Perussuomalaiset

Terhi Kiemunki

Kuntapäättäjän rooli hallintomyllerryksessä

2 kommenttia

Kun kuntavaaleissa valittu valtuusto aloittaa työnsä kesäkuussa, lähtee puoluepiireillä käyntiin aluehallintovaalien ehdokasasettelu ja kampanjatyö. Uusi maakuntavaltuusto aloittaa ensimmäisen kautensa keväällä 2018 ja ottaa hoitaakseen kunnilta sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muita alueellisia tehtäviä seuraavan vuoden alusta alkaen. Olemme suurimman hallinnon ja toimintatapojen uudistuksen edessä, mitä Suomessa on koskaan tehty.

Moni on ehkä miettinyt mikä on kunnan ja kuntapäättäjän rooli uudistuksen jälkeen. Kaupungin elinvoiman sekä kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen korostuu tulevaisuudessa kaikissa päättäjien toiminnoissa. Päätöksenteossa keskitytään vetovoimaisuuden, yritysten toiminnan ja osaamisen kehittämiseen. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut ovat maakuntien ja palvelutuottajien vastuulla, on kaupungilla merkittävä rooli ongelmien ennaltaehkäisyssä, eriarvoisuuden vähentämisessä ja terveyserojen kaventamisessa.

Tampereen huonon työllisyystilanteen korjaaminen on yksi tärkeimmistä tulevan kauden tehtävistä. Tulevassa maakuntamallissa maakunnat pääsääntöisesti sopivat TE-palveluiden tuottamisesta laissa säädetyt kriteerit täyttävien kuntien, yksityisten tai kolmannen sektorin tuottajien kanssa. Tampere on jo tänä vuonna mukana kokeilussa, jolla siirretään vastuuta työvoimapalveluista kaupungille. Tämä on tuhannen taalan paikka luoda uutta yrittäjyyttä, uusia työpaikkoja ja toimivien yritysten kasvua ja vähentää työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia.

Juuri avattu Pirkanmaan ELY-keskuksen tarjouskilpailu, jossa etsitään yksityisiä palveluntuottajia toteuttamaan työllistämispalveluja, on hyvä esimerkki palveluiden tehostamisesta. Ulkoistamista ei pidä pelätä silloin kun kyse on tulosvastuullisesta palvelusta, kuten tässä tapauksessa. Palveluntuottaja saa täyden palkkion vain, jos asiakas työllistyy yli 12 kuukauden työsuhteeseen. Samaan aikaan on karsittava kaupungin työllistämispalveluista päällekkäisyyksiä ja paisunutta hallintoa.

Tampereen Perussuomalaisten ohjelman mukaan kaupungin palveluiden ja hankintojen tulee työllistää ensisijaisesti paikallisia yrityksiä ja työntekijöitä. Kokonaistaloudellisuus on oltava hintaa tärkeämpi peruste. Investoitavaa löytyy muun muassa sisäilmaongelmaisista julkisista rakennuksista kuten kouluista ja päiväkodeista, niiden kuntoon laittaminen takaa säästöjä pitkälle tulevaisuuteen.

Henkilökohtaisista tavoitteistani pidän työllistämistoimien tehostamisen lisäksi tärkeimpinä perheiden ja ikäihmisten kotipalveluiden parantamista – sisältäen omaishoidon sekä lasten kotihoidon tukemisen; haittamaahanmuuton hillitsemistä luopumalla kaikista ohituskaistoista ja maahanmuuttajien eduista, keskittyen ainoastaan pakolaisten palauttamiseen kotimaahansa; sekä opiskelupaikkojen turvaamisen kaikille peruskoulun suorittaneille, meillä ei ole varaa päästää nuoria tuuliajolle.

Tamperelaisten hyvinvoinnista ei voida enää säästää, kaupungin on luovuttava megahankkeista sekä paisuneesta hallinnostaan ja ryhdyttävä investoimaan aidosti asukkaitaan hyödyttäviin kohteisiin. Kaupunki on kaupunkilaisia varten ja sen päättäjät valitaan ajamaan heidän etujaan, ei maailmaa parantamaan.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Trumpin ja Brexitin maailmassa protektionismilta ei voine välttyä. Paikallistason rooli korostuu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Megahankkeet eräänlaiset kroisostelut eivät kuulu ihan jokapäiväiseen arkeen,sillä vaarana on jo ovella että aivan tavallisten ihmisten haasteet jäänevät taka-alalle,jos niihin ei panosteta laadullisesti.
Huomioiden kuitenkin tarpeelliset kuin ympäristölliset hankkeet mutta itse ihminen kuin arjenelämä käytännössä pitää olla etusijalla. Monumentit ei elämän laatutekijöitä paranna tavallisessa arjessa.
Paikallistasosta/-päätöksistä lähtee hyvä arki ”ilman megavivutusta” !
Ihminen kuin ympäristötekijät pitää olla keskiössä !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000