Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Populismin ensimmäisen aallon aikaa

Tämän päivän media-anti: Ihmiset ovat ympäri globaalia maapalloa tyytymättömiä eliittiinsä laajassa globaalissa tutkimuksessa. Se hamuaa itselleen etuuksia eikä ole kiinnostunut kyselyyn vastaajan ongelmista ensinkään saati köyhän, osattomaksi itsensä kokevan ihmisen ongelmista. Etelä-Euroopassa 80 % ajattelee näin ja Ruotsissakin enemmistö. Suomessa siis Ruotsia vieläkin useampi vaikkei tätä Suomessa kysyttykään. Me kuljemme Ruotsin takamaana ja tuntemukset ovat nyt meillä tällaisia.

Yhteenveto: Populismin nykyinen vaihe on vain alkua todella suurelle aallolle. Nyt vielä vallassa olevalle halutaan antaa VIIMEINEN mahdollisuus esimerkkinä Hollanti ja Ranska. Medioitten hyökkäys Trumpin kimppuun on hirvittävä virhe eliitin medioiltamme. Se ei edes halua ymmärtää lietsoessaan lisää vihaa siellä missä globalisaatio on vienyt mahdollisuuden ihmiskasvoiseen elämään.

Suomessa tehtiin rajusti töitä, kuten ympäri Eurooppaa, jotta kansallisuusuusaate ja nationalismi saatiin juurtumaan kansallisvaltioineen. Se oli iso projekti ja vei vuosisatoja, meillä vain vuosikymmeniä. Nyt ponnistellaan taas kaikin keinoin, jotta tämä harhana esiteltävä kansallisvaltio voitaisiin sivuuttaa ja uskoa monikulttuuriseen maailmaan, kansakuntaan ja Suomeen.

Kari Suomalaisen kaltainen nero pyrki toimimaan puskurina kansan ja eliitin välillä helpottaen purkautuvaa osattomuuden tunnetta koko Kekkosen valtakauden ja yksinvaltiuden ajan ja vuodet 1950-1991 Helsingin Sanomissa. Sen jälkeen tämä nero sai potkut EU-kauden eliitin antaessa hänelle kylmää kyytiä.

Yhteenveto: Tällainen läpinäkyvä huijaaminen moneen suuntaan ja yhtenään, monen todistajan ja toitottajan tiedettä hyödyntäen, ei ole rationaalista ja ihmiset nyt näkevät “puhuuko toinen ihminen suomeeko vae savoo, hilijooko vae kovvoo”.

Ihmistä ei voi koko ajan medioissamme manipuloida ja maailma avautuu lapselle juuri sellaisena kuin miltä se lähiyhteisössä ja ympäristössä näyttää. Sosiaalinen media ei ole kupla vaan keino nähdä myös muualle kuin eliitille tarkoitetun median sivuille lukien vaikkapa 1950-luvun lehtiämme, Suomen Kuvalehteä. Kyllä se media paljastaa sokealle Reetallekin mistä on ollut kysymys ja mihin tällainen aivopesu on johtanut. Kyse ei ole yhdestä kansasta vaan eliitin elämästä.

Media ei ole tuntenut koskaan vastuuta muusta kuin rahastamisesta ja oman luokkayhteiskunnan rakenteistamme. SE ei poistunut koskaan eikä minnekään. Sellainen joka ei koskaan poistunut ei voi myöskään palata vaan vahvistaa vain omia asemiaan. Vain pieni toivon kipinä elää.

Toivottavasti jatkossa sosiaalinen media lisää siihen myös uskottavan tuntuisen totuuden siemenen, edes etäisen tunteen siitä, joka vaikuttaa myös turvalliselta ja luovalla tavalla myös ymmärrettävältä, uskottavalta ja yhteiseltä elinympäristöltämme. Siitä on olemassa jo ensimmäisiä orastavia merkkejäkin.

Kuvitelmat heimoista, klaaneista, kansakunnista ja Euroopan yhteisöstä koetaan stereotyyppeinä tehdyiksi ja ne palvelevat aina jonkun kapean eliitin etuja. Näin historia on sen meille aina katkerasti opettanut eikä siihen enää voi luottaa. Reaalisosialismi malleineen petti sekin sokeasti siihen luottaneen.

Jopa Ruotsissa valtaosa näyttää tulkitsevan sen näin. Miten sitten Etelä-Euroopassa, Etelä-Amerikassa tai Afrikassa, valtaosassa Aasiaa, jossa populismin nyt havaittavat merkit ovat vasta pientä alkusoittoa todelliselle tulevalle myrskylle.

Kyse ei ole ollut medioittemme kohdalla sivistyksestä vaan ahneudesta ja sen tuomasta globaalista ja paikallisesta vihasta, katkeruudesta ja tunteesta jäädä voimattomaksi ja osattomaksi. Ppliittiset instituutiomme ovat pettäneet meidät. Niistä tuli vain eliitin tapa saalistaa lisää valtaa ja vaurautta tälle eliitille itselleen.

Vai kuvitteleeko joku Trumpin olevan muuta kuin miljardööri, jolla ei ollut mitään mahdollisuutta valtaan ilman juuri tuota ominaisuutta? Kuvitteletko voivasi nousta Suomessa parlamenttiin ja samalla maksavasi noin 20 euroa jokaisesta äänestä puhtaana käteen? Ei sinulla ole siihen varaa likimainkaan eikä kukaan sinua äänestäisi tai huolisi puolueensa jäseneksikään.

Täytyyhän tämän osattomuuden tunteen myös joskus purkautua. Miljardööri Trump ja Putin, Ranskan vaalit ovat vain alkusoittoa ja viimeinen mahdollisuus. Kun Suomessa vaaleissa käy joka toinen, silloin tämä mahdollisuus alkaa olla vähissä ja todella harvojen käsissä.

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja