Sote-uudistus tulee hintoihinsa
Sote-uudistus tulee hintoihinsa
Jos ja kun sote-uudistus saadaan eduskunnassa päätökseen, niin hyvinvointialueille siirtynee 1.1.2023 noin 173 000 työntekijää kunnista, kuntayhtymistä ja sairaanhoitopiireistä. Työnantajien määrä vähenee samalla lähes kolmesta sadasta 21:teen.
Entisenä – erään Jyväskylässä toimineen – KTV:n ammattiosaston puuhamiehenä, minua kiinnostaa se, mitä tapahtuu nykyisille viran- ja toimenhaltijoille sekä työntekijöille hyvinvointialueille tapahtuvan siirron jälkeen?
Olen tietoinen, että Kuntatyönantajat (KT) ja pääsopijajärjestöt ovat viime vuoden keväällä alustavasti sopineet kolmesta työ- ja virkaehtosopimuksesta: sote-sopimus, lääkärisopimus ja hyvinvointialueen (maakunta) yleinen sopimus.
Tiedostan, että uudistuksen eräänä tärkeänä tavoitteena on kustannusten alentaminen ja minimissään kustannusten merkittävä hillintä, niin helpointa on saada säästöt aikaan henkilökunnan selkänahasta.
Sanomattakin on selvää, että satojen sote- ja kymmenien pelastustoimen järjestäjien tippuminen 21:teen aiheuttaa vähennyksiä ensisijaisesti hallintohenkilöstössä. Tästäkin syystä myös ay-liikkeen on oltava koko prosessin ajan tarkkana ja valvoa jäsentensä uudelleen sijoittumista työelämään.
Lopuksi totean, että mistä muodostuvat Sote-uudistuksen säästöt, kun jo nyt on arvioitu, että palkkojen harmonisointi- ja ICT-kustannukset ovat lähes 1,2 miljardia euroa.
KAUKO TUUPAINEN
talousneuvos, eläkeläinen
Tekstin aiheet:
Mistäs ne voisi muodostua / mistä ne uudistajat ne muodostaisi ?!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vaikka kannatamme molemma (luultavasti) Perussuomalaisia, niin pakko tuoda tällaisia näkökulmia esille. En perussuomalaisena jaksa olla huolestunut hallinosta. Se kyllä pärjää aina. Kunnat ulkoistavat AINA suorittavaa porrasta ei hallintoa. MInä olisin enmmän huolissani suorittavasta portaasta. Minä kannatan aina sellaisia uudistuksia, jotka hajauttavat ja vievät valtaa kommunismista peräisin olevasta keskushallinnosta eli Helsingistä Maakuntien Suomeen. Ja Sote sitä tekee. Sote nostaa tasaamalla myös palkkoja, koska isoissa kaupungeissa palkkataso on ylempi. Perussuomalaisten pitäisi kannattaa Sotea eli Maakuntauudistusta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Työskentelin parikymmentä vuotta erään kuntayhtymän hallinnossa ja totean, että kyllä heistäkin on huolta pidettävä.
Jo puolueemme sääntöjen 2 §:ssä (Tarkoitus ja toiminnan laatu) todetaan ne väestöryhmät, joista on huolehdittava. Kohta 5: pienipalkkaiset toimihenkilöt, virkamiehet ja työntekijät, jotka ahkeralla työllään… pyörittävät yhteiskuntaamme.
Tähän kaartiin kuuluvat mm. eri yksikköjen kymmenet toimistoapulaiset, palkanlaskijat, kirjanpitäjat, kassanhoitajat jne. He ovat ekana liipasimella, kun hallinnosta väkeä vähennetään tai toimintoja privatisoidaan. – Kake
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tärkein asia on huolehtia veronmaksajien eli palvelujen käyttäjien eduista ja heidän saamista palveluistaan eikä hallinnosta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen samaa mieltä. Hallintoon kuuluu kyllä muutakin kuin hallintojohtajat esikuntineen. Lue, mitä vastasin edellä eräälle toiselle ”Nimettömälle”. -Kake
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti