Perussuomalaiset

Tanja Hartonen

Sanahelinää

Sanahelinää

Mikä ihme siinä on niin vaikeaa kirjata hoitajien mitoitus lakiin. Suositus on suositus, jota saa rikkoa. Miksi ihmeellä tähän ei muutosta tapahdu? Vai onko se vain kustannuskysymys. Valtiolla ei ole varaa hoitaa vanhuksiaan, niin hoitajat pidetään minimissä ja sen alle. Ei voi olla totta, ettei yhteiskuntaa tämän enempää kiinnosta vanhuksen loppuaika. Jonka toivoisi olevan inhimillistä ja kiireetöntä. He ovat veronsa yhteiskunnalle maksaneet ja antaneet panoksensa jollain muulla tavalla olemalla osa yhteiskuntaa. Ennen oltiin laitospaikoissa ja olin kunnalla työssä sen muutospaineen alla, kun laitospaikat muuttuivat palveluasumispaikoiksi. Laitospaikan maksoi yhteiskunta lääkkeineen. Palveluasumiseen siirryttäessä vanhus maksaa itse lääkkeensä, vuokran yms. Yhteiskunta sai säästöä. Mikään ei muuttunut fyysisessä ympäristössä, ainoastaan maksaja.

Hoitoon ei panosteta riittävästi. Yksityisellä puolella on artikkelin mukaan mitoitukset paremmalla tolalla, koska se vaaditaan. Kunnalla voidaan asiasta luistaa. Sairastapauksissa toivon, että vajaalla miehityksellä ei töitä tehdä. Sitäkin on tapahtunut. Silloin suihkutukset siirtyvät siihen asti, kunnes ”miehistö” on täysilukuinen. Eli edes minimimitoituksessa.

Noin kymmenen prosenttia hoitopaikoista alittaa edelleen vähimmäistason? Oli edellisten vaalien vaaliaseena tämä hoitajamitoitus, jolloin kehuttiin,  että jos yksikin paikka menee suosituksen alle, se kirjataan lakiin.

Tiesin tämän jo silloin, että on vaan sanahelinää. Ja sitähän tämä on. Jos olisi haluttu kirjata lakiin, se olisi jo tehty. Lakiin pitäisi kirjata myös säännöllinen ulkoilumahdollisuus.

Ymmärrän, ettei löysää haluta. Ei kukaan sitä halua. Henkilöstön sitoutuu työhönsä kuin oman yrityksen pyörittämiseen. He tekevät työnsä, omatunto kaivaa jatkuvasti ja uran vaihtokin mietityttää.

Kotihoitoon halutaan panostaa? Mitä on se kotona asuminen. Jos asut 5-10km päässä keskustasta, et saa kunnan kotihoidon palveluja kotiisi. Asut liian kaukana? Onko tähän joku laki, vai on onko se vain paikkakohtaista? Ethän sinä silloin saa asua kotona. Sinun pitää muuttaa taajamaan, jos meinaat kotiisi saada hoitoa, ja ruokaa. Mitä kotona tukemista se on? Sinuthan pakotetaan jättämään kotisi. Muutat yhteen huoneeseen, johon mahtuu hätäiseen pieni keittiön pöytä, sänky ja kirjahylly. Saat omat verhot ja muutaman valokuvan. Ja sinulle kerrotaan, että se on sinun koti. Tuntuisiko itsestäsi siltä, että se on oikeasti koti? Siis mitä ihmettä? Kotihoitoon on helppo jättää kaikki vanhukset. Siinä ei ole mitoituksia, resurssien määrää ei lasketa. Kyllä lakiin pitäisi kirjata minimiaika, jonka hoitaja asiakkaallaan on käyntikerta. Riittääkö 6 min/käynti. Mitä se kuuden minuutin käynti maksaa suhteessa?

Hoidettaisiinko ihan omat, arvonsa ansainneet vanhukset kunnolla, niin, että he kokevat myös olevansa arvokkaita?

http://yle.fi/uutiset/hoitajamitoituksen_kirjoittaminen_vanhuspalvelulakiin_kariutumassa/7749838

TÄMÄ KANNATTAA LUKEA:

http://www.hs.fi/politiikka/a1305627710210 

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000