Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Tieto on valtaa ja oikea tieto vie perille

Kun on vuosikymmeniä seurannut suomalaisen mediayhteiskunnan syntyä pitäisin sellaista käytäntöä sopivana, välttämättömänä, jossa maan hallituksen jäsenet tiedottavat toiminnastaan käyttäen muutakin mediaa kuin sosiaalisen median väineitä. Aiemmin se oli STT. Somen mediat eivät ole kaikkien kansalaisten käytettävissä ja käyttäjäjoukkokin on äärimmäisen pirstaleinen ja seuraa hyvin erilaisia medioita. Nyt valtiovarainministeri twiittaa, joku pitää omaa blogiaan ja kolmas oman puolueensa medioita jne.jne. Kansanedustajista taas osa on puhtaasti iltalehtien lööppien varassa vaativaa virkaansa hoitaessaan. Heistä tunnetaan kohu-uutiset. Kohu-uutiset taas ruokkivat ylen uutisia ja valtamediamme.

Tämä kirjoitus on vuoden takaa. Se on nyt yhtä ajankohtainen. Olemme oudossa tiedotusmyllyssä, jossa esimerkkinä ministeri Berner saa aikaan kohun, joka joudutaan ampumaan sitten alas kun autokauppa on jo pysähtynyt. Näitä saa kuulla ja ottaa itse vastaan päivittäin sekä oikoa ministereitten tai paikallisten poliitikkojen sammakoita ja median päivittäistä tiedottamista. Kun oikeaa tietoa ei oikein tahdo löytää edes vanhoista medioistamme, vaan enemmänkin joko viihteellistä tai muuten värittynyttä tietoa, sosiaalinen media ei ole kovin luotettava sekään muuna kuin ajankuluna. Yhdysvaltain vaalit olivat tyypilliset oman aikamme vaalit ja valittu presidentti oman aikamme presidentti hänkin.

BBC ja muut suuren globaalit tiedottajat antavat kohtuullisen uskottavaa tietoa, elleivät ala tehdä nekin poliittista mediaa Yhdysvaltain vaalien tapaan siihen itsekin osallistuen.

Paikallista ja suomalaista sieltä ei kyllä löydä ja siinä olemme omien medioittemme varassa. Siellä taas toimii sääntö: mitä suuret edellä sitä pienet perässä.

Sote ja maakuntahallinnon eteneminen on tällainen mutkikkaampi ja vähemmän ymmärretty uudistus kokonaisuutena. Siitä hankittava tieto on kuitenkin edelleen poikkeuksellisen kirjavaa ja myös virheellistä. Forssasta ja sen paikallista mediaa seuraten saa aivan eri kuvan kun siirtyen Seinäjoelle tai Iisalmeen, Rovaniemelle. Vanha teollinen yhdyskunta tiedottaa paikallisten poliitikkojen kautta ja muistuttaa menneen maailman ajoistamme. Lopulta avaintehtävää hoitava kaupunginjohtaja ottaa ja muuttaa lähemmäs Helsinkiä hänkin.

En muista alan tutkijana ja professorin virkaakin välillä hoitaneena joutuneeni näin hankalasti tiedotetun uudistuksen kokijaksi aiemmin. Jos en olisi yhdyskunta- ja aluesuunnittelun tutkija liki puolen vuosisadan ajalta, ja siten virkani puolesta mukana byrokratian rakennustalkoissa ikäni elänyt, sekä myös luottamustehtävien kautta seurannut uteliaana ihmisenä prosessien etenemistä eri puolella Suomea ja maan rajojen takana, en kykenisi kansalaisena hahmottamaan, missä mennään nyt ja miksi, kuka tai ketkä ovat maassa ehtineet ja mihin vaiheeseen. Häme maakuntana on melkoisen pitkällä.

