Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Suomalainen visio - näillä mennään

8 kommenttia

Kiintoisaa oli seurata jytkyn jälkeen, kuinka esim. demaripoliitikko Jaakonsaari kertoi yrittävänsä valaista kollegoitaan Brysselissä, ettei Suomessa tavattava “populismi” ole lainkaan sama ilmiö kuin maailmalla leviävä “uuspopulismi”. Ei hän näitä termejä käyttänyt, mutta tarkoitti kyllä samaa kuin aiempi blogini ja kirjani. Hän kun pohjoispohjalaisena tunsi SMP:n ja vennamolaisuuden, J. Juhani Kortesalmen ja tiesi mistä siellä oli kyse silloin, kun pienviljelijät ja metsätyöläiset, pienyrittäjät kylineen unohdettiin.

Ei likimainkaan samasta, joka raivosi kohta arabi-islamilaisissa maissa, aiheutti epävakautta ja katkeruutta Ruotsissa ja Hollannissa, Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa sekä oli nuorten radikaalien liikehdintää käyttäen uusia taskuun mahtuvia tietokoneitaan kiitos Applen ja sosiaalisen median hybridiyhteiskunnan, hybridisotien ja kybersotien synnyn ja muutokset Asiassa ja Afrikassa, globalisaation uudet kasvot ja satojen miljoonien uusnomadien ja pakolaisten liikehdinnän.

Ei hän näitä käsitteitä toki käyttänyt, mutta oli selvästi huolissaan siitä, mihin suuntaan nyt Suomessa mennään Helsingissä kopioiden malleja, jotka eivät syntyneet Suomessa. Eihän Soini nettiä edes tuntenut ja oli lisäksi luterilaista kirkkoa haukkunut katolinen. Kaukana hybridiyhteiskunnan tuotteista “lokeineen”.

Se oli imitointia ja plagiointia, jossa taustalla oli oma pitkittynyt lamamme ja sen varjopuolet, Timo Soinin toiminta käyttäen SMP:n valmista ja nukkuvaa poliittista kulttuuria ja organisaatiota. Ei hänellä ollut aikomustakaan muuttaa sitä trumpismin tapaan eläen. Häntä itseään lainaten “reki varsan kolaa”. Ei kolannut Yhdysvalloissa. Hän oli väärässä ja eli väärää yhteiskuntavaihetta. Kanadassa vastaava uuspopulismi nosti pintaan liberaalin johtajan.

Jussi Halla-ahon liittyminen tähän blogistina ei sekään ollut sama ilmiö likimainkaan kuin globaali ilmiö. Halla-ahon blogeissa kun kritisoitiin, ja varmasti aiheesta, kehnosti hoidettua maahanmuuttopolitiikkaa ja Soini moitti huonosti hoidettua valuuttaa, euroa, joka vei meidät EU:n yhteisrintamassa kaaokseen ja kurimukseen. Siinä mediammekin olivat aivan samoilla linjoilla.

Protesti kohdistui lisäksi rapautuneeseen puoluelaitokseen ja rötöksiin. Siis vanha “rötösherra” jahti oli käynnissä. Onneaan onkivat “poliitikot” perussuomalaisissa olivat hekin kokeilleet sitä jo ennenkin huonolla menestyksellä ties missä puolueessa. Puoluelaitos kun oli ajautunut jo aikoja kriisiin ja ensimmäisenä vasemmisto ja sosialismimme. Maalaisliitto vanhana populistisena kansanliikkeenä teki onnistuneen muuntautumisen keskustaksi ja Brysselissä liberaaliksi puolueeksi. Vain Paavo Väyrynen ei pysynyt siinä leikissä mukana.

Loikkiminen puolueesta toiseen oli tullut kansan tavaksi. Vanhoja puolueita ja niiden hyvä veli verkostoja ei enää ollut. Nekin olivat rapautuneet Forssan kaltaista vanhaa teollista yhdyskuntaa lukuun ottamatta omine “medioineen” uinuvassa Hämeessä. Näitä taantuvia teollisia tai maaseudun yhteisöllisiä kyliä löytyi maasta sadoittain. Koulut lakkautettiin maalta kerralla kuten Tammelassa tänään. Tehty virhe oli hirvittävä lasta ajatellen. Mutta lapsi menikin nyt pesuveden mukana.

Aiemmin oli alkanut toinen suuri aalto imeä maaseutumme tyhjiin nuorista työntekijöistämme 1960- ja 1970-lukujen malliin. Alettiin höpöttää tulevasta suuresta työvoimapulasta ja päädyttiin massatyöttömyyteen ja kansan jakautumiseen kahtia. Vaaleissa ei enää käyty, ja ne jotka kävivät, valitsivat puolueensa aivan viime hetkillä ennen vaalejamme.

Ikääntyneet puolueuskolliset demarit ja maalaisliittolaiset, kommarit ja kokoomuslaiset, tekivät sen ikään kuin tapauskovaiset käyntinsä joulukirkossa. Presidentti piti puheensa hänkin vaikkei hänellä ollut tuon taivaallista valtaa mihinkään. Vanhaa mediaa ja viikkolehtiä myytiin väkisten ja kirjoja, joita kukaan ei lukenut. Niissä kun ei ollut enää mitään luettavaakaan. Värityslehtiä ja lasten satuja.

