suvaitsevaisten suvaitsemattomuus? Näitä ”lisäarvoja” siis tarjoat työnantajalle? Ei ole ihme, jos ei töitä löydy. Mainitsemasi ”mainehaitta” ei kaada yhtä ainutta yritystä, se on toiveajattelua. Näen myös, että itsekeskeinen suvaitsemattomuutesi ei ymmärrä sukupolvista yhtään mitään ja osuit niin ohi! Tämä henkilökohtainen vaalikampanjasi puolueen sivustolla kertoo sinusta paljon, en näe tässä mitään lisäarvoa puolueen ajamille asioille, ja tämä kommentointi sinun tulisi sietää. Muut mielipiteet tyrmätessäsi et koskaan opi mitään uutta. Älä siis kirjoita enää sivustolle, jos et pysty sietämään kommentointia, jolle kirjoituksesi altistat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Edellisiin kahteen kommenttiin liittyen vastaan lyhyesti. Olen todellakin rehellisesti tuota mieltä, mitä kirjoitin. Harmi, että nimenomaan tämän nimettömän kirjoittajan on vaikea sitä hyväksyä. Ei sinun tarvitsekaan. Jokainen yksilö päättäköön itse millaista eettistä pohjaa yms. muuta haluaa käytettävän. Itseasiassa mainehaitta on aiheuttanut useita konkursseja yrityksille, saneerauksia ja valtavia tappioita, esim. Talvivaara, Caruna, Nokian Renkaat, Nordea jne. Kun katsot näiden yritysten osakekursseja ja uutisia mitä niistä on julkaistu voi huomata korrelaation mainehaitassa. Lisäksi kannattaa tutustua esim. Nordnetin julkaisemaan kyselytutkimukseen, jossa todetaan esimerkiksi Y-sukupolven erilaisesta sijoitusperusteista. Aion jatkossakin kirjoittaa tänne sivustolle, minua ei nimettömät kommentoijat häiritse mitenkään. Toivottavasti voin jatkossakin olla kommenttiesi kirvoittaja. Siedän oikein mielelläni muiden kommentointia ja en ole koskaan tyrmännyt hyvin perusteltuja näkemyksiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000