Perussuomalaiset

Ville

Ikaalisten kauppaoppilaitoksen toimintaa on kehitettävä

Monet kuntalaiset ovat huolissaan Ikaalisten kauppaoppilaitoksen kohtalosta tulevaisuudessa. Valtion rahoituksen pienentymisen takia Sasky joutuu etsimään miljoonasäästöjä muun muassa kiinteistöistä, mutta ei uskalla koskea opetuksen sisältöön. Kauppaoppilaitoksen kiinteistö on lopetusvaarassa, koska säästöjä haetaan seinistä, eikä niinkään opetuksesta itsestään. Näkökulma säästöissä on väärä, jos halutaan säästöjä vain kiinteistöistä, kun niitä on nimenomaan haettava alakohtaisesti työllistävyyttä arvioiden.

Ikaalisten kauppaoppilaitos on toiminut yli 50 vuotta Ikaalislaisten ja lähialueen asukkaiden hyväksi, siksi sillä onkin vahva paikallinen brändi ja vaikuttavuus. Tämän historiallisen jatkumon varmistamiseksi on tärkeää turvata mahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Paikalliset yritykset ovat hyötyneet merkittävästi paikallisen kouluttajan tuottamista osaajista työelämään. Taloushallinnon osaajista on Pirkanmaan alueella pulaa ja kansainvälisen kaupan osaajia tarvitaan yhä enemmän kansainvälistyviin yrityksiin. Yhdistettynä yrittäjyysopinnoilla tutkinnoista saadaan aikaan varmasti hyvä kokonaisuus.

Tulosvastuullinen päätöksenteko koulutusasioissa tarkoittaa, että jos leikkaamisen tarvetta ilmenee, niin leikataan heikoimmin työllistävistä koulutusaloista. Tämä tarkoittaa nykyisen yhteiskunnan tarpeiden kannalta sitä, että kulttuuri- ja taideopetusta pitää karsia ja kaupankäyntiin liittyviä koulutusohjelmia pitää lisätä merkittävästi. Alan työllistävyyden pitää olla ensisijainen peruste jatketaanko jotain koulutusohjelmaa vai ei. Kouluttaminen vain kouluttamisen ilosta ei ole kansantaloudellisesti järkevää, vaan rajalliset resurssit pitää keskittää paremmin tuottaviin koulutusohjelmiin.

Ikaalisten kauppaoppilaitos pitää korjata vastaamaan nykypäivän tarpeita. Tällainen päätös takaa parhaan lopputuloksen niin yhteiskunnan kuin yksilön, sekä Saskyn kannalta. Säästöjä pitää tehdä luopumalla vuokratiloista, joita Saskyllä Ikaalisissakin on. Karsimalla heikosti tuottavia koulutusohjelmia säästetään isoja summia yhteistä rahaa, eikä kouluteta nuoria kouluteta työttömiksi.

Saskyn toiseksi suurin omistaja on Ikaalisten kaupunki. Päättäjien pitää ottaa vastuu kotipaikkakuntansa menestyksestä myös tulevaisuudessa. Kaupunginhallituksen ja –valtuuston tulee tehdä asiasta virallinen päätös, eikä tyytyä antamaan suosittavaa lausuntoa. Omistajan ääntä on käytettävä ja Ikaalisten etua on ajettava, jotta alueen merkittävä oppilaitos voi jatkaa toimintaa. Ikaalinen voi kauppaoppilaitoksen tosiasiallisena omistajana antaa välityslainan tai taata lainan remonttia varten. Rahoituksen puute ei ole kauppaoppilaitoksen kohtalonkysymyksessä kuitenkaan olennaista. Ensisijaista on arvioida tulevaisuuden tarpeita, koulutuksen työllistävyyttä ja vahvan paikallisen imagon rakentamista. Kiinteistöstä luopuminen on lyhytnäköistä päätöksentekoa, joka tulee johtamaan kurjistumisen kierteeseen. Epäilen vahvasti, että Ikaalisten kauppaoppilaitoksen suosio ja brändiarvo katoaa mikäli se siirretään Ikatan kampusalueelle. Ikaalisten kauppaoppilaitoksen nimi on käsite, jonka paikalliset tietävät ja siksi sinne nimenomaan haetaan. Ikatan alla toiminen heikentää kauppaoppilaitoksen houkuttelevuutta ja ei silti tuo niin paljon synergiaetuja kuin on haettu toimintoja keskittämällä.

Haluan, että Ikaalislaiset ottavat asian vakavasti ja kertovat näkemyksiään päättäjille. Älkäämme hukatko yli puolen vuosisadan koulutusperinnettä Ikaalisista nykyisten vaikeiden aikojen vuoksi.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000