Perussuomalaiset

Matti Luostarinen

Kansallinen konsensus tärveltiin hetkessä.

On 25 Jul, 2020 0 Comments

Kokenut toimittaja Timo Haapala kirjoittaa Ilta-Sanomien pääkirjoituksessaan kuinka eduskuntaa olisi tullut kuulla ajoissa ja havaitsee myös kuinka laiminlöimme myös kansan kuulemisen liittyessämme poliittiseen valuuttaan euroon. Toisin kuin vaikkapa Ruotsin kohdalla meneteltiin. Haapalan kirjoitus kannattaa lukea.

Timo Haapala kirjoittaa täyttä asiaa. Vaikka eduskunnassa joutuukin kuulemaan ikäviä ja Vehviläiselle epämiellyttäviä, se ei saa olla esteenä muille edustajillemme kertoa mielipiteensä ja kuulla hallituksen aikeista. Miksi me emme saaneet äänestää valuutastamme ja jäsenyydestäkin äänestettiin aivan erilaisessa poliittisessa ilmastossa ja erilaisen EU:n jäsenyydestäkin.

Koronan ja pandemian piikkiin ei pidä viedä sellaista, joka syntyi EU:n sisällä jo aika päiviä, ja johti nykyiseen tapaan panna suomalaiset maksamaan veroina sellaista, jota ei suomalaisten kuulu maksaa.

Erään tärkeän asian Haapala sivuuttaa muuten kiitettävässä analyysissään. Poliittinen valuutta eurona syntyi Ranskan ja Saksan välillä ja molemmat ovat jo nyt liittovaltioita. Käsite liittovaltio ja sen tapa hoitaa asiansa on kokonaan muuta kuin Suomessa tai Ruotsissa, Tanskassa.

Pienet Hollannin ja Itävallan kaltaiset maat hoitavat asiansa toisin kuin suuret jäsenmaat liittovaltiona. Yhdysvallat liittovaltiona on niin ikään aivan muuta kuin maat Pohjolassa, joita Yhdysvalloissa usein ihaillaan. Lisäksi Helsingistä ja Brysselistä nähtynä Suomen kaltainen valtio on medioillemmekin omituisen vieras ja tuntematon.

Suomalaiset tuntevat omaa maatansakin poikkeuksellisen kehnosti. Saati liittovaltion kansalaiset omaansa Yhdysvalloissa, Saksassa tai Ranskassa. Välimereisten maiden Suomi tuntemus on nollan arvoista sekin. Tunnetaan vain joitakin karkeita stereotypioitamme, tursiteilta opittuja kirosanoja. Puhe maatalostuista on 1990-luvun alun puheitamme ja niissä olemme edelleenkin. Ymmärrän hyvin keskustan Mauri Pekkarisen ärtymyksen myös omalle puolueelleen juuri tuon ajan ministerinämme. Keskustelimme usein EU:n tulevaisuudesta ja omasta asemastamme myöhemmin liittovaltiokehityksen syvetessä etenkin Saksan ja Ranskan johdolla.

Pekkarinen luotti suomalaisena parlamentaarikkona eduskuntaamme. Minä en luottanut sen kykyyn hoitaa globaalin maailman rakenteita heikosti tuntevana ja etäällä Euroopan keskuksesta asioitaan puntaroiden.

Eduskunnan sivuuttaminen oli juuri nyt anteeksiantamatonta etenkin vaiheessa, jolloin korona pandemiana alkaa levitä uudelleen Eurooppaan. Se että menestyimme pandemian ensimmäisen aallon torjunnassa syntyi suuren kansallisen konsensuksen ansiosta. Kyse oli luottamuksesta.

Nyt hallitus ja sen pääministeri meni ja rikkoi ylimielisyydessään tuon yhteisen luottamuksen. Presidenttimme kokeneena ja paljon nähneenä poliitikkonamme oli esittämässä toisenlaista käytäntöä pandemian hoidossa. Hänen suunsa tukittiin. Nyt hän se sanoi itsekin ja suoraan.

Tukkijana oli hallituksen presidentille kilpaileva oppositiomme. Siis punavihreät ja etenkin demarit vallantäyteydessään uuden johtajansa kautta humaltuen parin gallupin luvuista. Se oli surullinen tapa pilata tuo kansallinen konsensus. Yhdysvallat liittovaltiona tekee sitä kaikean aikaa.

CATEGORIESUncategorized

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja