Perussuomalaiset

Marko Meretvuo

Voiko Venäjä hajota?

Yleisen päivänpoliittisen keskustelun pyöriessä Naton ympärillä, suuntaavat asioita pitkällä tähtäimellä tutkivat katseensa jo pidemmälle ja laajempiin kokonaisuuksiin. Yksi tällainen kokonaisuus on kysymys Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista tilanteessa, jossa Venäjä valtiona mahdollisesti hajoaa. Vaikka se ei ole tällä hetkellä arvioituna todennäköisin vaihtoehto, on tällaisenkin skenaarion mahdollisuus kasvanut siinä määrin, että asian välittömiä ja välillisiä seurannaisvaikutuksia tulee hyvissä ajoin ja kaiken varalta pohtia. Kuten tiedämme, Venäjä on sotilaallisesti vaikeuksissa Ukrainassa, minkä lisäksi ennennäkemättömät talouspakotteet ovat murtamassa sen ennen pitkää taloudellisesti. Venäjän suurin tulonlähde, fossiilinen energia, on lähiaikoina kuihtumassa riippumatta siitä, katkaiseeko länsi kaasu- ja öljytoimitukset vai tekeekö Venäjä sen itse. Siinä kohtaa voimme viimeistään todeta eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen olleen väärässä, kun hän A-talk-ohjelmassa ennen sodan syttymistä sanoi, että kaasu- ja öljyhanoihin ei sodan sytyttyäkään kosketa ”koska länsi tarvitsee sen energian ja Venäjä tarvitsee siitä saatavat rahat.”

Sitä mukaa, kun taloudelliset olot Venäjällä kurjistuvat, alkaa paine vallanvaihdokseen kasvaa. Ongelma on vain se, että Venäjällä ei ole todellisen vallanvaihdoksen mahdollistavia mekanismeja, eikä oppositiovoimien todellisesta kannatuksesta ja kyvystä ottaa valta ole varmuutta. Tästä syystä nykyisen valtajärjestelmän hajoaminen tarkoittaisi koko valtiorakenteen hetkellistä hajoamista. Hetkelliseksi tämä jäisikin, sillä venäläinen poliittinen kulttuuri perustuu yhä vahvemmin autoritaarisuuteen, ja maa järjestäytyisi hallinnollisesti pian uudelleen. Arvioin, että hajoamisen ja uudelleenjärjestäytymisen välinen harmaa vaihe tulisi kestämään todennäköisesti joitakin viikkoja, korkeintaan kuukausia. Nousisivatko sen jälkeen valtaan länsimieliset oppositiovoimat, jossain määrin kannatusta nauttivat kommunistit vai jokin sotilas- tai tiedusteluorganisaatioiden piiristä nouseva uusi valtaklikki, onkin kysymys erikseen. Oleellista on se, mitä tapahtuu vanhan ja uuden vallan välisenä ajanjaksona, sillä tämä herkkä ajanjakso tarjoaa ulkovalloille mahdollisuuden pyrkiä vaikuttamaan sekä Venäjän kehitykseen että geopoliittiseen asemaan.

Pidän selvänä (ja tiedän), että Yhdysvalloissa ja Euroopan suurimmilla tiedusteluorganisaatioilla on olemassa suunnitelmat tämän tilanteen varalta. Niiden pyrkimyksenä on luonnollisesti pyrkiä saattamaan Venäjä länsimielisen, liberaalidemokraattisen hallinnon valtaan. Sekä Puolalla että Turkilla on omat, geopoliittiset pyrkimyksensä tällaisen tilanteen koittaessa. Samoin voimme olettaa, että Kiina tulisi olemaan jollakin tavalla kärkkymässä osaansa valtatyhjiön täyttämisessä. Samoin Suomen tulisi olla tässä tilanteessa valmis tavoittelemaan menetettyjen alueiden, Karjalan, Petsamon, Sallan itäosien ja Suomenlahden saarten palauttamista.

Vastauksena otsikon kysymykseen, voiko Venäjä hajota: kyllä voi, mutta se kokoaa itsensä pian uudelleen. Se, millaiseksi naapurimaamme tässä kohtaa muodostuisi, on mahdotonta arvioida. Joka tapauksessa kuviteltavissa oleva skenaario edellyttäisi ennakkovalmistautumista myös Suomen osalta, mihin epäilen nykyhallituksen kuitenkin olevan kyvytön. Idealismin aika on ohi, ja Suomessakin tarvittaisiin uudenlaista turvallisuuspoliittista johtajuutta, joka luotsaa maamme ulkopolitiikan ”ihmisoikeusperustaisesta” hapatuksesta kohti sellaista militarismia, jota muuttuvan maailmanjärjestyksen myrskyt edellyttävät. Naton myötä Suomella olisi mahdollisuus olla todellinen sotilasvalta, joka kykenee luomaan omia puskurialueitaan ja projisoimaan voimaansa nykyisten rajojen ulkopuolelle. Tulevaisuus näyttää onko meistä täyttämään tätä potentiaalia.

Osallistu keskusteluun!


26 kommenttia
Hohhoijaa
#1

Ei taideta päästä natoon Haaviston aiheuttamien sotkujen vuoksi

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Turkki nakkaa nyt kapuloita rattaisiin…..
Syyttää Suomea juuri siitä samasta josta Persut on varoitelleet kymmeniä vuosia Suomen päättäjiä !!!

Siis Terrorismin tukemisesta ja suvakeista jotka tätä hommaa pyörittää

Persujen on vaadittava nyt viimmeistään että tämä homma pannaan kuriin !!!! siis Suvakit ja Terrorismin rahoitus ,suojelu ja ihannointi tässä maassa TURKIN PRESITENTTI ON ASIASSA OIKEASSA !
Vaikka on itsekkin Terroristi maan Presitentti !

Hassua että Naton tärkein neuvottelija on Terroristi maan Presitentti.

Taitaa tulla maailman sota on nyut mennyt asiat niin sekaisin joka puolella……

Tätä se tekee kun kaikki yritetään yhdistää ja sekoittaa…kulttuurit,maat,kansat, uskonnot, moraalit ja jopa sukupuoletkin….ja nyt Urheilukin on otettu sodan ja riidan haastamis välineeksi.
Kyllä se ois parempi kun jokainen pysyisi omalla tontilla ja reviirillä eikä sekaantuisi toisten asioihin muutako urheilun jka kaupan teon merkeissä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Mitä jos emme pääsekkän Natoon (Jos suvakit ei luovuta terroristeja) antaako Venäjä selkään meille kurittomille kun yritimme Natoon ?????

Vai Onko tämä Puuttinin ja Turkin Presitentin ennalta sovittu homma???? alkaa vähän haiskahtaan kun Venäjän kommentointi muuttui yhtäkkiä samalla kertaa kun Turkki sanoi että ei Natoon ????? Miksi muuten venäläiset nyt yhtäkkia sanoisivat että aivan sama senkun menette… ????

Epäilen että tämä on Turki Presitentin ja Puuttinin juoni !!!

Näin ne pakottaa Suomen konttaamaan venäjän jalkojen juureen pyytämään armoa selkäsaunan välttämiseski…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

Ensi talvena voi olla Suomessa kylmä…
Ei tule Venäjältä sähköä,kivihiiltä, kaasustakaan ei ole varmuutta ,ei puuta ,turve koneetkin on myyty romu raudaksi. Tuulivoimalat jotka nyt lasketaan tuotannoksi ei pakkasilla pyöri ,mitenhän ydinpolttoaineen kanssa asia oikein on ???? entä öljyn ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

Minulla on vanha mopedi,johonka on äänenvaimentimen haittohin lyöty reikiä tehojen lisäämiseksi.Kun mopedin käynnistää,ja vääntää kaasua suuremmalle.Kuulu pakoputkesta ääni.=Ärdoääääääääännnnn….. :):):)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Selvennykseksi.Eli siis mopedi lausuu Erdoganin nimen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Cartman
Vihainen
#3

