Perussuomalaiset

Mervi Eskelinen

Digitalisaation viidakossa.

2 kommenttia

Mummon vointi on tänäkin aamuna heikohko ja hän on yksin. Hän tuntee tarvitsevansa pikaisesti lääkärin apua. Mummo asuu 30 kilometrin päässä keskustasta. Mummolle on asennettu kotiin digitaalisaatiolaitteet. Näiden tarkoituksena on sujuvoittaa ja tuoda joustavuutta mummon arkeen.

Mummolla on rintakipuja. Nyt nopeasti puhelin käteen. Mummo saa hädin tuskin rintakivussa soitettua käsipuhelimella keskustan terveysaseman sairaanhoitajalle. Mummo odottaa ja saa sanoman, jossa sairaanhoitaja kehottaa mummoa valitsemaan soitetaanko hänelle vai jättääkö hän viestin. Mummo saakin valittua: odotan.

Sitten sairaanhoitaja vastaa ja mummo yrittää kertoa tarinaansa. Sairaanhoitaja kehottaa mummoa käyttämään hänelle asennettua digitaalista palvelua. Sen avulla hän voi kysyä ja tilata palvelusetelin, joka määrittää palvelua. Ei kovin yksinkertaista, ei varmaan kenenkään mielestä.

Osaako mummo käyttää digitaalista palvelua ja valita itselleen sopivan palvelun? Kaikki alueen palveluntarjoajat tulisi olla tarjolla. Mummon tulisi tietää mikä palveluseteli, mitä sillä saa ja miten sitä voi käyttää.

Entä kun mummo tarvitsee yhteydenottoa etälääkäriin tai etälääkäri on sovitusti mummoon yhteydessä. Miten onnistuu linkkien avaaminen? Itsemääräämisoikeus, meneekö se ojasta allikkoon?

Eräänä ratkaisuna olisi muun muassa ns. palvelun järjestäjän tarjoama arjen koordinaattori. Hän arvioisi mummon terveyden ja mummon ympäristöolosuhteet. Hän ohjasi, neuvoisi ja auttaisi digitaalipalveluiden käytössä sekä aika-ajoin kävisi mummon luona.

Oma budjetti syrjäyttäisi palvelusetelin. Mummolle suunnitellaan vuotuinen budjetti. Näin mummon ei tarvitse miettiä palvelun hintaa. Hän voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palvelun. Joka sektorilla palvelu on samanhintaista. Palveluseteliin sisältyy omavastuuosuus. Olisi huolehdittava, että omavastuuosuus ei muodostu liian korkeaksi.

Näyttävätkö digitalisaation sotepalvelut mummon silmin yhdenvertaiselle ja laadukkaalle?

Mervi Eskelinen, eduskuntavaaliehdokas, Kaakkois-Suomi

Karin Karjalainen, kanssakirjoittaja

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

Kyllä pelottaa vanhuus, jos ”hoito” kehittyy tähän suuntaan!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#2

Tälläisessä tapauksissa emme enään puhu tasa-arvoisuudesta eri väestöryhmien välillä kuin myös vaikuttaa että hyvinvointivaltio on_siirtynyt tunnottomiin bitteihin ilman tasavertaisuutta.
Ehkä hyvä renki mutta huono isäntä peruspalveluissa digitaalisuus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000