Niinpä saan usein postia omaan mediaani sekä puheluja, joissa kerrottaan ettei maakuntaahallinnosta tule ikinä mitään eikä sotestakaan. Valtaosa Suomen maakunnista on kuitenkin jo hoitamassa maakuntahallintoa ja Hämeessä väliaikainen hallinto aloittaa toimintansa tulevana kesänä. Ensimmäinen demokraattisesti valittu valtuusto ja hallinto aloittaa vuoden 2018 tammikuussa.

Siis vajaan vuoden kuluttua ja välillä meillä on myös kuntavaalit ensi huhtikuussa. Vaaleja riittää muutenkin kun valitsemme myös presidentin, mepit ja maaliskuussa 2019 uuden eduskunnan. Rinnalla Eurooppa käy omia suuria vaalejaan jo kuluvan vuoden aikana ja varmasti ne vaikuttavat myös omiin vaaleihimme. Yhdysvaltain vaalit unohtuvat.

Lopuksi tietoa hitaana pidetystä Hämeestä. Tiedän toki että on maakuntia, jossa ollaan jopa pidemmällä. Pääsääntöisesti ne kuitenkin voittavat, jotka ovat muita nopeampia. Nopeat kun syövät hitaat ja etenkin uudistusta jarruttelevat ja siis passiiviset. Forssa kuuluu näihin jarruttelijoihin joka asiassa. Yhdysvalloissa tällaisia ovat ns. ruostevaltiot. Forssan kaupungin siluettia kuvaava yrittäjäpatsas on ruosteisena nähtävissä liikenneympyrässä kaupunkia Hämeenlinnan suunnasta lähestyen. Sen symboliikasta ei voi erehtyä. Niin paksua tuo ruoste on veistoksen pinnassa jo muutaman viikon jälkeen paljastustilaisuudesta.

Uuden maakunnan valmisteluun asetetaan Hämeessä väliaikainen hallinto kesällä 2017.

Maakuntahallitus päätti käynnistää neuvottelut väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamiseksi Kanta-Hämeen sote- ja maakuntauudistukselle. Aivan riippumatta siitä mitä Forssassa tapahtuu ja kuinka siluetti ruostuu.

Koko maassa uudet maakunnat perustetaan suunnitellun aikataulun mukaan 1.7.2017. Ennen ensimmäisiä maakuntavaaleja ja uuden maakuntavaltuuston ja –hallituksen nimeämistä tammikuussa 2018 päätökset maakunnan puolesta tehdään väliaikaisessa hallinnossa. Maakuntien perustaminen ja väliaikaishallinnon asettaminen tapahtuu sote- ja maakuntauudistuksen voimaanpanolain nojalla.

Maakunnan liitto johtaa sopimusneuvotteluja, joissa maakunnan liitto, Kanta-Hämeen kunnat, sairaanhoitopiiri, erityishuoltopiiri, pelastuslaitos, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä työ- ja elinkeinotoimisto sopivat väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta.

Jäsenet valitaan näiden organisaatioiden viranhaltijoista ja maakuntahallitus asettaa väliaikaishallinnon sovitun mukaisesti. Kokoonpanoon valitut henkilöt pysyvät virkasuhteissa työnantajaorganisaatioihinsa. Väliaikaishallinto voi palkata maakunnan palvelukseen henkilöstöä valmistelutehtäviin. Väliaikaishallinnon rahoitus tulee pääosin valtiolta.

Uudistuksen toteuttamista varten on maakuntaan lisäksi mahdollista perustaa poliittinen seurantaryhmä.

Hämeessä lisätietoja uudistuksen valmistelusta www.omahame.fi ja www.alueuudistus.fi

Lisätietoja antaa muutosjohtaja Matti Lipsanen, puh. 050 5060 697

Tervetuloa mukaan tekemään Omaa Hämettä! • Oma Häme

Oma Häme on Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistukseen erikoistunut hanke. Tervetuloa yhteistyöhön!

omahame.fi

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja