Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Budjettiriihen anti verotukseen ristiriitainen

5 kommenttia

Rinteen hallitus on saanut budjettiriihen tuotoksen julki eilen. Ainakin hallitus näyttää uskovan riihessä sovituilla toimilla saatavan työllisyyden hallitusohjelmaan kirjatun 75 %:n tasolle hallituskauden loppuun mennessä ja 30000 uutta työpaikkaa ensi vuoden loppuun mennessä. Toive näyttää varsin kovalta huomioiden taloussuhdanteen kehityksen suunnan kaikkine esitettyine toimineen.

Budjettiriihen veropäätökset merkitsevät palkkaverotuksen yleistä kiristymistä ensi vuonna. Myös ostovoima heikkenee kaiken kaikkiaan Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtisen ja Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan.
Verojen (arvonlisä- ja valmisteverot) kiristykset ilmenevät Taloussanomissa olevasta Veronmaksajien laatimasta taulukosta. Juuri nämä korotukset budjetissa kohdistuvat siihen veroja eniten maksavaan ryhmään eli keskituloisiin. Toisaalta sitten työministeri Harakan julkaisemasta listasta käy ilmi hyvin ristiriitainen tieto, joka kertoo Työllisyyspaketti (sivu 4) julkaisussa ”Pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään”. Eikö ministeriöiden virkamiehet vertaile keskenään budjetin lukuja, kun näin ristiriitaista budjettia verotukseen ja työllisyyteen vaikuttavista toimista kerrotaan? Vai onko tarkoituksena vain huijata kansalaisia jopa kertomalla verotuksen alenevan, vaikka monia veroja kiristetään (bensiini, diesel, tupakka, virvoitusjuomat)?  

Nordean Kärkkäinen puolestaan toteaa ”Suurin häviäjä on vähintään keskituloinen ihminen, joka asuu julkisen liikenteen ulottumattomissa tai käyttää paljon autoa ja ehkä sattuu vielä tupakoimaan.
– Pienituloisille budjetti tuo paljon lisäyksiä sosiaaliturvaan. Ne kompensoivat välillisten verojen kasvua. Ne eivät ulotu keski- ja suurituloisiin, ja sitähän hallitus on tässä hakenutkin.”

Niin ja kyllä nuo polttoaineiden välillisten verojen korotukset vaikuttavat myös yritysmaailman kannattavuuteen ja melkeinpä veikkaan vaikuttavat osin työllisyysnäkymiin kielteisesti. 

Totta kai budjettiin näyttää sisältyvän myös hyviä esityksiä, mutta päällimmäiseksi jää kuitenkin konkretian puuttuminen etenkin, kun ollaan menossa tuottavuudessa alamäkeen päin. Ennusteet lupaavat ensi vuonna noin 0,5-0,7 %:n tuottavuutta BKT:stä. Budjetin menoja kasvatetaan vaikkei ylimääräistä rahaa olekaan. Rahoitus hoidetaan ottamalla lisää velkaa ja myymällä valtion omaisuutta. Kaikki tämä tehdään kertamenoja rahoittaen. Ei kovin viisasta valtiontalouden hoitamista, vaikka lainakorot ovat suotuisalla tasolla. Saas nähdä mitä tapahtuu hallituskauden lopulla, kun otetaan esille hallituohjelman kirjaus Lupaus tuleville sukupolville-kohdassa ”Emme halua myöskään elää tulevien sukupolvien kustannuksella: sen vuoksi sitoudumme 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.” Tuo tarkoittaa sitä, ettei velka voi lisääntyä hallituskauden alusta ja budjetti on tasapainossa tulojen ja menojen suhteessa. Epäillä sopii ettei tämä ohjelman lupaama tasapaino tule toteutumaan.

Mielenkiintoista keskustelua tiedossa eduskunnan budjettikeskustelussa.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Rinteen takki kääntyi taas
#1

A. Rinne lupasi, ettei palkkaverotus kiristy.
Jälleen takinkääntö….

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#3

Rinteen toiminta näyttäytyy itselleni jonkinlaiselta tuuliviiriltä. Yhtenä päivänä puhutaan/luvataan yhtä ja toisena se muuttuu.

Sitä ihmettelen suuresti kuinka keskusta lähti ylipäänsä tämän tuuliviirin kanssa yhteiseen hallitukseen. Rinteen hallitus on kuitenkin paljon enemmän vasemmistolainen kuin ikään oli esim. Lipposen hallitus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

Takinkääntö taitaa olla , enemmän Sääntö kuin poikkeus! Pelkään vähän hallitukselle tällämenolla seuraavissa vaaleissa , kansantuomiota !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Kyllä, seuraavat vaalit tulevat osoittamaan kuinka kansalaiset hyväksyvät hallituksen toiminnan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Onneksi olen eläkkeellä 1700 € brutto/kk.
Pihassa 10 vuotias työaikana 30 km:n työmatkalle ostettu pieni diesel- auto, jonka voin myydä. Asuntona 25v sitten hankittu nyt velaton kolmio.
Tällä eläkkeellä ei maailmaa kierretä, vaan kaikki eurot mitä tulee, suurin piirtein myös menee. Vaikka lääkkeisiin ei juuri euroja kulukaan. Sata tai kaksi joskus jää, joskus menee saman verran pakkaselle. Hyvinvointiviivalla siis keikutaan. Luultavasti 10v kuluttua tämäkään eläke ei riitä, vaan pikkuhiljaa pankkitili kuivuu.
Kaikilla työssä käyvillä ei ole näinkään hyvin:

Selvää on, että jos joku saa 2000 € kk-palkkaa, ei sillä elä eikä asu ilman tulonsiirtoja. Kulkeminen työhön tulee kalliiksi, lasten päivähoidot, ruokailu työpaikalla ja kotona, vuokrat, vaatetukset, harrastukset, sähkö- ym laskut… Jääkö vapaa aikaan euroakaan? AI niin !!! Anttihan lupasi harrastusrahaa.
Maalla on pitkät matkat päivähoitoon, kauppaan, terkkariin, työhön. Auto on välttämätön paha.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000