Pankeista puhuttiin ja verotoimistosta, vakuutuksista, vaikkei niiden palveluista ollut enää mitään tietoa. Se oli pelkkää ihmisten pilkkaamista. Viimeisenä tuli sitten vuosisata vanha maakuntahallinto, sote ja viisi sairaalaa, tavoite yhtiöittää lopuksi näiden ohella myös tiemme ja heittää hyvästit menneen maailman vielä toimineelle kuntiemme palvelurakenteelle, jolloin valtio jopa hoiti oman osuutensakin. Mutta ei nyt enää.

Nyt puhuttiin suurella tunteella ja haettiin ääniä ymmärtämättä poliitikkona alue- tai kansantaloudesta, normistoista ja moraalista tuon taivaallista. Ja sen myös demareitten puheenjohtaja myönsikin kertoen siirtymisensä ay-pomon paikalta ministeriksi olleen suurin järkytys ja trauma, jonka hän on eläessään kokenut. Kahden muun hakijan traumat olivat lapsuudessa ja toinen oli jo hakemassa ministerin salkkua kansainvälisistä tehtävistä, tulevaa traumaansa. Ylen uskottavimmat toimittajat alkoivat sanoa itsensä irti ja jokainen ymmärsi miksi. Toimittajien sananvapautta on rajoitettu ja loukattu. Kuka loukkasi ja miksi löytyy tästä kirjoituksesta ja aiemmista kirjoistani. Sähköisiä kirjoja on vaikea polttaa. Kirjat on taas julkaistava muualla kuin Suomessa.

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Moro!

Mitä yhteistä näet SMP:ssä ja nykypäivän Perussuomalaisissa?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti Luostarinen Prof, Fil.tri, Val.tri
Tyytyväinen
#3

SMP syntyi aikanaan Veikko Vennamon perustaman puolueen pohjalle. Tuolloin puhuttiin ja kirjoitettiin unohdetun kansan puolueesta ja sillä tarkoitettiin etenkin maaseudun todellakin unohdettuja pienviljelijöitä, pienyrittäjiä ja myöhemmin myös 1970-luvun suuren yhdykuntarakenteiden murroksen etenkin muuttoliikkeen kouriin joutuneita. Tuolloin tehtyjen tutkimusten mukaan nämä erosivat esim. maalaisliitto-keskustaa äänestäneistä etenkin monipuolisemman ammattirakenteen puolesta sekä radikaalisuus akselilla. Heitä oli sekä maalla että kaupunkiin muuttaneina. Tänään perussuomalaisia äänestävät kohtuullisen konservatiivit, kohtuullisen keskustassa olevat, mukana näyttävät olevan liki kaikki ikä ja tulo- ja ammattiryhmät tasaisemmin kuin missään muussa puolueessamme. Sen sijaan tietty radikaalisuus on säilynyt ja puolueen esim. kansanedustajissa on runsaasti SMP:n taustaisia siinä missä piirien ja paikallishallinnon edustajissamme. Ovat siis kokeneita poliittisesti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

lämäri
#2

Politiikka on valintoja. Jytky synty Soinin karismasta ja kansan luonteesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Matti Luostarinen Prof, Fil.tri, Val.tri
Tyytyväinen
#4

Varmaan näin. Ilman Timo Soinin karsismaa ja kokemusta sekä vennamolaista taustaa, populismia graduna, perussuomalaista liikettä ei olisi syntynyt. Puolue eroaa kuitenkin niistä ”uuspopulistisista” liikkeitä joita tapaamme nyt ympäri maailmaa. Kansan luonne on todellakin jo kielensäkin puolesta ja kulttuurina aivan muuta kuin mihin meitä usein vertaillaan. Nyt hallituksessa perussuomalaiset ovat sitä ylläpitäviä, ikään kuin sen omatunto ja samalla maltillinen jopa kannatuksen gallupeissa romahtaessa. Soini jää historiaan oman aikamme paaluttajana poikkeuksellisen merkittävällä tavalla. Sitä ei pidä haaskata päivänpoliittisiin riitoihin ja mediatekoihin. Toki tämä on Suomessa ymmärretty.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#8

Itse katson, että kun puhutaan SMP:sta ja Perussuomalaisista ovat he täysin eri kastia. Silloin ei menty eteenpäin takki käännettynä, vaan kansaa puolustaen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Suomen visio on epäselvä.
Samaa koskee persu-puoluetta.

Mitä suomalaisuus on? Tämä on tärkein kysymys.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

heimo
#6

Trumpin valinta on pelastus talouskasvuun uskovalle maailmalle. Vastustaminen halventaa demokratiaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

totti
#7

Mikä on persujen linja tosiaan?
Soini ryhtyi eu-eliitin nuoleskelijaksi ja tuloksena 2-4%kannatus!
Siinä on jytky sulanut kymmenykseen!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000