Perussuomalaiset

Sirpa Abdallah

Brexit ja vapaa liikkuvuus

5 kommenttia

Schengen ja vapaa liikkuvuus

Eilisiltainen A Talk keskustelussa Jussi Halla-aho (ps) kiinnitti huomiota brexitin yhteen perussyyhyn eli vapaa liikkuvuuteen, vaikka Britannia ei kuulu schengen alueeseen.

SCHENGEN-VALTIOITA OVAT ALANKOMAAT, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. Iso-Britannia ja Irlanti eivät ole liittyneet Schengen-sopimuksiin, vaikka Amsterdamissa pidetyssä kokouksessa 1997 Schengen-järjestelmä päätettiin sulauttaa Euroopan unioniin.

Brexit-sopimukseen on kuitenkin sisällytetty vapaan liikkuvuuden vaatimus. Miksi, vaikka Britannia ei ole vapaan liikkuvuuden sopimusta allekirjoittanut? Onko tuo EU:n yksi pakottamiskeino unionista eroamivaikeudelle? Siltä näin maalikon silmissä tällainen vaatimus näyttäytyy. Norjaan ei pitäisi verrata, sillä maa on allekirjoittanut ko. sopimuksen. EU:n sisämarkkinat eivät välttämättä liity vapaaseen liikkuvuuteen vaan työtä voi edelleen hakea samoin periaattein kuin kolmansien maiden kansalaiset (schengen-alueen ulkopuolelta).

Pikapuoliin selviää tapahtuuko brexit ns. Kovana erona vai alustavan sopimuksen pohjalta. Brexitin etenemistä on ylen nettisivulla kaavio.

EU komission keskustelutaito jyrkkinä esitetytinä vaatimuksina brexitissä saattaa johtaa eri jäsenmaissa lisääntyvään kritiikkiin jäsenmaiden kansalaisten keskuudessa. EU:n sanelupolitiikka varsinkin Saksan ja Ranskan esittäminä vaatimuksina muita jäsenmaita kohtaan ilman, että kansalaiset pääsevät vaikuttamaan enemmän asioiden päättämiseen, ei tule johtamaan pidemmän päälle mihinkään hyvään vaan lisää riitoja ja eripuraisuutta.

Toukokuun eu-parlamenttivaaleilla tulee olemaan suuri merkitys unionin tulevaan suuntaan. Haluavatko jäsenmaiden kansalaiset enemmän päätösvaltaa itse jäsenmaille vaan hyväksytäänkö pienen piirin päätökset. A Talkin keskustelun pohjalta itselleni jäi sellainen kuva, että Aura Salla (kok) puolueineen (kokoomuksen johtotaso yleisemminkin) on vankasti kannattamassa syvenevää liittovaltiota ja yhä suurempia tulonsiirtoja sekä vastuiden kasvattamista. Lienenkö ainoa Sallan puheet tuolla tavoin käsittänyt?

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

Samanlaisen kuvan sain itsekin ja tyttö oli siellä tekemässä Ylen kustantamaa eu-parlamenttiin pääsytyötä.
Kovin kovaäänisiä naiset olivat ja täytyy nostaa hattua Halla-aholle, joka pysyi rauhallisena, vaikka sossutäti jatkuvasti keskeytti.
Juontajakaan ei saanut keskustelua pysymään aisoissa ja itsekin jatkuvasti palasi Puolaan ja Unkariin, vaikka aiheena oli maahanmuuttoa vastustava liitto (Italia, Puola, Unkari).
Toisaalta oli hyvä, että näistä EU vaaleista keskustellaan. Toivottavasti moni suomalainenkin äänestää niissä ja äänestää Suomen etujen puolesta.
Varsin monelle nämä Eu-parlamentin ryhmittymät ovat täysin hebreaa, joten nyt valistusta suomalaisille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Kiitos mielipiteistäsi ja siitä että käsitit samoin kuin minä Aura Sallan puheet.

Joo, kyllä minunkin mielestä Jussi perusteli sanomisensa hyvin muihin keskustelijoihin (päällehuutelijoihin) verrattuna. Jussi toi esille myös sen,ettei yle uutisoi EU:n asioista kuin hyvin harvoin ja silloinkin sellaisin argumentein ettei tavan kansalaiselle voi syntyä omia mielipiteitä ja käsitystä esityksistä/päätöksistä.

Kyllä ylen tulee aktivoitua paljon parempaan informatiiviseen uutisointiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#3

”Free movement of people between the EU and UK will end in March 2019, UK government ministers have said.

From that date EU workers moving to the UK will have to register, at least until a permanent post-Brexit immigration policy is put in place.”

Jos sopimus brexitistä syntyy, sisältynee siihen jatko _työvoiman_ vapaalle liikkuvuudelle molemmin puolin. Eli, että erillistä työlupaa ei tarvita.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hämmentynyt
#4

Harri, kirjoitat tuossa mm. ”Tästä päivästä lähtien Yhdistyneeseen kuningaskuntaan siirtyvien EU: n työntekijöiden on rekisteröidyttävä ainakin siihen asti, kunnes pysyvä Brexit-maahanmuuttopolitiikka otetaan käyttöön.”

Olen käsittänyt siten, että brittien on tarkoitus jatkaa tuota rekisteröimismenetelmää myös lopullisessa erosopimuksessa. Silloin tarkoittaa sitä, että työpaikka tulee olla valmiina maahan siirryttäessä ja lupa siirtymiseen saatu. Se, mitä eu tekee eron jälkeen noudattanee samaa työlupakäytäntöä. En siis usko, että Britannia solmii Schengen tai muuta vastaavaa sopimusta, kun ei ole sitä tehnyt tähän päivään mennessä. Tosin schengen on jo nyt kuollut kirjain siinä mielessä kuin siinä sopimuksessa on sovittu. Kas kun nyt jäsenmaissa ”seikkailee” henkilöitä, joilla ei ole edes eu:ssa oleskelulupaa saati kulkuoikeutta.

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=457&langId=fi

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Harri, lisään vielä työvoiman vapaan liikkuden käsittävän eu:ssa myös sosiaaliturvan liittyvän samaan problematiikkaan ja britit eivät halua olla mukana täyden vapaan liikkuvuuden piirissä. He ilmeisesti haluavat itse päättää milloin ja mistä alkaen työhön tulevat kuuluvat sosiaaliturvan piiriin.

Rajavalvonta kuitenkin tulee voimaan heti erossa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000