Olisiko aika tulla ulos kuplasta , EU hajoaa ennen venäjää , EU ja demokratit tarvitsevat tätä sotaa
EU -euro konkurssissa, Demokraatit täysin hukassa ennen energialtaan omavarainen USA , nöyristelee Venezuelan/Iranin edessä
EU rahoittaa venäjän sotaa
EU öljy ja kaasuostot -21 , 12 biljon ( tuhat miljoonaa)
Nyt muutamassa kuukaudessa, sodan alettua ostot 23 biljon !!!!
Ja nyt EU suostuu ruplamaksuihin🤣🤣
Eli olisiko aika ottaa pää sieltä jostain ulos, ja lopettaa valehtelu niinkuin jokainen politikko nykyään

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Venäjälle on ollut monessa suhteessa suurta hyötyä Ukrainan sodasta
mm.

-Öljyn hinta on noussut
-Kaasun hinta on noussut
-Sähkön hinta on noussut
-Ruplan kurssi on noussut

Eli rahaa virtaa ovista ja ikkunoista maahan sisään !

Ulos taas virtaa entistä vähemmän rahaa koska tyhmät länsi viejät luulevat boikotoivansa ,mutta todellisuudessa auttavat näin Venäjää rikastumaan.

Samaan aikaa Venäjä on ostanut ja ottanut Satojen miljardien Ulkomaiset investoinnit pilkka hintaan itselleen kun länsi maat hädisssään pakenevat sieltä ja Venäläiset nauraa ja käärii rahoja !

Jopa Kymmenien Miljardien edestä Lentokoneita jätettiin sinne oman onnensa nojaan ja lahjoitettiin ilmaiseksi Venäjälle !

Tämä on uskomatonta kuinka tyhmiä länsi maat on ,ensin ivestoidaan sinne hulluna ja sitten lähdetään pakoon ja jätetään kaikki. !!!
SUOMEN VALTION YHTIÖ FORTUM ON INVESTOINUT SINNE 5 MILJARDILLA !!!!!! RAHAT MENI KUIN KANKKULAN KAIVOON… SIIS 5000 Miljoonaa euroa huh huh…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Mitä tekee Eu Ottaa velkaa ja elää velaksi kuin pulloperse sika ja tekee kaikkea tyhmää muun muassa lähettää Ukrainaan kalliita aseita pommitettavaksi paskasi.
Eu Menee konkurssiin tällä menolla !
Eole mitään järkeä tukea Terrorismia ja Italian Mafiaa jota eu tekee !!!!
Suomi on yhtä tyhmä ellei tyhmempi…

Otetaan vaikka esimerkki SOK joka on pitänyt Suomessa ryöstö hinnoittelua vuosikymmeniä on suoraan sanottuna ryöstetty suomalaisilta ruuan ostajilta rahat…( K Ryhmän kanssa) ja Haukuttu Lidl kun se tuli kilpailemaan tänne…

Mitä SOK teki rahoilla …??? NO SE PERKELE VEI NE VENÄJÄLLE !
INVESTOI SINNE JA MYI HALPAA RUOKAA SIELLÄ !!!!!
SUOMALAISILTA KERÄTYILLÄ VOITOILLA !!!!!!
Ja nyt se pakenee sieltä ja jättää kaikki investoinnit lähes ilmaiseksi sinne.

Näin on tehneet kymmenet suomalaiset firmat ja sitten täällä ihmetellään kun kaikki on niin saatanan kallista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Persujen on vaadittava että Valtion yhtiö Forttumin koko ylin johto entinen ja nykyinen pidätetään ja tuomitaan teoistaan !

