Perussuomalaiset

Kari Pohjola

Kaivostoimintaa Suomalaiseen tapaan

3 kommenttia

Kaivostoimintaa Suomalaiseen tapaan
Kaikki kunnioitus kullankaivajille ja kiviharrastajille, osaksi heidän ansiostaan on maaperästämme löytynyt mineraaleja. Kultaa esim. Lapissa jalostetaan koruiksi ja matkailijoille myytäviksi tuotteiksi.
Tämä tosin on pienimuotoista toimintaa, onhan sitten konekaivajiakin joitakin vielä. Lappilaisille kullankaivuu on ollut perinne ja siitä on saanut pienen lisän paikassa missä pääelinkeino tulee matkailusta. Myös etelänmies on saanut muoviseen pikku tuubiin muiston.
Tämä toiminta on katoavaa taitoa, harrastajia on vielä joitakin.
Kyseiset harrastajat maksavat valtauksistaan vuokraa vuosittain, lisäksi pitää tallettaa vakuusraha maisemointia varten. Valtauksen päätyttyä katsotaan, palautetaanko raha vai käytetäänkö se maisemointiin.
Suomen kullankaivajat ja muut harrastajat maisemoivat alueensa esimerkillisesti, eikä niistä synny jätekasoja tms.
Kaivoslaki uudistui, Mauri Pekkarinen kävi tutustumassa silloin kaivauksiin ja menetelmiin. Kaivoslaki lähti etenemään. Mitä sitten tapahtui!
Yhdessä kansalaisnäytteiden ja gtk:n avulla kartoitettiin maaperän malmivaroja. Joskus Gtk lahjoitti asianomaiselle löytäjälle palkkion löydetystä kivestä. Löytäjän oli myös sanottava mistä kyseinen kivi oli peräisin. Kuinkas ollakaan, Gtk aloitti maastoporaukset näytteenottoa varten. Esiintymä alue kartoitetaan laajasti. Arvioitiin mineraalien arvo kannattavaan kaivostoimintaan.
Kun arvio on valmiina, alkaa kilpailu kenelle tarjotaan kaivosvarausta/valtausta. Pääsääntöisesti varaukset on menneet ulkomaisille yhtiöille. Ulkomainen yhtiö puhdistaa alueen mineraaleista jonka jälkeen tapahtuu hallittu konkurssi. Maan mahdolliset puhdistamiset ja maisemointi jääkin sitten maanomistajalle.
Ensin viedään kulta, hopea, platina sekä muut pd metallit, lisäksi muitakin arvokkaita metalleja. Lithium, uraani yms. esim. rautaa ei juurikaan nosteta. Nämä kaikki päätyy ulkomaille. kaivoksella on työllistävä vaikutus ja perusmaksut valtiolle. Lopuksi jää kuoppa jonkun hoidettavaksi. Sanoisin tätä ryöstämiseksi. Tyyli on opittu Afrikan rannikolla öljy- ja kaivannaisbisneksen hallinnasta. Annetaan heimopäällikölle, lasihelmiä saadaan kaivella ja porata. Sama systeemi tuntuu toimivan Suomessa.
Suomalaisia kaivospiirejä ja kaivostoimintaa tulee tukea ja opettaa oikeaan kaivostoimintaan. Näin saamme hyötyä työllisyyden lisäksi verotettavaa pääomaa. Kaivostoiminnan kehittämisessä tulisi huomioida myös mahdollisimman laaja mineraalien talteenotto. Paljon jää maaperään hyödynnettäviä malmeja. Tutkimus Suomen osalta esim. platinan ja sen johdannaisten osalta päätyvät ulkomaisten tutkijoiden pöydälle jossa ne sitten analysoidaan. Miksi Suomessa ei ole tarvittavaa asiantuntemusta niiden tutkimiseen. Kun harrastaja löytää jonkin asiaankuuluvan kappaleen tutkittavaksi lähetetään kansalaisnäyte. Mikäli on määrärahoja, näyte lähetetään edelleen toiselle osapuolelle tutkittavaksi, itse löytäjä jää usein ilman analyysiä mitä tuote sisältää. Otetaan esim. magnetiitti, rautamalmi kaikki ei allekirjoita sidosta johon voisi kuulua muita arvometalleja, miksi siis xrf-analysaattori ilmoittaa useiden jalometallien sitoutuneen näytteeseen esim. Rautaa, kuparia, kultaa, palladiumia/platinaa, myös muita seoksia voi olla kyseessä. Kullan ja muiden jalometallien osuutta ei saa selville. Sulatus ainoa järkevä vaihtoehto, sitten törmätään seuraavaan ongelmaan, mistä löytyy sulatto jossa päästään yli 2000 C asteen lämpötiloihin. Normaali harrastaja kaatuu tähän ongelmaan, siis lähetä näyte ulkomaille. Toinen este on sulatukselle, näytteen määrä useinkin kuuluisi olla yli kilon jotta siitä saataisiin jotain konkreettista irti.
Kansalaisnäytteen tulisi olla luottamuksellista tietoa ilman paikan määritystä. Ilman mahdollisuutta johon jokin ulkomainen kaivosyhtiö voisi tarttua. Koko kaivoslaki pitäisi ohjata vain ja ainoastaan Suomalaisten yritysten toimintaan.
Viime vuonna Suomesta kaivettiin 320 miljoonan edestä kultaa, pääoma karkasi ulkomaille.
2020 tavoitteena on tuottaa kultaa neljänneksen enemmän.
Kun tähän lisätään lithium ja muut metallit tulee luvuista aivan toisenlaisia.
Alla muutamia kaivoksia, ei juurikaan Suomalaisten omistuksista voi puhua.
FQML Pyhäsalmen ja Kevitsan kaivokset
Outokumpu Chrome Oy Kemin kaivos
Endomines Oy Pampalon kaivos
Talvivaara Sotkamon kaivos
Boliden Kylylahden kaivos ja Luikonlahden rikastamo
Agnico Eagle Kittilän kaivos
Dragon Mining Sastamalan rikastamo
Yara Siilinjärven kaivos
Nordic Mines Laivan kaivos, Raahe
Belvedere Hituran kaivos
Anglo American Sakatin esiintymä
Sotkamo Silver
Keliber Oy Kaustisen litiumesiintymä
Mustavaaran kaivos
Mawson Recources Rompaksen esiintymä
Gold Fields Arctic Platinum Oy Suhangon kaivoshanke
Rantasalmella Osinkomäen kylässä KHO kumosi Br Gold Miningin malminetsintäluvan, syy kyläläiset eivät ole saaneet maastaan korvaustaan ajallaan ja yhtiö näyttää olevan rahaton. Näinkö heppoisin perustein annetaan edes mahdollisuus ulkomaiselle kaivostoiminnalle. Lopputulos on, maisemoi itse ja korjaa saastuneet maa-ainekset valtion varoin, kaivostoiminnan loppuessa. Vieläkin selvitetään voiko yhtiö jatkaa toimintaa ja löytyykö rahoitusta. Yara hyvä esimerkki miten Suomessa asiat hoidetaan. Päätettiin myydä lähes tuottamaton kaivos ulkomaiseen omistukseen. Kaivos tuotti kalkkia esim. lannoitteeksi. Yara nosti hintoja reilusti, josta maanviljelijämme joutuivat maksamaan reiluja hintoja. Kaivoksesta leivottiin Suomalaisten maanviljelijöiden avulla tuottava kaivosbisnes. Yara tuottaa n. 500000 tonnia vuodessa maanviljelijöille laadukasta lannoitetta. 300000 tonnia fosforihappoa lannoite,- eläinrehu,- ja elintarviketeollisuuteen. Hyvä suoritus yhtiöltä vaikkakin on Norjalainen.
Suomen maaperä on rikas ja kansallisomaisuutta samaan tapaan kuin järvet ja metsät, en kannata niiden myyntiä. Hyötyköön niistä Suomalaiset.

