Perussuomalaiset

Kai Sorto

Oppivelvollisuutta ikä kaikki

NUORISON on voitava hyvin, jotta heillä on edellytykset kasvaa ja kokeilla siipiään. On kuitenkin arvioitu, että nuorten syrjäytyminen on yksi Suomen suurimmista ongelmista. Tutkimusten mukaan nuorten päihde-, mielenterveys- ja ylivelkaantumisongelmat heijastuvat selkeästi koulutustasoon.

Erityisesti nuorten miesten syrjäytyminen on vakava ongelma. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa elämänsä aikana yhteiskunnalle yli miljoonan, eikä inhimilliselle menetykselle voi laskea edes hintaa.

Kuten tiedetään, Marinin hallitus on pidentämässä oppivelvollisuusikää 18 ikävuoteen. Kaunis tavoite on, että jokainen peruskoulun päättävä suorittaisi toisen asteen koulutuksen. Eikä siinä vielä kaikki: uudistuksen jälkeen toisen asteen koulutuksesta tulisi myös maksutonta kaikille. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Oppivelvollisuusuudistus olisikin erinomainen, jos sillä saavutettaisiin annetut tavoitteet ja korjattaisiin koulujen ongelmia. Oppimistulokset ovat kautta linjan laskussa, erot eri koulujen sekä tyttöjen ja poikien välillä kasvavat. Opettajien auktoriteetti on heikentynyt ja maahanmuuttajataustaisten oppilaiden keskittyminen samoihin kouluihin aiheuttaa omia ongelmiaan.

Uudistus ei ole myöskään asiantuntijanäkemysten mukaan vaikuttavin tapa puuttua syrjäytymiseen ja koulupudokkuuteen. Peruskouluiässä tai varhaiskasvatuksen aikana syntynyttä oppimisvajetta ei paikata enää toisella asteella.

Toinen ongelma piilee uudistuksen maksuttomuudessa. Koska suurin osa perheistä pystyy maksamaan oppimateriaalit itsekin, tulisi vähät resurssit kohdistaa sinne, missä tarve on suurin. Pienituloisten perheiden lapset voivat tälläkin hetkellä saada oppimateriaalilisää.

Suuri osa oppivelvollisuusuudistuksen rahoituksesta olisi menossa koulumatkoihin, oppimateriaaleihin ja -välineisiin, joilla on vain vähän vaikutusta tutkinnon suorittamiseen. Tästäkin ongelmasta päästäisiin maksuttomuutta rajaamalla.

Mitä syrjäytymisvaarassa oleville pitäisi tehdä? Mielestäni on parempiakin keinoja kuin pakottaa kokonaisia ikäluokkia istumaan pidempään luokassa. Kierre pitää katkaista jo koulussa kohdentamalla varoja ja toimia tarkoituksenmukaisesti oikeisiin kohteisiin.

Harrastustakuun toteuttaminen mahdollistaisi yhden mieluisan harrastuksen ja toisi sisältöä elämään. Ulkomaalaisen työvoiman saatavuusharkintaa tiukentamalla työpaikkoja jäisi enemmän myös suomalaisille nuorille. Keinot löytyvät, kun on tahtoa.

Oppivelvollisuusuudistuksen perimmäinen tarkoitus on hyvä, mutta uudistuksella ei toteuteta sille annettuja tavoitteita, vaan rahaa palaa tehottomiin kohteisiin.

Mikäli kunnat eivät tule saamaan riittävästi resursseja uusien velvoitteidensa hoitamiseen, joudutaan säästöjä hakemaan opettajista ja henkilökunnasta. Tällöin oppivelvollisuusuudistuksesta tuleekin koulutusleikkaus.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Kai , eikös olisi parempi konsti , niin sanottu kisällikoulutus ?! Oliskos se jonkunmoista , oppisopimuskoulutusta , vai miksi sitä nykyisin kutsutaankaan ?!? Tulisi samalla ammatti ja työpaikka !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Kai’kin. Kommentti ”töksäyttämällä”, Tunnustuksellisa uskon kasvatusta; tarvitsisivat; niin opettajat, kuin lapset. Eikä mitään pidennystä koulutukseen. Pakanaksi kasvaa lyhyemmälläkin koulutuksella. Kun mammonan tavoittelu, tahtoo olla koulujen; melko ainut tavoite. Hengellisen jäädessä ; melko pois. Hallitus: Ilmaisia koulutarvkkeita ei tuo kukaan, vaan joku ne joutuu maksamaan. Olisi reilua sanoa kuka. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Samaa mieltä Lassen kanssa siitä, että, kun Jeesus jää puuttumaan lapsen elämästä, tältä jää puuttumaan myös tieto omasta ainutkertaisesta ja arvokkaasta osastaan Jumalan suunnitelmassa.

Jumalan suunnitelmassa jokaiselle ihmiselle on paikkansa oman elämänsä aikana eikä kenenkään tarvitse tuntea itseään arvottomaksi tai ei-toivotuksin.

Jos/kun vanhemmat itse ovat jääneet tätä viestiä vaille, miten he voisivat välittää sen lapsilleen? Koko perhe jää vaille tietoa omasta arvostaan, joka ei riipu varallisuudesta ja/tai koulutustasosta.

Tämä Suomessa on menetetty: opetuslapseus ja usko Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen. Epäjumalien palveleminen on tehnyt Suomesta uuspakanallisen maan, jossa puhtaan sydämen ja vilpittömän mielen arvo on vähäinen. Lasten pahoinvointi on seurausta aikuisten arvovalinnoista.

Tässä on Suomen kohtalonkysymys nyt.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000