Ne saatanat myi sähköverkot ulkomaille (nämä ulkomaiset voi myydä vaikka Venäjälle halutessaan ne !!!!)
Rahat jaettiin Venäjälle, sijoitettiin meren pohjassa seisovaan kaasuputkeen jota koskaa ei oteta käyttöön ja sijoitetiin Saksaan purettaviin Ydinvoimaloihin ja sijoitettiin myös Suomessa Ydinvoimalaan joka koskaan ei tule valmistumaan !!!!!

MIten tämä on mahdollista että yhdellä yhtiöllä kaikki on mennyt päin persettä !!!!!!???
Tämä ei ole enään sattumaa eikä tyhmyyttä vaan tahallista huolimattomuutta ja valtion ja sijoittajien rahojen tuhlausta.
Persujen on vaadittava Fortumin koko johtoa häkkiin !

Joku lakihan tässäkin maassa pitäs olla !

Eo oel oikein että nämä Suomen Oligarkit saa elvistellä kuin mitään ei olisi tapahtunut ! ja Suomen kansa maksaa….

NYT JÄRKI KÄTEEN !!!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#17

Ei tällaista voi edes huolimattomuudella selitellä.. ei hölmölaisten firmassakaan tällaista voisi tapahtua !!!tässä on täytynyt olla sama puolella samat naamat (tietenkin naamioituna niin ettei kiinni jää) mihin rahaa on syydetty !!!!
Mitään muuta selitystä ei voi olla…
Ei niin saatanan tyhmää johtajaa tästä maasta löydy että tuollainen toiminta muuten olisi mahdollista.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

Tässä toistuu vuosikymmenten takaa Soneran umsi bum kaupat…. Kun Saksasta ostetiin Miljardeilla ilmaa…… Möhö maha Pekka elvistelee rahoillaan edelleen Marbellassa Olikarkkien ja Mafioosojen kanssa ja kehuu että Rahaa (mahaa) on niin paljon ettei paskalle taivu.
sekin on vielä vapaalla !!!!!
Eikö näitä valtion firmojen rosvoja saada vastuuseen teoistaan ?

Rautaruukin ukko on Portugalissa elvistelemässä rahoillaan…

jne…. Kaikki nekin valtion firmat on myyty ulkomaille ja rahat viety

Konkurssiinhan tämä maa menee tällä menolla … vaikka nyt on jo myöhäistä herätä kun on nukuttu ohi….

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#13

Hei
Hanki nopeita ja luotettavia lainoja alhaisella 2% korolla. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä minuun osoitteeseen heikinoja@hotmail.com niin kerron lisää.
sydämellisesti

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Korjaus : 12 miljardia
23 miljardia
Sekaisin usan ja muitten billion😆😆

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#4

En uskonut, että tulisi näinkin nopeasti. Kun nyt nähdään, että Venäjä heikkenee, aletaan puhumaan vanhojen alueiden palauttamisesta. Taidetaan olla menossa kohti suurempaa sotaa, jossa Suomikin lähtee vaatimaan menetettyjä alueita takaisin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Mihin perustat että venäjä heikkenee ??

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#8

Venäjä voi , hajota , aivan niinkuin kaikkimuukin !?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aliisa
#5

Minusta tuntuu, että Venäjän ongelma on ainoastaan eristäminen, Bolšunov ei pääse uusimaan voittojaan. Taloudellisesti Venäjä ei kärsi EU:n pakotteista paljonkaan – energiaa ja muuta resurssia riittää. Taitaa käydä niin, että Euroopan kansat kärsivät enemmän – kallis energia, katkaistut kauppasuhteet, varustautuminen, heikot hallitukset, liberaalidemokratian globalismi – olisi tosiaan aika kääntää kurssia kansallismieliseen suuntaan. Ei Nato auta meitä Venäjältä tulevaa hybridihyökkäystä vastaan, jos omat poliitikkomme eivät tajua puolustaa kansaa ja kulttuuria. Uskon kuitenkin, että Putin taitaa jo nyt taistella omiensa keskuudessa vallasta, ja voihan että jonkinlainen valtataistelu tai hajoamisprosessi on käynnissä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000