Perussuomalaiset

Tuula Salo-Männikkö

Alkoholi

Miksi Jeppe tai Janna juo? Juominen maksaa maltaita! Mitä asialle tulisi tehdä?

Mitä suurempi ongelma alkoholi on käyttäjälle, sitä suuremmat kustannukset siitä tulevat yhteiskunnalle.
Suomessa karkeasti laskettuna välittömät julkiset alkoholikustannukset ovat yli miljardi euroa vuodessa. Ne jakautuvat seuraavasti: 25% sosiaalihuoltopalveluihin (esim.asumispalveluihin),joita oli 790 726 tapausta, 24% sairauspäivärahoihin ja eläkkeisiin (esim. yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle n.400e), yksi ennenaikainen eläke menettettyinä työvuosina n.42 000/v, ennenaikainen kuolema 33 000/v, 24% järjestys ja turvallisuus, 14% oikeus ja vankeinhoito, 11% terveydenhuolto ( on myös paljon käyntejä,joita ei yhdistetä alkoholin käyttöön,vaikka perimmäinen syy on se ) ja vain 1% ehkäisevä päihdetyö. Julkiset alkoholin käytön kokonaiskustannukset voivat olla jopa 13 miljardia euroa vuodessa.

40 vuoden aikana Suomessa alkoholin käyttö on kaksinkertaistunut miehillä ja naisilla kuusinkertaistunut.
Tämä on lisännyt erityisesti kroonisia alkoholin aiheuttamia haittoja. Sekä työikäisillä miehillä,että naisilla alkoholiperäiset sairaudet ovat nousseet kuolinsyytilastoissa yleisimmäksi.
Kun meillä liikenteessä kuolee vajaa 300 ihmistä vuodessa, alkoholi vastaavasti tappaa yli 2000 ihmistä.
Vuonna 2010 meillä oli alkoholisairauksien sairaalahoitojaksoja n.22 900.
Erään tutkimuksen mukaan missä oli haastateltu 700 000 suomalaista, Naisista 53% ja miehistä 38% kertoo,että lähiomainen kärsii alkoholiongelmasta. Suomessa suurin osa alkoholin suurkuluttajista käy töissä!!
Alkoholin kulutus/v/asukas on noussut, samoin haitat. Esimerkiksi yhden haimatulehduksen hoito maksaa n.33 000 euroa ja maksatulehduksenhoito n.2750 euroa. Lisäksi alkoholinkäyttö,tupakointi ja mielenterveysongelmat liittyvät suuresti yhteen. Alkoholisteista 80%tupakoi ja heistä 70% polttaa yli 30 savuketta/vrk.
Yritysjohtajille tehdyn kyselyn mukaan n.60%:n työssäpoissaoloista liittyy alkoholi ja n.50%:lla työntekijöistä on päihdeongelmia.
45-54 v miehistä on n.33%:lla alkoholin riskikäyttöä. Riskirajoina on miehillä 7 annosta ja naisilla 5 vuorokaudessa. Viikkokulutuksen riskirajat miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta. Kummallisinta tässä on se, että avohoitokäynnit ovat laskussa ja erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynnit nousussa.
Lastenhuostaanotot ovat nousussa ja yhden huostaanotetun lapsen laitoshoito maksaa 110 000e/v.

Mielestäni kaikki pienikin varhainen puuttuminen alkoholin käyttöön säästäisi rahaa, perheitä, lapsia, ihmishenkiä sekä mielenterveydessä.
Sitä ehkäisevää päihdetyötä täytyisi lisätä nykyisestä 1%:sta.
Jokaisessa kohtaamisessa terveydenhuollossa voisi ottaa esim. käyttöön tällaisen testin:
http://www.paihdelinkki.fi/testaa/audit.
Alkoholiveron korotus on aika haastava, koska siinä tapauksessa se alkoholi haetaan Virosta, muualta tai tehtaillaan kotona ja kotimaiset verotulot jää saamatta, joilla niitä alkoholin aiheuttamia sairauksiakin sitten hoidetaan.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
PekkaS
#1

”Mitä suurempi ongelma alkoholi on käyttäjälle, sitä suuremmat kustannukset siitä tulevat yhteiskunnalle.” -Joskus tuntuu siltä että mitä suurempi ongelma kotimaisen alkoholimyynnin vähyys on yhteiskunnalle sitä pienemmät kustannukset siitä tulevat käyttäjille. Herää siis kysymys, mistä on kysymys kun laivaliikennettä tuetaan niin että nuo Viron liikuteltavat kerrostaloasunnot ja viina Suomenlahdella ovat melkein ilmaisia samalla kun väki Suomessa asuu suurelta osin sosiaalituen varassa?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000