Lähteet: https://www.talouselama.fi/uutiset/suomi-on-kuin-vanhan-ajan-siirtomaa-satojen-miljoonien-arvoisen-kullan-louhinta-suomessa-tukevasti-ulkomaisten-yhtioiden-kasissa/8b768d4d-a372-3f50-93de-d98c8d8f1134
https://kaiva.fi/koulutus-ja-tyo/tyoelama-ja-ammatit/kaivokset-ja-kaivoshankkeet-3/
Savon Sanomat 10.03.2018 takasivu/ Sirpa Ylönen

Osa tiedoista saatu harrastajilta.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Vihainen
#1

Onko MEIDÄN todellakin järkevää antaa ryöstää, tässä, nyt ja heti, erilaisten pelimiesten kansallisomaisuutemme? Olisiko jälkipolvilekin jotain jätettävä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vihainen
#3

Todellakin tämä Eu-pankkikolhoosin diktatuurissa elävä kepun ja kokoomuksen johtama Niinistö, Sipilä, Soini – landia on ihan käsittämätön banaanivaltio. – YK on tutkinut kyselyssä Suomen onnellisimmaksi maaksi. Kyllä tässä landiassa onkin lailla suojattujen hyväosaisten onnellista elää. Kysely kohdistui 100-prosenttisesti varmaan heihin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

Ei tässä näytä olevan mitään järkeä kaikistellen , Suomen talouspolitiikassa !? Samoin pohjavesien myynnissä/lahjoituksissa ?! Miksei hyödynnetä turvetuotantoa jne ???! Metsäpuoli myös ottaapäähän , kun ulkomailta tulee ohjeet , niiltä jotka on omat metsänsä jo pilanneet !!!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000